Нова надiя на iм’я Iрина

В кожній людині є сонце. Тільки дайте йому світити, - стверджував Сократ.

Такі люди, як Ольга Каральтдинівна та Валерій Вікторович Штурбабіни разом з Віталієм Миколайовичем Цисаруком запалили чергове  сонечко  нашого міста  Ірину Щуклу.

Цьогоріч нетішинська спортсменка  завоювала бронзову нагороду молодіжного чемпіонату Європи з фехтування на шаблях (для спортсменів віком до 23 років), який проходив у столиці Грузії Тбілісі.

Ірина у 1/8 фіналу здобула перемогу над полькою Ангелікою Ватор (15:13), у чвертьфіналі виграла у італійки Софії Чаральї (15:9) і лише у півфіналі поступилася ще одній представниці Італії Ребеці Гаргано (15: 10).

 Це не перше досягнення Іри. У 2013 році на чемпіонаті світу у Хорватії нетішинські спортсменки, серед яких була Ірина, вибороли 3 місце у командних змаганнях.

Фехтуванням дівчина займається змалечку: у віці 7 років Іра уперше взяла шаблю до рук. Про свою найпершу перемогу Іра згадує з теплою усмішкою: «Перемогу  здобула у нашому тренувальному залі, я виборола перше місце… Пам’я­таю, мені ще подарували самокат».

Фехтування - елітний вид спорту,  одним з його привілеїв є можливість багато подорожувати. Ірина була у різних країнах Європи та Азії, вперше потрапила за кордон у 11 років (Польща м. Вроцлав). Далі – нові змагання, досягнення, розчарування.

Зараз спортсменка навчається на 2 курсі Хмельницького національного універси­стету, опановує спеці­альність «фізичне виховання та спорт». На запитання, чому навіть майбуття  вирішила пов’язати із спортом, відповідає чітко та впевнено: “Займатись улюбленою справою 12 років і не пов’язати своє життя із тим, що подобається, якось нерозумно. Спорт - справа цікава, особливо коли бачиш приклад своїх наставників”.

Мрія у Іри напевно така, як і в усіх юних спортсменів – Олім­пійські ігри.

Дів­чина ціле­спрямовано про­сувається стежкою майстерності і сподівається стати в ряд найсильніших фехтувальниць планети. Наснаги тобі, землячко!

Дар’я Окружко,

студентка СНУ ім. Лесі Українки