Енергiя друкованого слова

В Україні зареєстровано понад тридцять тисяч періодичних видань. У цьому розмаїтті друкованого слова певну інформаційну нішу займають газети, засновниками яких є трудові колективи та адміністрація діючих у нашій державі АЕС.

У липні 1991 року вийшов  сигнальний номер газети «Хмельницкая АЭС», засновником якої стали адміністрація та трудовий колектив станції, а у вересні – перший номер часопису. 1994 року стараннями редактора видання Віктора Гусарова газету переіменовано у «Перспективу». У свідоцтві про реєстрацію періодичного друкованого видання, виданому обласним Управлінням по пресі в м. Хмельницькому 13 березня 1991 року визначалися мета і завдання газети: розповсюдження об’єктивної інформації про життя і діяльність трудового колективу атомної електростанції, жителів м. Нетішина і навколишніх регі­онів та відображення інтересів колективу Хмельницької АЕС. Протягом більш як двадцятирічного пері­оду журналісти не відступають від цього стратегічного напрямку і намагаються інформувати читачів про  виробничу діяльність колективу станції, хід планово-попере­джувальних ремонтів, дру­кують виступи та інтерв’ю із спеціа­лістами ХАЕС, цікавими людьми. Подано багато культурно-освітньої та спортивної інформації, висвітлюються та коментуються різноманітні події, звіти  профспілкових конференцій, семінарів, нарад тощо. Останніми роками наголос робився на проблемах добудови    3-го та 4-го енергоблоків ХАЕС.

Нині в штаті газети «Перспектива»  три працівники: головний редактор Віктор Гусаров, редактор Ольга Сокол та кореспондент, автор цих рядків. Видруковано 1136 номерів часопису.

27 років тому вийшов у світ перший номер газети «Енергія» Запорізької АЕС. Основною тематикою його публікацій були розповіді про завершення будівництва третього енергоблока та перебіг передпускових операцій.

- За більш ніж чверть століття у 1370 номерах газети, - розповідає головний редактор газети «Енергія» Ірина Ємельяненко, - було написано стільки заміток, замальовок, репортажів, нарисів та інтерв’ю, що сьогодні, дивлячись на «томи» старих підшивок, здається - час спресувався. У підшивках «Енергії» усе життя Запорізької атомної електростанції. Кожен  випуск  насичено розповідями про конкретних особистостей, від компетенції яких залежить надійність та безпека діючих енергоблоків. Наше періодичне видання творять люди творчі та небайдужі. Усі, хто хоч трохи знайомий з редакційною «кухнею», знають, що газета робиться дуже швидко, недаремно існує вираження: «журналістика - це література на бігу». Часу на те, щоб матеріал «відлежався», практично немає. Але нам подобається цей ритм. Він дає можливість тримати «руку на пульсі» і відчувати потужність величезного підприємства, яке забезпечує країну електроенергією, несе у будинки її жителів світло і тепло. На перше місце ми ставимо людину Праці.

До випуску газети Запорізької АЕС «Енергія» причетні такі відомі в Енергодарі та за його межами творчі особистості, як Ірина Ємельяненко, Оксана Загуста, Лариса Сакова, Юлія Ткачук, Ірина Овдієнко (Романова), Елла Мінічева, Лариса Березняк (Левицька), Микола Кулагін.

У 1988 році працівники Південно-Української АЕС та міста Южноукраїнськ вперше до рук взяли періодичне видання з промовистою назвою «Енергетик». Відтоді минуло двадцять п’ять років. За словами головного редактора газети «Енергетик» Олени Бондаренко, видання колективу атомників стало літописом буднів та звершень багатотисячного колективу южноукраїнських атомників. У випусках з нагоди ювілею часопису, були передруковані спогади, статті,  написані понад два десятки років тому.

- Сьогодні ми чітко усвідомлюємо, - розповідає Олена Бондаренко, - що більш надійного джерела історичних фактів, пов’язаних з атомною станцією і збережених для наступних поколінь, ми не маємо. Ті матеріали, які нині щотижня друкуються у газеті,  будуть читати нащадки через багато років, пізнаючи у героях публікацій батьків, дідів, прадідів.

Над виходом газети у світ нині по­с­тійно чаклують Олена Бондаренко, Наталія Григорусь, Галина Назарова, Людмила Бульда, Оксана Місюкевич.

Найближчі до нас сусіди – рівненські атомники – також мають власний часопис: на Рівненській АЕС видається газета «Енергія». Її попередницею було видання «Мирний атом», яке вперше побачило світ у січні 1989 року.

За словами головного редактора газети «Енергія» Лідії Шмирко,  створення газети на РАЕС було на часі. Тоді, у 1989-му, перед атомниками стояли важливі завдання – підвищення безпеки станції, її надійності, збільшення виробництва електроенергії, виконання соціальних програм, добудова четвертого енергоблока тощо. Мобілізувати колектив на виконання цих завдань, а ще інформувати про те, чим живе підприємство, і було завданням  для журналістів.  Відтоді «Енергія» прагне бути на бистрині життя, висвітлювати теми, які б хвилювали людей, сіяти в душі слово добра і світла. Вона завжди була разом з читачами. У важкі 90-ті разом з атомниками боролась за виплату заборгованості із зарплати, із кризою неплатежів. Газета висвітлювала хід добудови четвертого енергоблока, дотепер порушує питання підвищення безпеки, продовження ресурсу блоків, перебігу ремонтних кампаній, актуальними залишаються питання соціальної тематики, трудової дисципліни, покращання умов праці виробничників та інші важливі теми.

«Енергія» із своїми читачами вже більше двох десятків років. У квітні 2012 вийшов ювілейний тисячний номер газети у кольорі і новому форматі. Нині на часі 1062 номер видання. Наступного року газета «Енергія» відзначатиме 25-річчя.

За цей час у газеті  працювали талановиті журналісти – Віктор Семенов, Володимир Спишняк, Анатолій Грес. А їх працю вже друкованим словом клала на папір невтомна трудівниця – друкарка Валентина Харченко. Життя йшло, і редакція поповнювалась такими яскравими особистостями, як Тетяна Ніколаєва, Володимир Давидов, Олеся Рудешко, Наталія Корінець, Тетяна Коровайчук, Іван Сидорчик, Іванна Ковб, Олена Зубенко. А хіба можна уявити часопис без світлин Надії Тимофєєнко? Щоб газета була гарно зверстана, красива, своїх зусиль докладали Наталія Вальчук та Валентина Матвійчук.

Питання енергетичної галузі висвітлюються не тільки в періодичних виданнях діючих АЕС України, багато тематичної інформації про перспективи розвитку ядерної галузі, її проблеми, представляється на сторінках журналу «Енергоатом України», засновником якого є ДП НАЕК «Енергоатом». Теми про життя трудових колективів атомної енергетики та промисловості України знаходять постійне відображення у профспілковій газеті «Атомник України».

Видавництво спеціалізованих видань у нашій державі має давню традицію. Гезети, в яких порушуються питання ядерної галузі, допомагають широкому загалу читачів одержувати об’єкт­ивну інформацію про діяльність АЕС, життя трудових колективів.

Олександр Шустерук

Фото  з  архівів  редакцій  АЕС  України