9 рокiв стабiльностi

7 серпня 2013 року рівно дев’ять років з часу підключення енергоблока №2 Хмельницької АЕС до Єдиної енергосистеми України.

За цей час вироблено 58 млрд. 612 млн. кВтг електроенергії. У 2007 році саме на цьому  енергоблоці зафіксовано рекордний для українських атомних станцій показник використання встановленої потужності на рівні 86,1% і  вироблено найбільшу кількість електроенергії на блок ВВР-1000, - сім мільярдів 542 мільйони  кіловат\годин. Це своєрідна відповідь опонентам і противникам атомної енергетики, які перед пуском вважали його технічно відсталим і економічно невигідним.     

Стан безпеки енергоблока №2 на даний час відповідає усім вимогам міжнародних інституцій і підтверджений рядом перевірок та  експертиз, зокрема  МАГАТЕ, Рискаудиту, ТACIS, ВАО АЕС. У відповідності  із програмою підвищення безпеки здійснено 146 заходів.

Найбільші обсяги їх здійснено за програмою підвищення безпеки після пуску другого енергоблока. Це 80 заходів, які охоплювали всі напрямки, всі дефіцити безпеки, що передбачені «Зеленою книгою» МАГАТЕ для реакторів В 320. За чотири роки поетапно під час планових попереджувальних ремонтів реалізували програму у повному обсязі, надали звіти регулюючому органу.

За більш як двадцятип'ятирічну історію експлуатації Хмельницької АЕС у складі двох енергоблоків не зафіксовано перевищення встановленого ліміту опромінення людей, випадків професійних захворювань,  викликаних  опроміненням, а фактичні газоаерозольні викиди в атмосферу не перевищують 0,01 відсотка від встановлених допустимих значень.

Надійність, висока культура експлуатації – складові успіху.