Нетішин у обіймах ювілеїв

У 20 столітті з початком  будівництва ХАЕС статус Нетішина не­одноразово змінювався. Указом Президії Верховної Ради УРСР від 5 травня 1981 року село Неті­шин стало селищем міського типу. Згодом, відповідно з Указом Президії Верховної Ради УРСР від 21 серпня 1984 року № 34 було утворено нове місто - Нетішин (на той час районного підпорядкування), а  21 жовтня 1993 року, у день  відміни мораторію на будівництво атомних електростанцій, постановою Верховної Ради України № 3539-ХІІ місту було надано статус міста обласного підпорядкування. Отже, місту обласного підпорядкування 20 і водночас заступає на поріг рік 30-річчя Нетішина. А хіба це не привід відзначити іменини?

Святковий настрій панував у День міста уже з самого ранку, незважаючи на дощик, що поводив себе упродовж дня не завжди дружелюбно, а ввечері зовсім невгамовно.

Зранку ми ярмаркували, з репродукторів міста лунала радіопрограма «Зі святом тебе, моє рідне місто – Нетішин». А близько другої години заграв муніципальний духовий оркестр біля міського краєзнавчого музею – це означало, що невдовзі звідси розпочнеться урочиста хода до площі перед адмінбудинком, де й відбудеться основне дійство.

Наче знаючи про добрі наміри, небо перестало дощити і невдовзі навіть виглянуло сонечко…

Площа, яку заполонили нетішинці та гості міста, радісно зустрічала колону крокуючих під гру духового оркестру: керівників міста, почесних гостей, депутатів усіх рівнів, працівників виконавчого комітету міської ради, посланців підприємств, установ та органі­зацій Нетішина. Свій виступ для них демонстрували понад 150 учасників зразкового ансамблю бального танцю «Шарм». Згодом вони знову зірвали шалені овації – це у результаті флеш-мобової композиції зама­йорів синьо-жовтий стрічковий напис «НЕТІШИН».

Настала черга привітань. Святкову промову виголосив секретар міської ради Микола Степаненко. Ланцюжок вітань продовжили генеральний директор ВП «Хмельницька АЕС» ДП НАЕК «Енергоатом» Микола Панащенко, народний депутат України VII скликання Ігор Сабій, секретар Кузнецовської міської ради Ігор Куц.

Нагородження сумлінних працею та вагомих досягненнями у професійній діяльності здійснили Микола Степаненко та в.о. першого заступника міського голови Павло Скакун. З нагоди Дня міста Почесною грамотою Хмельницької обласної ради були відзначені тренер-викладач     з боротьби самбо та дзюдо Нетішин-ської КДЮСШ ППО ХАЕС Геннаді­й Горохов та кон­церт­мейстер, викладач фортепіанного відділу ПСМНЗ «Нетішинська міська школа мистецтв» Оксана Зінов’єва. Подякою Хмельницької обласної ради – вчителі загальноосвітньої школи I-III ступенів №1 з інформатики Тетяна Терещук і української мови та літератури Лілія Назімко.

Почесними грамотами виконавчого комітету міської ради та цінними подарунками нагороджені працівники підприємств, установ та організацій міста Нетішина, його почесні громадяни, спортсмени, зокрема й представники ХАЕС заслужені майстри спорту України з боротьби самбо Дмитро Бабійчук, з фехтування Аліна Комащук і Галина Пундик. Подякою виконавчого комітету міської ради та цінним подарунком нагороджений колектив ВП «Хмельницька АЕС» ДП «НАЕК «Енергоатом».

Упродовж дня діяла виставка-ярмарок творів образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва художників та народних майстрів міста та регіону, відбувався «Парад квітів» закладів освіти, «Козацькі розваги» серед дітей та дорослих. Також мешканці та гості отримали змогу насолодитися смачним асортиментом, запропонованим представниками виїзної торгівлі, та відвідати атракціони.

Концертну програму нетішинцям та гостям міста подарували колективи та окремі виконавці КЗ «Палац культури м. Нетішин», вихованці ПСМНЗ «Нетішинська міська школа мистецтв», Будинку дитячої творчості. У фінальній частині до них приєднався луцький гурт «Ріплей». Ця музична команда, попри свій юний сценічний вік, упевнено завойовує прихильність пуб­ліки, виступаючи на численних фестивалях і концертах. Яскраву крапку у святкуванні Дня міста Нетішина-2013 поставив святковий салют.

Наступного дня, 22 вересня 2013 року, естафету перейняв танцювальний майданчик КЗ «Міський будинок культури»), де відбувся концерт «Місто моє, ти найкраще».

Богдан Фединчук   

Фото  автора  та  Віктора  Гусарова