Хмельницька АЕС та Kulczyk Investments обговорили можливості транспортування електроенергії до Польщі

3 липня 2014 року з метою налагоджування співробітництва в галузі інвестицій в українську електроенергетику відбувся візит польської делегації - представників компанії Kulczyk Investments на Хмельницьку АЕС.

Під час зустрічі обговорювалися питання можливості транспортування електроенергії з ХАЕС до Польщі, добудови енергоблоків, інвестицій в розвиток енергетичної галузі України.

За програмою перебування гості відвідали проммайданчик ВП ХАЕС,  машинний зал, блочний щит управління, вузол видачі потужності енергоблока №2, трансформатор власних потреб №2, відкритий розподільчий пристрій 330/750 кV.

Нагадаємо, 11 червня 2014 року ДП НАЕК «Енергоатом» та компанія Polenergia International, яка входить в групу Kulczyk Investments, підписали меморандум щодо визначення напрямків майбутньої співпраці у сфері ядерної енергетики, виробництва ядерної енергії та її оптимального використання.

Метою Меморандуму є визначення загальних напрямків майбутньої стратегічної співпраці в області проектування та будівництва атомних електростанцій, оптимального використання виробництва ядерної енергії та поглиблення взаємовідносин задля досягнення цілей загального розвитку на основі рівності та взаємної вигоди.

Довідка. Kulczyk Investments - міжнародна інвестиційна група, яка спеціалізується на ініціюванні та здійсненні операцій на новостворених світових ринках, а також на реструктуризації та створенні гудві­ла портфельних товариств. Найважливіші для Групи сектори це: енергетика, нафта і газ, мінеральні ресурси, а також інфраструктура і нерухомість. Kulczyk Investments створює першу польську приватну енергетичну групу регіонального масштабу. Є найбільшим польсь­ким інвестором у Африці. Фірма із місцезнаходженням у Люксембурзі має свої представництва у Варшаві, Лондоні, Києві та Дубаї.

Про співпрацю ХАЕС  з польсь­кими колегами читайте на стор 5.

Пшиязнь на берегах Горині

Польське слово «пшиязнь» у перекладі на українську мову означає – дружба. У Нетішині воно набуло реального змісту принаймні тридцять п’ять років тому, коли на спорудження міста енергетиків прибули польські будівельники відомої фірми «Енергополь». За десять років перебування на будмайданчику вони взяли участь у зведенні низки виробничо-господарських об’єктів, зокрема спорткомплексу, ба­­сейна, «Торгового центра», спорудили два пожежних депо, профтехучилище, універмаг, житлові будинки. Мешканці Нетішина, які були причетні до будівельних робіт, добре пам’ятають імена польських колег. Серед них – куратора фірми «Енергополь» Лешека Блезяка, начальника дільниці Стефана Сковрана, робітників Сергіуша Федюковича, Тадеуша Ливиновича, Хенрика Матраса та багатьої інших. За словами одного з перших працівників Дирекції ХАЕС Олександра Михайловича Літвінчука, який працював у  групі технічного нагляду за якістю будівництва об’єктів соціального та промислового призначення, поль­ські будівельники постійно демонстрували справжню виробничу дисципліну. Якість робіт контролювали наші куратори і практично між нашими фахівцями і польськими спеці­алістами не виникало непорозумінь, бо недоліки іноземні колеги виправляли оперативно і якістно. Як реліквію та пам`ять про ті роки Олександр Літвінчук зберігає грамоту від фірми «Енергополь».

У Нетішинському міському краєзнавчому музеї зберігаються експонати та світлини, які відображають період перебування польських будівельників у місті енергетиків. Дружні стосунки були налагоджені між іноземними гостями та Острозьким Державним історико-культурним музеєм заповідником. Як пригадує його колишній директор Світлана Позіховська, поляки проявили велику зацікавленість історичним минулим Острога, діяльністю князів Острозьких, які користувались великою повагою у багатьох вельмож Речі Посполитої.

Під час спорудження низки об’єктів на території Нетішина та промислового майданчика електростанції велика увага спрямовувалась на прокладання лінії електропередач 750 кВ до польського міста Жешув. Планувалося, що такий проект згодом стане своєрідним «вікном в Європу» у ході постачання електроенергії до країн тодішньої соціалістичної співдружності. Але соціально-полі­тичні реалії дев’яностих років внесли свої корективи і на цьому поприщі: збудовану лінію електропередач було законсервовано на невизначений період. Сьогоднішні тенденції  змінюються. Днями Хмельницьку АЕС відвідала делегація представників польських енергетичних структур. Вони цікавились не тільки роботою діючих енергоблоків станції, а й системами, які використовуються для передачі електроенергії. Іноземні гості запевнили, що готові до тривалої та плідної співпраці в енергетичній сфері.

Про енергетику Польщі ґрунтовною інформацією володіє провыдний інженер виробничо-технічної служби Хмельницької АЕС Олександр Третяк. Кілька років тому він закінчив аспірантуру Люблінського уні­верситету імені Марії Скадовської-Кюрі і є автором низки наукових статей. В одній з них він проаналізував причини замороження проекту будівництва першої польської АЕС біля міста Жарновці. За словами Олександра Третяка, будівництво першої польської атомної електростанції в Жарновці було зупинено 20 років тому. Уряд Тадеуша Мазовєцкого 4 вересня 1990 року офіційно прийняв відповідне рішення. До цього призвело  кілька чинників: стійкий і безкомпромісний протест екологів у зв’язку з подіями на Чорнобильській АЕС, а також прогнози (які, на жаль, виправдались) про те, що польська економіка зменшуватиме свої обороти і споживатиме щораз менше електроенергії. З того часу багато що змінилося – Польща стала членом НАТО, ЄС,  учасницею різних енергетичних проектів. Від початку нового тисячоліття польська економіка стабільно нарощує обороти, і сьогодні вже зрозуміло, що без атомної енергетики не обійтися. Економіка розвивається, ріст рівня життя призводить до росту споживання енергії. У Польщі використання електроенергії на одного жителя становить 40% середнього споживання у країнах Євросоюзу. У майбутньому цей показник має збільшитися. Тому поляки уже замислюються над тим, щоб розпочати у Польщі будівництво атомної електростанції, яка допоможе покрити зростаючі потреби в електричній енергії.

Нетішинські атомники добре пам’ятають не тільки допомогу поль­ських спеціалістів у спорудженні молодого міста, яка розпочалася тридцять п’ять років тому, а конкретні справи кількарічної давнини. Саме завдяки польським представникам фірми «ALSTOM» вдалося успішно провести модернізацію статора генератора на другому енергоблоці. Олександр Третяк у своїх дослідженнях тенденцій розвитку енергетики Польщі не відкидає можливості тісної співпраці нетішинських атомників та будівельників, які мають колосальний досвід після введення в експлуатацію другого енергоблока.

Олександр Шустерук