Нетішинці вшанували пам'ять козаків запорізької вольниці

Влітку 1775-го за наказом імператриці Катерини ІІ була зруйнована Запорізька Січ. І вже двадцять років поспіль сучасні запорізькі козаки збираються, щоб пом'янути ліквідацію вольниці на священному ритуальному обряді - тризні. Найбільш численним складом із Західної України на Хортицю прибув Нетішинський козацький полк Хмельниччини, що входить до складу Міжнародного союзу козаків «Запорізька січ». Його отаман Олександр Грицаєнко висловлює величезну вдячність генеральному директору Хмельницької АЕС Миколі Сергійовичу Панащенку за можливість участі в цій акції  майже 30 працівників станції.

Смисловим стрижнем нинішньої тризни на Хортиці є: мітинг-реквієм (свого роду громадянська панахида) за козаками всіх військ і всіх епох, що  за віру, народ і Батьківщину живіт свій поклали; заупокійна літія за їх душами, яка здійснюється архієреєм у співслужінні військового духовенства; освячення і спуск на стромовину русла Старого Дніпра великого дерев'яного хреста з покладеним поверх нього вінком з квітів та запаленими свічками.

У Церкві Покрови Пресвятої Богородиці на Запорізькій Січі пролунав поминальний молебень за загиблими козаками, що склали голови за рідну Україну. Як і минулого року, під час тризни хлинула короткочасна злива, немов сльози козачі пролилися на голови тих, хто пам'ятає, шанує і примножує їх славу.

На мітингу-реквіємі виступили Верховний отаман СКУ-«ВЗ» Олександр Панченко, заступник голови Запорізької обласної державної адміністрації Андрій Гамов, заступник міського голови Запоріжжя Сергій Гладченко, Президент Всеукраїнської федерації «Спас» полковник Війська Запорізького Олександр Притула, Отаман Міжнародного союзу козаків «Запорізька Січ» Валерій Хрущ, заступник отамана Кавказької лінії Кубанського козачого війська Олександр Мрвінський. Виступаючі зазначили, що головна мета нині - об'єднати зусилля всіх сучасних козацьких формувань на державницьких конструктивних позиціях, адже саме козацтво активно займається військово-патріотичним вихованням молоді, пропагандою здорового способу життя, вивченням історії і народних звичаїв.

Після завершення основної офіці­йної церемонії проведено спільний парад (проходження загальним строєм) підрозділів Союзу козаків України «Військо Запорізьке», Міжнародного союзу козаків «Запорізька Січ» та інших. Були покладені квіти до пам'ятника засновнику першої історично достовірної Дніпровської Січі князю Дмитру Івановичу Вишневецькому-Байді.

Продовженням Тризни стали бої «Лава на лаву», які пройшли в той же день у парку «Дубовий гай».

Власна інформація