Висновок науковців: довкіллю нічого не загрожує

Хмельни­цька атомна електро­стан­ція вже не перший рік тісно співпра­­цює з рядом провідних науково-дослідних інститутів України, що допомагає вести свою виробничу діяльність із врахуванням найновітніших напрацювань і йти в ногу з часом. Одна із таких установ, що свого часу була провідною в своїй сфері у Радянському Союзі, а тепер по праву зайняла такі ж позиції в Україні, - Український науково-дослідний інститут екологічних проблем. Інститут базується в Харкові і досліджує доволі широкий спектр питань у сфері екології.

Два його наукові співробітники, котрі минулого тижня працювали на Хмельницькій АЕС, представляли лабораторію міських і виробничих стічних вод. Відтак, дослі­джували саме стічні води, які утворюються в процесі виробництва.  В рамках візиту вивчали відповідну документацію, виїжджали на об’єкти, зокрема на очисні споруди­.

Фахівці інституту свою роботу проводять згідно з укладеним договором, і наша співпраця охоплює багато напрямків. Так, на початку року харківські науковці провели додаткові дослі­дження поверхневих вод, а також питної води на вміст важких металів. Адже еколого-хімічна лабораторія відділу охорони навколишнього се­редовища не атестована для виконання таких до­сліджень. У нинішньому році, за словами начальника цієї лабораторії Олександра Голода, його колеги брали участь в міжлабораторному експерименті з порівняння результатів вимірювань, який також проводив інститут.

У розмові з журналістами харків’яни поділилися враженнями від своєї роботи на ХАЕС. Нау­ковець з багаторічним стажем Олексій Шостенко­ (на знімку) стверджував, що наші очисні споруди відповідають встановленим вимогам. Є певні, як зазначив співрозмовник, вузькі питання, які будуть відо­бражені у звіті по завершенні роботи. Так само будуть надані рекомендації, як їх ви­правити. Звісно, на виконання необхідних заходів потрібні певні кошти. Чи будуть ці заходи виконуватися за наявної бази, її реконструкції чи придбання якогось нового обладнання, Олексій Юрійович коментувати не став. В унісон говорив і його колега Дмитро Аскретков. Відвідуючи інші підприємства і досліджуючи роботу­ їх очисних споруд, каже, що все залежить від можливості бюджету конкретно взятого промислового об’єк­та. Що ж до ситуації на ХАЕС, - стверджує, що тут роблять все можливе, аби не нашкодити дов­кіллю і звести до мінімуму­ можливий негативний вплив на природу і людей.

Під час обстеження очисних споруд були відібрані додаткові проби, аналіз яких паралельно проведуть фахівці ВОНС та наукові співробітники УкрНДІЕП. Робитимуть це вони вже в Харкові.

Ольга Сокол

Фото Віталія Ляшука