На зовнішніх об’єктах з внутрішнім усвідомленням відповідальності

Значна частина об’єктів Хмельницької АЕС знаходиться за так званим периметром станції, у тому числі безпосередньо у місті Нетішині. Нелогічно «впихати» у промислову зону, приміром, «цех здоров’я» із його стадіоном, спортивними спорудами, басейном. Склад­ські приміщення, об’єкти комунального господарства, цеху господарського забезпечення, управління капітального будівництва, зовніш­ній кризовий центр, кілька інших підрозділів «розкидані» по різних кутках міста. При цьому вони так само важливі для функціонування станції, як реакторне чи турбінне відділення і вимагають ретельного догляду.

Група з ремонту та обслуговування електрообладнання зовніш­ніх об’єктів дільниці з ремонту та обслуговування електрообладнання зовнішніх об’єктів комунального господарства, якою опікується Борис Васильович Тимчук, невелика – всього дев’ять працівників. Проте зона обслуговування обширна, електрообладнання різноманітне і багатофункціональне, а відтак і вимагає від ремонтників різнобічних знань та навичок.

Григорій Миколайович Коцюк та Володимир Анатолійович Голуб, як мовиться, у різних вікових категоріях – один наближається до пенсійного віку, інший – «у сини годиться». Та молодість і досвід дають такий сплав, такий контакт, що у підсумку будь-яке завдання оцінюється на найвищу оцінку. Згідно з графіком планово-попереджувальних ремонтів закріпленого обладнання вони методично, скрупульозно, можна сказати – з любов’ю, виконують профілактичні заходи, ліквідовують недоліки, послідовно позбуваються вузьких місць у електрообладнанні об’єктів. Якщо Григорій Миколайович бере досвідом, то Володимир Анатолійович не так давно отриманими у Одеському верстатобудівному технікумі знаннями. Але обидва ставляться до електрообладнання з належною повагою і осторогою. Відомо, що безтурботність у роботі з електроенергією подекуди жорстоко карається. Тому – знання і дотримання основ електробезпеки на першому місці. Дії продумуються, обговорюються і контролюються на кожному етапі.

Григорій Коцюк до електросправи залучився після отримання знань електромонтажника у Білоцерківському технічному училищі №4. Під час служби у армії також в основному тримав викрутку, плоскогубці  та індикатор визначення фази, а не автомат. Його підрозділ знаходився за кілька кілометрів від знаменитого космодрому Байконур. Коли двадцять тисяч кінських сил вистрілювали в небо штучним супутником землі, гадки не мав, що працюватиме на підприємстві, де цих кінських сил буде спресовано у рази більше. Але повернувшись додому в Соснівку, що на Славутчині, 1988 року пов’язав долю з Хмельницькою АЕС. Серед тоді­ш­ніх об’єктів станції значився і Палац культури, який став стартовим майданчиком у трудове життя електромеханіка.

Нині Григорій працює за п’ятим розрядом, за бездоганний чвертьві­ковий відрізок роботи на різних ділянках Хмельницької АЕС відзначений грамотами  і знаком «За вагомий внесок у розвиток атомної енергетики».

Його напарник також починав електромеханіком після закінчення ПТУ№23 у Палаці культури. Вчився у свого старшого товариша. Так далі і йдуть професійною стежкою поруч. Що цікаво, обидва знайшли свою другу половинку у тому ж таки Палаці культури, хоча і в різний час.

Григорій Миколайович нині батько дорослих доньки  і сина та дід восьмирічної Каріни, трирічного Вадика та дворічного Тимофія. Всі вони знайшли собі прихисток у Славуті. Навідується по можливості до дітей, але більше часу приділяє батькам, які у немолоді вже роки примудряються тримати кіз, різних пернатих, обробляти город. Все ж таки рід хліборобський.

Володимир Голуб також вже чоловік солідний – семирічний хлопчисько та трирічна донечка бігають по хаті, звеселяють серце. За приклад у житті йому батько Анатолій Володимирович, який ще у травні 1985 року  влаштувався водієм у транспортний цех ХАЕС і донині бездоганно трудиться поруч з такими ж ветеранами і молоддю.

Грунтовність  у роботі, виваженість – складові, що характеризують електромонтерів групи з ремонту та обслуговування електрообладнання зовнішніх об’єктів ВП ХАЕС Григорія Коцюка та Володимира Голуба. І товариші по роботі цінують їх товариськість, грамотний підхід до справи, людяність.

Віктор Гусаров

Фото автора