Добігла  до  європейської  бронзи

Успіхи нетішинського спорту у боксі, пауерліфтингу,  боротьбі самбо та фехтуванні загальновідомі і давно вийшли на європейські та світові обрії. Нелегка дорога до висот у легкоатлетів. Цей вид спорту з одного з наймасовіших перетворився у елітний, адже перемоги у ньому даються дуже важкою працею і для успіху потрібні відповідні фізичні дані та кондиції.

Тренуючись  п’ять років у секції легкої атлетики ДЮСШ Хмельницької АЕС під керівництвом Олександра Краснова, Вікторія Ткачук не ставила амбітних цілей. Виконала кандидатський норматив, взяла участь у ряді міжнародних змагань. І якби не подруга Людмила Потапенко, яка проторувала дорогу у Донецьке училище олімпійського резерву ім. Бубки і продемонструвала там певне зростання результатів, не наполегливість тренерів та самої спортсменки, яку запросили у цю ж школу (батьки були проти), можливо, про вихід до еліти європейського рівня питання б не стояло.  Але Вікторія вже за рік виконала норматив майстра спорту. Відомий фахівець Анатолій Чумак «по-дорослому» заходився ставити­ техніку бігу, приділив увагу фізичній  та моральній підготовці спортсменки і вона значно прибавила у результатах. У 2012 році Вікторія потрапляє у фінал юніорського чемпіонату світу. Наступного сезону потрапляє до фіналу чемпі­онату Європи серед юніорів. Починаючи з 2014 року бореться за те, щоб потрапити на чемпіонат Європи серед дорослих. Відтак виграла Всеукраїнську універсіаду (навчається у Тернопільському національному університеті  на факультеті фінансів та оподаткування), де пробігла 400 метрів гладкого бігу за 53,07 секунди, на Кубку України відзначилась на чотирьохсотметрівці з бар’єрами (57,49), стала чемпіонкою України серед молоді, прекрасно пробігла на командному чемпіонаті України. Відібралась на командний чемпіонат Європи, який щойно завершився у Чебоксарах.

Наша команда зайняла сьоме місце, виборовши три перших,  два других і три третіх місця на п’єдеста­лі пошани. Отож, Вікторія в числі ме­далістів. У жіночій естафе­ті 4х400 м Вікторія Ткачук, Аліна Логвиненко, Ольга Бибик та Ольга Земляк з результатом  3.29,79 здобули бронзові медалі. За результатами чемпіонату збірна України залишилась у європейській суперлізі. Цьогоріч  не втримались у найкращому дивізіоні команди Швеції, Норвегії та Фінляндії.

У індивідуальних змаганнях Вікторія не змогла пробитись до медальних вершин, хоча й потрапила у фінал. Тепер нашій землячці випадає нагода поліпшити результат у чемпіонаті Європи серед молоді, який стартує у липні в столиці Естонії Таллінні.

Почин зроблено. Бігова доріжка Нетішина дає старт новим атлетам. І ми сподіваємось, що вона буде швидкою для багатьох наших земляків.

Віктор Гусаров

Фото автора