Каремати – добре, а ліжка – краще

Протягом багатьох років міська благодійна організація «Екіпаж» та відділення Асоціації ветеранів-підводників в Хмельницькій області підтримують тісні зв`язки зі своїми флотськими побратимами, котрі несуть службу в незалежній Україні, оберігаючи її мир, спокій та суверенітет. У переліку добрих справ – моральна й матеріальна підтримка екіпажів і кораблів, які донедавна мали севастопольську «прописку», і тих, які базуються в Очакові. Ветерани флоту боляче сприйняли ситуацію річної давнини, коли наші кораблі в Криму переживали складні часи. Вже 7 березня 2014-го «Екіпаж» та Асоціація розпочали збір коштів для екіпажів кораблів та авіаційних частин, і на цей клич відгукнулися як працівники Хмельницької АЕС, так і жителі міста. Всього було зібрано 55 тисяч гривень і передано адресатам.

Через рік по тому труднощів у Військово-Морських Сил України не поменшало. Вцілілі кораблі з анексованого Криму перебазувалися в Одесу, а разом з ними і особовий склад, який залишився вірним присязі своєму народу і не побажав служити чужій країні. В числі таких патріотів і заступник командувача ВМС ЗСУ по роботі з особовим складом, начальник управління капітан І рангу А.О.Урсол, з яким нещодавно мав зустріч голова «Екіпажу» С.І.Романко.

- В Одесі морякам в якості казарм надали приміщення Південного військового округу, отож дах над головою вони мають, - каже Сергій Іванович. – Але й досі через відсутність меблів сплять на карематах, кинутих на цемент. Жалюгідне видовище, скажу вам. На придбання ліжок, тумбочок, інших нехитрих меблів необхідно орієнтовно 180 тисяч гривень. Їх немає, от і шукають моряки добрих людей, котрі б зголосилися допомогти. Розуміючи всю складність ситуації, ми оголошуємо збір коштів на придбання необхідних предметів побуту і сподіваємося на розуміння колег, усіх небайдужих нетішинців.

Хоча Одеса й поза зоною АТО, український флот, за словами С.І.Романка, у постійній бойовій готовності. Екіпажі не тільки несуть службу, а й активно укріплюють рубежі, зокрема протилежний берег Дністровського лиману в районі м. Білгород-Дністровський. На випадок висадки озброєного десанту. Такі ось реалії.

Добре, що суспільство об`єдналося в бажанні допомогти захисникам Вітчизни. Як бачимо, її потребують не тільки на передовій. Організатори і координатори благодійної акції С.І.Романко (6-20-04) та І.А.Дмитрук (6-25-42) сподіваються, що допомагаючи бійцям на охопленому війною Донбасі, нетішинці так само поділяться своїми кревними і з моряками в Одесі. Кожна ваша гривня послужить добрій справі, яку можемо зробити всією громадою для тих, хто стоїть на варті нашого спокою. Кошти можна передати безпосередньо координаторам акції.

Ольга Сокол