На крилах суму…

Говорити про Ольгу Мороз у минулому часі мало що незвично, - боляче. Вона фонтанувала життєрадісністю, жила високими мріями щодо змін у суспільному житті, була підсилювачем емоцій, трансформуючим елементом різнобічних уподобань нетішинців. Вона не завжди була комфортною у спілкуванні, бо мала власні переконання, подекуди відмінні від усталених в громаді поглядів, вміла їх відстоювати і пропагувати на сторінках видання, що волею долі стало прихистком її останнього дванадцятирічного життєвого циклу. Вона була з племені прямоходячих, її неможливо було «нагнути». Але просто  впертою вона також не була: аргумент змінював її, журналістська справедливість панувала над усім.

Перше знайомство з Ольгою Мороз відбулось ще тоді, коли вона була педагогом у зош №4. Захід був емоційним і по-шкільному вивіреним. Пригадую, що не втримався аби не написати кілька поетичних рядків, з яких пам’ятаю: «Але вела урок дочка Мороза, у якої бісики в очах». З цими «бісиками» вона працювала керів­ником прес-служби міського голо­ви­ і з ними ж починала редактор­ський шлях у «Нетішинському віснику». На момент призначення Ольги Михайлівни керівником поважного видання, було чимало колізій у журналістському середовищі міста. Вона неодноразово згадувала, що автор цих рядків не відвернувся і сприяв становленню її як редактора. Згодом у характеристиці-рекомендації до вступу О.Мороз у Національну спілку журналістів України зазначалось: «Має хист до письма, наполеглива­, здібний організатор. Грамотна, ерудована, схильна до аналізу. Матеріали різножанрові, глибокого зміс­ту. Часопис за її часів набув гарного вигляду, збільшився у обсязі».

Подальший шлях колеги відповідав усім критеріям, означеним у цій характеристиці. І, як мовиться, весь її творчий доробок на видноколі, він у кожному з понад 600 номерів часопису, редагованому Ольгою Мороз. І він залишиться на скрижалях Історії міста, в нашій па­м’я­ті. Земля тобі пухом, колего.

Віктор Гусаров, секретар міської організації Національної спілки журналістів України