Дівчинка з Рівненщини стала оперною дівою світового масштабу
Вона несе до людей істину, мистецтво, класику… Вона – примадонна Дюссельдорфської, Паризької та Брюссельської національних опер, призерка та володарка призу глядацьких симпатій серед 800 претендентів на престижному конкурсі молодих оперних виконавців “Опералія” у Лос-Анджелесі, де срібну ліру їй вручив всесвітньо відомий тенор Пласідо Домінго.

Вона – це знаменита оперна співачка Наталія Ковальова.

Наталія Ковальова народилася у Сарнах, одначе вже після 8 класу перейшла до Львівської середньої спеціальної музичної школи імені Софії Крушельницької, де своїм дивовижним голосом і талантом вразила як викладачів, так і учнів. Львівська державна музична академія імені Миколи Лисенка охоче відкрила перед талановитою дівчиною-бандуристкою свої двері. Наталя взяла участь в майстер-класах у Польщі, після чого у неї з’явилася мрія – стати співачкою.
Майбутня примадонна згадує, що це було якесь потужне, нездоланне бажання, котрим загорілася вся — від думок до почувань. Відчуваючи потужну енергію і невгасиме бажання працювати над собою, юна музикантка вступила до Вроцлавської музичної академії. Наталія Ковальова на відмінно навчалася у двох вишах, до того ж постійно виступала. Втома й безсонні ночі давалися взнаки, але жодну слабкість чи хворобу близько до себе не підпускала, бо вважала будь-який відпочинок проявом слабкості.

Бувало, що доводилося працювати в екстремальних умовах. Інколи виникали проблеми з голосом, коли «підхоплювала» грип або застуду, але тоді, як каже Наталія, намагаєшся ввімкнути режим додаткової функціональності, так званий енергетичний потенціал, котрий є у кожного, хто професійно займається оперою.
– Бо люди, котрі прийшли тебе почути, мають отримати якісний виступ. Це головне, — каже примадонна.
Нині Наталія Ковальова — офіційна випускниця львівської музичної школи імені Соломії Крушельницької, Львівської консерваторії, Врацлавської музичної школи, Дрезденського інституту музики.
– Вона постійно гастролює: в Люксембурзі, Бельгії, Швейцарії. Хоча, звісно ж, хотілося б, щоб жила ближче до нас, до рідного дому, — розповідає мати зірки Катерина Іванівна. Сама ж Наталія не проти, от тільки Німеччина, Швейцарія, Австрія — оперні країни світу, де майже кожне містечко має театри. А це означає, є робота і є глядач. Відвідування опери для європейців — знак високого тону та гарних манер. Так склалося упродовж століть, особливо у країнах з давніми аристократичними традиціями. Україна ж у цьому плані дає мало можливостей для реалізації.
Театральні критики сприймають Наталію Ковальову позитивно. Зірка європейського рівня, що свого часу виступала з мальтійським співаком та актором Джозефом Каллейа, найвідомішим російським жіночим сопрано Анною Нетребко та іспанським тенором Хосе Каррерасом, ще на початку своєї кар’єри стала переможцем престижного міжнародного конкурсу виконавців на українських народних інструментах імені Гната Хоткевича. Членів журі підкорила віртуозною грою на бандурі. Дівчина формувалася як музикант. Тренувати голос почала пізніше. Наталія Ковальова згадує свого викладача Людмилу Кузьмівну Посікіру, котра вчила наполегливу дівчину вокалу, довго працювала з ученицею.
Зі своїм рідним братом, що працює лікарем у Нью-Джерсі (США), Наталія бачиться не часто. Лише раз чи два на рік, коли вони з’їжджаються на гостини до батьків у Сарни. Тоді справжнє свято. «Бо злітаються до рідного гнізда мої пташенята з далекого польоту», — каже мати Катерина. Батько співачки, відмінник освіти України, педагог-новатор, математик з 50-річним досвідом Микола Ковальов пишається донькою. Інколи, за спеціальним запрошенням, їздить за кордон до доньки, а за сумісництвом — оперної примадонни.
Із 2001 року Наталія Ковальова — провідний голос ансамблю Німецької опери на Рейні (Дюссельдорф). З успіхом виступає у берлінському Концертгаузі, Альте Опері (Старій опері) у Франкфурті та багатьох інших відомих у Європі оперних залах. Був контракт із Королівським театром у Брюсселі.
Зараз Наталія мешкає у Німеччині. В Україну приїздить в основному, щоб побачитися з ріднею, відпочити від напружених графіків та акторської гри. Лише тут, на Батьківщині, відчуває себе вільною від усього світу. Хоча, зізнається, без опери не витримує і декількох днів. Бо це те, що приносить не просто заробіток, а справжнє задоволення. Тож коли запрошують виступити в Україні — не відмовляє. Нашу публіку любить. Каже, що українські оперні театри, особливо львівські, мають свою, не притаманну європейській, атмосферу. Щодо міста Лева, то співачка завжди рада тут побувати. Наталію радо зустрічають. У першу чергу — колишні педагоги та прихильники творчості. Нещодавно примадонна спільно з відомим маестро, знаменитим диригентом Дюссельдорфської опери Петером Фальком підготували для львів’ян справжній сюрприз — концертну програму «Симфонія міста», де Наталія виконала свої улюблені арії з опер «Манон Леско», «Мадам Батерфляй», «Сільва», «Русалка», незабутнього «Євгенія Онєгіна»… Справжнє свято оперного мистецтва не залишило байдужими гостей виступу. «Це були дві з половиною години насолоди», — ділиться враженнями у себе на сторінці в соціальній мережі львів’янин Андрій.
Наталія Ковальова – зірка світового масштабу, одначе в неї є ще дуже багато мрій, одна з яких - вийти на сцену знаменитого італійського театру Ла Скала. Графік виступів примадонни розписаний на декілька місяців наперед. Зокрема, у лютому Наталія Ковальова виступатиме в опереті угорського композитора Імре Кальмана «Die Csбrdбsfьrstin» (Королева чардашу або Сільва).
 

Джерело:  "Вісті Рівненщини"