ПРОСТО БАЖАННЯ ДЛЯ УСПІХУ ЗАМАЛО…

Минулої суботи на водосховищі ВП ХАЕС в районі річки Гнилий Ріг відбулися змагання зі спортивної риболовлі на фідерну вудку під егідою «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС»

Берег  водосховища заполонила ватага з трьох десятків рибалок, які заради вдалого клювання, здатні сидіти непохитно не одну годину. Кожен заздалегідь постарався, щоб рибальські обладунки були, як мовиться, у «бойовому» стані. Основним тут є вудка з дещо незвичною назвою «фідер», саме на неї протягом п’яти годин доведеться учасникам змагань ловити рибу.

Голова «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС» Сергій Онищук нагадує правила змагань, які є подібними для багатьох видів спортивної риболовлі – ловити тільки на одну вудку з одним гачком і, звичайно не нехтувати правилами безпечного поводження на водоймі.

Традиційно розпочалося жеребкування. Це своєрідна лотерея, бо часто досягнення рибалок залежить і від місця риболовлі. Але на це мало хто звертає увагу, бо завжди у душі жевріє надія, що рибу все ж таки вдасться запросити на ситну трапезу, а вже потім…Як поталанить. В перекладі з англі­йської мови слово «фідер» означає «годувати». Тут принцип оснащення вудки виглядає простим – основна жилка, яка намотана на безінерційну котушку, годівниця-контейнер та поводок з гачком.

Основним завданням кожного рибалки, який ловить рибу на фідерну вудку, є правильне розміщення корму на території обраній для риболовлі. Тут існує і своя специфічна «кулінарія». Як свідчить практика, у різних видів риб  своє  меню. Принаймні корм, який може сподобатись хитрому коропу, не завжди до смаку карасю чи плітці. Не варто забувати, що риба також буває примхливою і не на кожну  прикормку, до складу якої добавлено певну кількість ароматичних інгредієнтів, зреагує. Місце у секторі деяких рибалок нагадувало своєрідний міні-маркет. Тут можна було побачити ємності з різними видами харчової принади і флакони з різноманітними ароматизаторами. Але це ще не гарантія, що риба косяками поспішить на дегустацію таких шедеврів. У багатьох рибалок вудлища залишаються непохитними.

- Вже вкотре пересвідчуюсь, що клює там, де нас нема, - жартує електрослюсар цеху теплової автоматики та вимірювань Юрій Коржун.

Його місце дислокації випало поряд із сектором автора цих рядків – двадцять п’ятим. Тож з’явилась нагода поспілкуватись.

Юрій Ростиславович народився у Славуті, перші рибальські секрети набув  у дитинстві на місцевій річці Утка. Про це залишились найкращі спогади. Не зраджував Юрій Коржун своєму захопленню і під час роботи на Чорнобильській АЕС, але аварія на ній змусила енергетика повернутись до рідних країв. На Хмельницькій АЕС він розпочав роботу у тому ж злощасному 1986 році.

Поки тривала на­ша розмова, кін­чик фідерної вудки Юрія Коржуна кі­лька разів різко засмикався. Через хвилину у його руках затріпотів невеликий карась.

-У період поганого клювання і такий улов буде за радість, - сказав досвідчений рибалка.

Пораділи першим уловам інші учасники змагань. До садочків вони випустили карасі, червонопірки. Втім, у більшості рибалок все ж таки не було помітно жодного клювання.

Досвідчений рибалка-аматор Василь Тихолаз вже встиг поекспериментувати із різними видами ароматизаторів, але і в нього клюнуло лише дві невеликі рибинки.

Кілька років тому чоловік опанував новий, як для більшості українських рибалок, вид риболовлі – фідерний. Для цього використовується спеціальне складне вудлище із дуже чутливою верхівкою, яка фіксує навіть легке покльовування. Потрібен також металевий або пластиковий контейнер, який наповнюється кормом і кидком посилається на певну відстань у водойму для принадження риби.  Відповідно потрібні навички і знання. Три роки тому  Василь Тихолаз відгукнувся на пропозицію голови «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС» Сергія Онищука об’є­днувати рибалок за певними напрямами риболовлі. Звісно, що Василь взявся  саме за фідерний, став ініціатором проведення першої риболовлі на коропа, яка була підтримана рибалками-аматорами. Серед активних прихильників фідерної риболовлі є члени «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС» Кадим Каржау, Юрій Савченко, Олександр Єсін, Олег Гей, Микола Конченко та інші . У полюванні на коропа переможцем  тоді став Володимир Єфремов, який зголосився позмагатись у спортивній риболовлі на фідерну вудку.

П’ять годин очікування вдалого клювання збігли майже непомітно. Сергій Онищук налаштовує електронну вагу і ретельно фіксує результати. Найвправнішим рибалкою виявився працівник електроцеху Віталій Скопчак, якому вдалося не тільки впіймати найбільшу рибину (карася), а й порадувати загальним результатом – 1 кілограм 342 грами. Дещо поступився переможцю Володимир Єфремов. Його улов склав 1 кілограм 156 грамів. Третій результат у Миколи Конченка – 1 кілограм 49 грамів. А найбільшу кількість риби – 22  – продемонстрував Федір Булько. Усіх номінантів було нагороджено кубками і грамотами «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС».

Після закінчення змагань рибальське благородство продемонстрував Володимир Єфремов. Він випустив у водойму дзеркального коропа, мовляв, хай росте і вчиться обривати гачки…

Рибалки – народ непосидючий. Вони вже виношують плани нових змагань. На хижака!..

Олександр Шустерук