На Хмельницькій АЕС працює міжнародна страхова інспекція

15 та 16 серпня на Хмельницькій АЕС проводиться планова міжнародна страхова інспекція. До складу експертної групи входять представники Великобританського, Російського та Українського ядерних страхових пулів, повідомляє УНН з посиланням на прес-службу Міністерства енергетики та вугільної промисловості.

На зустрічі з керівництвом атомної станції прозвучала інформація про поточний стан справ і перспективні напрямки діяльності Хмельницької АЕС, заходи щодо модернізації та підвищення безпеки енергоблоків після подій на японській АЕС "Фукусіма".

Відповідно до діючих у міжнародній пулінговій системі процедур інспектори ознайомляться з виконанням за останні п’ять років технічних модернізацій та модифікацій, реалізацією рекомендацій місій OSART та WANO, реалізацією технічного вдосконалення та переобладнання, здійснять перевірку загальної та радіаційної безпеки реакторів типу ВВЕР-1000, проведуть оцінку страхового ризику АЕС для страхування майна та цивільної відповідальності за ядерну шкоду.

Довідково: ядерний страховий пул - об'єднання страхових компаній, які беруть на себе відшкодування можливого збитку від ядерних аварій.

Український Ядерний страховий пул (ЯСПУ) є невід’ємною складовою світової системи ядерних страхових пулів, що існує вже майже 60 років. ЯСПУ бере участь у перестрахуванні ризиків ядерних установок (цивільної відповідальності, майна, перерви у виробництві, відповідальності директорів і посадових осіб, транспортування ядерних матеріалів тощо) із 16 країн світу: Канади, Франції, Іспанії, Бельгії, Нідерландів, Хорватії, Словенії, Швейцарії, Словаччини, Чехії, Угорщини, Швеції, Фінляндії, Білорусі, Росії, Китаю.

Український ядерний страховий пул (ЯСПУ) було створено в 2003 році, на виконання міжнародних зобов’язань, після приєднання України в 1996 році до Віденської конвенції (1963 р.) про цивільну відповідальність за ядерну шкоду, яка вимагає від операторів ядерних установок страхувати ядерні ризики. На сьогоднішній день в нього входять 29 провідних українських страхових компаній. ЯСПУ перестраховує українські ризики у 18 іноземних Ядерних страхових пулах.

Джерело: УНН