Найсвітліша професія

Нетішинські атомники відзначили День енергетика

 

Під час святкування Дня енергетика було зауважено, що це професія, яка віддає енергію, тоді як решта її відбирають. Відтак це найтепліша, найсвітліша, найпотрібніша професія.

Відкриваючи урочистості, генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Панащенко доповів, що цьогоріч енергетики працюють у найскладніших за всю історію незалежності України умовах – значна частина електростанцій в силу відомих подій на Сході країни не працює, віялові відключення стали повсякденним явищем. За цих умов на атомну енергетику приходиться більше половини всього енерговиробництва. Приємно, що другий енергоблок Хмельницької АЕС утримує другу рейтингову позицію серед 15 енергоблоків  України, а станція планує 27 грудня виконати річне планове завдання. Підстави для святкування є, адже нетішинські атомники надійно, безаварійно, злагоджено і вміло експлуатують енергоблоки станції.

Справедливість цих слів підтвердив один з керівників  національної енергогенеруючої компанії директор департамента «НАЕК «Енергоатом»  В. Янішевський, який зачитав привітальну адресу від президента енергокомпанії Юрія Недашковського. Слова вдячності за стабільну, надійну роботу на адресу трудового колективу  висловив і голова Профкому ХАЕС Михайло Гук.

А далі відбулась церемонія нагородження відзнаками тих, хто найбільше сил і знань приділив роботі у поточному році. Список «іменинників»  ми друкуємо на сторінці №3 і приєднуємось до поздоровлень на адресу відзначених.

Далі із словами вітання до присутніх звернувся міський голова Олександр Супронюк, який зазначив, що свого часу була зроблена велика помилка при застосуванні мораторію на будівництво нових енергоблоків. Нинішня ситуація в країні була б не таою гострою, якби свого часу були введені 3 та 4 енергоблоки ХАЕС. Він подякував атомникам за трудові звершення і від імені виконкому міської ради вручив Почесні грамоти старшому  оператору реакторного відділення 7 групи реакторного цеху Кирилу Андрущенку,  

машиністу-обхіднику  турбінного устаткування 7 групи турбінного цеху  Оксані Аржанцовій, заступнику начальника цеху з ремонту засобів диспетчерсько-технологічного управління електричного цеху Олександру Барташевичу,

електрослюсарю 6 розряду з ремонту й обслуговування автоматики та засобів вимірювань Сергію Білику, провідному інженеру відділу соціального розвитку Володимиру Пасці. Крім цього були відзначені колеги - майстер виробничої дільниці розподільчих мереж Нетішинської комплексної дільниці Славутського РЕМ «Хмельницькобленерго» Артем Руденко та електромонтер з експлуатації електролічильинків    групи енергозбуту Нетішинської комплексної дільниці Славутського РЕМ «Хмельницькобленерго» Роман Куратченко.

Привітав атомників  керівник «Хмельницькобленерго» Олександр Шпак, який відзначив, що нетішинська електроенергія покриває потреби чотирьох областей. Компанія, яку він очолює, плідно співпрацює з Хмельницькою АЕС. Він подарував п’ятитомну енциклопедію з електроенергетики, над якою трудився великий колектив фахівців і побажав атомникам нових успіхів.

Будівельники, чиїми руками зведено місто та Хмельницька АЕС, прийшли на святкування також не з порожніми руками. Вони подарували фотографію повністю збудованої станції із гаслом: «за  чотири роки чотири блоки». Хочеться, щоб це гасло стало пророчим.

Під час урочистостей митрофорний протоієрей о.Віктор  вручив ікону, вишиту майстринями монастиря св.Анни з побажанням процвітання і Божої благодаті.

А командир частини з охорони Хмельницької АЕС Павло Босий з гордістю повідомив, що за підсумками роботи  та успішної діяльності в зоні АТО частина відзначена, як краща в лавах Національної гвардії України і вручив генеральному директору ХАЕС М.Панащенку грамоту від командування Нацгвардії за співпрацю.

Завершальна частина урочистостей традиційно присвячена підбиттю підсумків Спартакіади ХАЕС, в якій беруть участь більшість підрозділів станції. Голова ППО ХАЕС Михайло Гук зазначив, що перебіг станційних змагань завжди несе високу напругу, емоційний і фізичний сплески і може служити за взірець навіть для змагань Атомпрофспілки. Цьогоріч кращими виявились спортсмени турбінного цеху. Срібний  відлив у перемогах найчисельнішого за кількістю персоналу енергоремонтного підрозділу. Об’єднаний колектив електриків та пожежно-рятувального загону увійшов у трійку призерів. Представники цих колективів були нагороджені кубками та іншими відзнаками.

А далі в концертній залі запанувала музика, танці, спів. Перед нетішинцями виступив заслужений Прикарпатський ансамбль пісні та танцю України «Верховина». Протягом 65 років своєї діяльності колектив пропагує на рідних теренах та за кордоном українське хорове, музичне та хореографічне мистецтво.

Молодість і краса, яскраві костюми, багатство укра­їнських народних пісень Прикарпаття, запальні тан­ці, різноманітні вокально-хореографічні композиції, оркестрові бойківські народні мелодії — це духовно- мистецьке спрямування ансамблю пісні та танцю України «Вер­ховина».

Глядачі зачаровано слухали пісні народного артиста Кириченка, надзвичайні мелодії скрипки, споглядали запільні танці.

Віктор Гусаров

Фото автора