На етапі  пізнання атомної енергетики

У інформаційному центрі Хмельницької атомної електростанції  відбувся захист наукових  рефератів старшо­класників шкіл зони спостереження на тему: «Майбутнє ядерної енергетики». На розгляд журі, до  складу якого увійшли  представники відділу роботи з громадськістю та ЗМІ, навчально-тренувального центру та відділу охорони навколишнього се­редо­вища  ХАЕС було представлено шість робіт.

Раніше у поді­бних конкурсах традиційно брали участь учні нетішинських шкіл, з часом вони набули великої популярності і серед школярів Славутського, Ізяславського та Острозького районів.

Першими реферат «Людина і світ атому» захищали учениці 11-Б класу Острозької ЗОШ №1 Катерина Ткачук та Вікторія Данилюк. Під час захисту наукової роботи дівчата продемонстрували ґрунтовні знання про основні тенденції розвитку атомної енергетики в контексті сприйняття її громадськістю. Показовою стала демонстрація статистичних графіків соціологічного дослідження про ставлення до сусідства з енергетичним об’єктом різних категорій населення, яке мешкає в Острозі. Дослідження юних науковців було  належно оцінено журі. Острозькі школярки відзначені  найвищою нагороду конкурсу – Гран-прі.

Своє вміння аналізувати продемонстрував учень Кунівської ЗОШ  Ізяславського району Віталій Ковальчук. Його реферат мав назву «Вплив ХАЕС на регіональний розвиток Ізяславського району». Допитливому школяру присуджено перше місце.

Приємною несподіванкою для журі став дебют п’ятикласниці Нетішинської ЗОШ №4 Тамари Поради з роботою «Світ бобрів». За переконанням учасниці конкурсу, наявність цих тварин у санітарно-захисній зоні спостереження ХАЕС свідчить про стабільну екологічну ситуацію у нашій окрузі. Робота була відзначена другим місцем.

Замкнула трійку кращих юних науковців учениця дев`ятого класу Горицького НВК Олеся Пігольчук із рефератом «Сьогодні і завтра атомної енергетики».

У номінаціях журі відзначило роботи учениці восьмого класу Шепетівської ЗОШ №6 Ілони Гордієнко та учня 11-Б класу Острозької ЗОШ №1 Павла Балаушка.

За словами організаторів конкурсу, основна мета заходу - формування позитивного ставлення молоді міста та регіону до станції, сприяння розвитку та популяризації атомної енергетики, розвиток інтелектуальних можливостей молоді, пропаганда знань у галузі, підвищення іміджу професії атомника.

Олександр Шустерук

Фото  автора