З жабою у призери

Творчість дуже важко піддається визначенню, бо критерії носять, як правило, імперичний характер і поділяються на категорії: подобається – не подобається. Але те, що подобається, скоріше за все і є певним досягеннням у творчості. Особливо, якщо воно подабається іншим митцям. У Хмельницькому відбувся   14 конкурс імені Людмили Мазур.  На розсуд компетентного журі було представлено рекордну кількість художніх творів - 220 робіт 135 учасників із 16 навчальних закладів Хмельниччини та Волині.

Порівняно з минулим роком кількість робіт збільшилась удвічі та на 55 учасників. Тим вагомішим видається досягнення юної нетішинки Анастасії Ситник, яка увійшла до сімки номінантів.

Головним критерієм відбору твору-переможця було вміння автора передати в матеріалі власні рефлексії, своє світосприйняття. Юна учениця дитячої художньої школи представила... жабу! Вона жовта, із червоними цяточками по тілу, навкруг зірочки і квіти.  Народний художник України Микола Мазур, заслужені художники Михайло Андрійчук та Олександр Гуменчук, мистецтвознавець Людмила Рожко-Павленко, інші члени журі відчули енергетику  цієї стилізованої ропухи, а відтак і енергетику твочості юного дарування.

Наставниця Анастасії, викладач нетішинської Дитячої художньої школи Алла Макарик, відзначає, що це сьоме по школі і п’яте в її групі потрапляння юних талантів в число призерів конкурсу.  Талановитих дітей в Нетішині багато, а серед вихованців закладу, як мовиться, конкуренція потрійна. Не лише у класах художньо-графічного відділення, але й декоративно-ужиткового. Діти навчаються відтворювати власну уяву за допомогою пензля і голки з ниткою, мають хист до пошиття одягу, його оздоблення, ліплять і створюють гобелени, тощо. Це підносить дітей до звання творця. І вищої нагороди для людини, як відчувати себе спроможним дивіватись і дивувати інших, годі й шукати.

Повертаючисль до номінантки цьогорічного конкурсу ім.Людмили Мазур. Відзначимо, що у її розвитку чималий вплив мами, яка свого часу також навчалась у художній школі. І так, з покоління в покоління зростає майстерність, а мистецтво входить в єство, стає необхідністю життя.

Віктор Гусаров

На знімку: Анастасія Ситник серед призерів конкурсу (перший ряд, друга зліва)