Заради безпеки і стабільної роботи

На збіглому тижні на Хмельницькій АЕС проходила 11-а Українська конференція з фізичного захисту, обліку та контролю ядерного матері­алу. Її учасниками стали представники всіх українських атомних електростанцій, в тому числі Чорнобильської, ДП «НАЕК «Енергоатом», Міністерства енергетики і вугільної промисловості, профільних інститутів НАН України, Севастопольського національного університету ядерної енергії та промисловості, ДІЯРУ, ряду навчальних центрів та деяких інших служб. В українській конференції також брали участь білоруси, представники шведського агент­ства з радіаційної безпеки та Інституту трансуранових елементів, Об`є­днаного дослідницького центру Єврокомісії.

Обговорювані питання залишаються актуальними і потребують постійної уваги і удосконалення. Адже неухильне дотримання і виконання встановлених норм і стандартів у цій царині безпосередньо впливає на безпеку ядерних об`єктів в усіх її проявах. Йдеться не тільки про технологічний процес, високу кваліфікацію і відповідальність персоналу, а й надійний фізичний захист ядерних установок і матеріалів.

У вітальному слові Міністра енергетикиі вугі­льної промисловості України Едуарда Ставицького, зачитаному представником міністерства Олександром Онищенком, конференцію, що відбулася, названо професійним заходом, який «дозволить обмінятися досвідом з міжнародними експертами, провести дискусії з проблемних питань діяльності, презентувати перспективні тенденції і плани, що сприятимуть реалізації державної полі­тики у сфері фізичного захисту, обліку та контролю ядерних матеріалів».

Перед учасниками конференції виступив генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Панащенко. Він розповів про поточний стан справ на підприємстві, акцентуючи в тому числі увагу на заходах, які реалізуються заради підвищення безпеки об`єкта, охорони праці персоналу. Зупинився також на темі будівництва нових енергоблоків, яких спіткала нелегка доля невизначеності. Зрушення, які відбулися в цій площині і привели до прийняття відповідного Закону, наразі знову застигли в очікуванні. За образним висловлюванням Миколи Сергійовича, аварія на Фукусімі по-іншому розставила шахмати на ядерній дошці. З`явилися додаткові заходи, дослідження та експертизи, додаткові розрахунки і переговори, отож попередньо визначені часові рамки початку будівництва, його фінансування, проектні рішення тощо потребують перегляду. Шкода, що втрачається дорогоцінний час, але атомники витримають усі процедури аби ні в експертів, науковців, ні у громадськості не було пересторог стосовно надійності і безпечності нових енергоблоків.

До учасників конференції звернулися також Лілі Дуінслаегер з Інституту трансуранових елементів, Об`єднаного дослідницького центру Єврокомісії та Златан Деліліч – представник шведського агентства з радіаційної безпеки. Обоє підкреслювали значимість конференції і висловлювалися за необхідність проведення форуму в подальшому. Виступаючі відзначили добрі результати Хмельницької АЕС у зменшенні порушень в роботі енергоблоків, в тому числі через помилки персоналу. Представник Інституту ядерних досліджень України Віктор Гаврилюк розці­нює це як результат добре організованого навчання персоналу.

Конференція тривала протягом трьох днів. Про її результати та враження учасників від роботи форуму ми повідомимо вже в наступному номері.

Ольга Сокол

Фото Віталія Ляшука