Не в`януть на морозі її квіти

В міській бібліотеці для дітей проведено конкурс на кращу композицію з природнього матеріалу.

Нещодавно підбито підсумки конкурсу. Виконавцям кращих робіт були вручені дипломи і подарунки.  Роботи учасників конкурсу представлені в бібліотеці на виставці: «Природа. Фантазія. Твор­чість».

Вже вдруге нетішинці мають змогу насолодитися художніми роботами місцевої майстрині Олени Балагуріної, представленими на її персональній виставці, розгорнутій у мистецькій галереї «Арт-пласт». Перша проба такого формату відбулася сім років тому, її картини запам`яталися і припали до душі поціновувачам. Отож, цього разу бажаючих ознайомитися з доробком художниці було багато.

Картини Олени випромінюють тепло, в них пульсує енергія добра і любові. Споглядаючи експозицію, ловиш себе на думці, що пензель в руках художниці нітрохи не уступає найчутливішому фотооб`єктиву. Настільки точно виписана кожна деталь, переданий кожний елемент, тон і відтінок. Така філігранність вражає, адже кожен предмет чи об`єкт не є німими зображеннями, застиглими в часі. Вони без перебільшення живі, готові до спілкування, від якого чистішими стають помисли, світлішими відчуття.

У колекції, представленій на виставці, понад 50 робіт. Переважають на них квіти: чорнобривці й іриси, маки і ромашки, азалія і бузок... У них – краса світу і нашого щоденного буття, квіти від Олени Балагуріної не в`януть на морозі і не тьмяніють перед автоматними чергами, що тріскотять який уже час на сході України. Віриться, що мир восторжествує і не лунатимуть над землею тривожні вибухи, не битимуть на сполох церковні дзвони. Нехай лиш на свята скликають вони людей на службу до храму. До речі, храми також присутні у роботах Олени Балагуріної, котра залюбки береться за картини з архітектурними спорудами. Так з`явилися в її колекції види нетішинської церкви св. Параскеви. Зображень кілька – у різні роки, за різної погоди. І кожне з них особливе, неоднотипне.

Поїздка в Карпати надихнула художницю на створення картин з тамтешні­ми краєвидами і архітектурою. Зізнається, що творчу людину природа тамтешнього краю надихає, спонукає до роботи. Мені ж здається, що Карпати здатні розворушити навіть найзачерствілішу душу і змусити подивитися на світ іншими очима.

Олена Балагуріна творить багато років, не шкодуючи часу на втілення задуманого. Благо, знаходить підтримку в родині, де нерідко домашні клопоти перебирає на себе чоловік. Разом з тим вона залишається берегинею дому і сім`ї, вміло поєднуючи функції турботливої дружини і мами з покликанням душі, яка не знає втоми і перепочинку. Чи легко це? Ні, але іншого шляху вона не бачить, не хоче його, іншого, навіть шукати.

На відкриття виставки прийшло багато колег Олени по електричному цеху, в якому вона працює, по цеху творчому, рідних і друзів, просто шанувальників мистецтва. І в кожного знайшлися слова вдячності художниці за її творіння тапобажання нових цікавих знахідок, розширення колекції робіт і кількісно, і жанрово.

Ольга Сокол

Фото  Віктора Гусарова