Готові протистояти проектним загрозам на об`єкті

Планові командно-штабні навчання, які проходили на ХАЕС 18-19 квітня, засвідчили високу готовність систем фізичного захисту станції, усіх структур, покликаних протидіяти можливим диверсійним і терористичним проявам по відношенню до ядерного об`єкта, не допустити негативного розвитку ситуації, зупинивши загрозу в її зародку. Навчання проводилися за тематикою, передбаченою об`єктовою проектною загрозою, яка зазнала певних коректив після виходу в минулому році нової редакції Державної проектної загрози.

У ході навчань, за словами заступника генерального директора з фізичного захисту та режиму Анатолія Бойка, відпрацьовувались питання оповіщення учасників об`єктового штабу взаємодії, які знаходяться безпосередньо на майданчику ХАЕС. Штаб оперативно зібрався і реально почав працювати. Чітко діяли усі служби, виконуючи розпорядження, які віддавалися по ходу розвитку ситуації. Нагадаємо, загроза для одного із станційних об`єктів, прописана в сценарії, була умовною. А от протидія їй абсолютно реальною, з врахуванням усіх можливих негативних наслідків. Конкретні завдання на їх упередження перед учасниками штабу ставив генеральний директор Микола Панащенко.

Після оперативної паузи другий етап навчань проходив вже у зовнішньому кризовому центрі, за ширшого кола його учасників. Тут зібралась координаційна група антитерористичного центру при управлінні СБУ в Хмельницькій області. Керівництво навчанням на цьому етапі лягло на плечі першого заступника начальника обласного управління СБУ Олега Саліхова. Він залишився задоволеним результатами проведеної роботи, давши позитивну оцінку взаємодії усіх служб. Разом з тим, у ході навчань виявилось ряд питань, які потребують подальшого опрацювання і удосконалення. Це завдання на майбутнє.

Спостерігачі від НАЕК «Енергоатом» вважають, що об`єктовий штаб спрацював на належному рівні, успішно справившись з поставленими перед ним завданнями. Про це, зокрема, сказав у розмові з журналістами начальник відділу фізичного захисту ядерних установок і ядерних матеріалів дирекції з фізичного захисту і спеціальної безпеки енергокомпанії Василь Мандзій. І запевнив, що на всіх вітчизняних АЕС фізичний захист досить надійний, що дозволяє протистояти будь-яким проектним загрозам.

Ольга Сокол