Одягається Нетішин в синьо-жовті кольори

Свою першу прес-конференцію для місцевих журналістів провів новообраний міський голова Олександр Супрунюк, пообіцявши, що влаштовуватиме такі зустрічі регулярно, раз у місяць. І пояснюватиме через засоби масової інформації людям над чим працює влада, які проблеми вирішує. Розраховує на зворотній зв'язок у вигляді ідей, пропозицій, запитань, які хвилюють людей і чекають свого вирішення. Спираючись на громаду, має намір зробити багато корисних справ для міста.

З огляду на короткий відрізок часу після виборів, не варто було розраховувати, що міський голова почне розповідати про досягнення на новій посаді. Він виклав своє бачення реалізації намічених планів, ідей, які пропонують активісти. Ідей і справді багато, різнопланових, різнозатратних, таких, що вже почали матеріалізуватися і тих, що втілюватимуться з часом. Так, на початку тижня вже почали втілювати задум щодо створення національно-патріотичного панно на підпірній стіні навпроти автобусної зупинки, що біля Торгового центру. Місцеві художники запропонували ескізи окремих малюнків, міський голова стверджує, що готові розглянути інші варіанти художнього відображення нашої національної самобутності. Головне, щоб творчі пропозиції узго­джувалися з владою міста і панно справді вийшло єдиним цілим, а не хаотичним набором нехай і цікавих задумок. Стіну уже почали готувати для майбутнього нанесення малюнку, з роботами обіцяють впоратися до Дня Незалежності, виділивши художникам необхідні фарби. А поки панно визріває в головах авторів та ініціаторів проекту, нетішинці взялися розмальовувати у кольори національного прапора опори під світильники. Синьо-жовті смуги на опорах уже з`явилися на алеї Незалежності, закладеній на проспекті Курчатова, а також на площі перед місьвиконкомом. У місті також можна зустріти пофарбовані у кольори національного прапора лавочки біля під`їздів.

Місяць пройшов

Що зроблено за цей час? Міський голова сказав коротко: «Входимо в курс справи і розбираємо завали». Відразу після цих слів Олександр Олексі­йович оптимістично загаоворив про співпрацю з ХАЕС, висловлюючи слова вдячності її керівникам М.С.Панащенку, А.П.Шестак, О.В.Рахлінському за розуміння проблем міста і безпосередню участь у їх розв`язанні.

- Починаємо працювати вже над одним проектом, що перебачає дольову фінансову участь підприємства, - зазначив співрозмовник. – Він хоч і не новий, давно про нього говорили, але так і не довели справу до кінця. Це освітлення дороги від ХАЕС до вїзду в місто, там де знак «Нетішин». Міський голова наголосив, що йому нескладно було знайти порозуміння з депутатським корпусом міста, оскільки прийшов на посаду у вигідній позиції: нікому нічого не був зобов`язаний. І за час, що пройшов, вдалося до певної міри зконсолідувати обранців довкола злободенних питань міста, а не бізнесових речей, які лобіювали депутати. Вже пройшло, і досить спокійно, три сесії, хоча дискусійні моменти були, їх не уникнути і це нормальний процес. Міський голова ратує за принцип - спірні питання не виносити на сесію та не перетворювати її в шоу, а відкладати для доопрацювання.

Політичних кадрових призначень  більше не буде

На цьому Олександр Супрунюк наголошував не раз. Адже саме через політичні торги в недалекому минулому мали місце звільнення людей з роботи. Тут допустилися помилки як міські голови, так і депутати та юридична служба. Отож звільнені оскаржили такі рішення, вигравши справи в судах на свою користь і виконавчий комітет вимушений був виплатити значні суми позивачам. За незаконні звільнення уже довелося сплатити більше двохсот тисяч гривень, є ще кілька невиплачених боргів, через що блокуються рахунки виконкому міської ради. Ось така ціна політичного протистояння.

Олександр Супрунюк виступає за призначення керівників підприємств чи організацій на конкурсній основі, що сприятиме вибору з числа потенційних претендентів найдостойнішого, готового до реформ і роботи на благо міста. Він не приховує свого обурення діючими контрактами з керівниками комунальних пілприємств, за якими навіть у разі неефективної роботи того чи іншого чиновника, його неможливо звільнити.

- Який же вихід, контракти будуть розірвані?

- Якщо на це підемо, матимемо купу нових судових позовів. Намагатимемося змусити працювати недобросовісного керівника як належить, а в разі закінчення контракту не будемо продовжувати його на новий термін.

До слова, не продовжено контракт з керівником Торгового центру Олегом Вознюком. І вже пішли прохачі з пропозиціями стосовного його наступника на цій посаді. Але аргументів на кшталт «він хороший хлопець» для того аби очолити комунальне підприємство, надто мало. Шанси зайняти місце керівника ТЦ матиме той із претендентів, хто надасть конкретну програму дій щодо реформування підприємства, яке працюватиме для людей, а не для його управлінського апарату.

З ключових питань життя міста міський голова обіцяв проводити громадські слухання, аби почути думку людей, їх позицію. Залучатиметься громадськість і до розгляду пропозицій стосовно кадрових призначень на керівні посади, контролю за роботою комунальних підприємств. Чи не найбільше нарікань людей на одне із них – ЖКО. Олександр Супрунюк солідарний в цьому плані з громадою і як кожен з нетішинців хоче знати, наскільки раціонально витрачаються надходження від комунальних платежів, бюджетні гроші, чому не всі послуги, які оплачують люди, надаються. Іноді вони так завуальовані, що пересічний житель і не здогадується, за що насправді платить ЖКО.

Одним із дієвих важелів впливу на роботу цього комунального підприємства керівник міста вважає створення будинкових комітетів. Поки що в Нетішині цей процес у зародковому стані, але за ним майбутнє, вважає міський голова.

Є над чим працювати

Коло проблем, які довелося вирішувати з перших днів роботи, об`ємне. Його непокоять скарги людей на роботу перевізника, який обслуговує маршрут Нетішин-Кривин. З різних причин нічні рейси були скасовані і цим радо скористалися таксисти, нерідко завищуючи ціну за проїзд. Аби переконатися як добираються люди посеред ночі з поїзда, сам поїхав пізньої пори у Кривин. Пасажири, яких привіз у Нетішин, і розповіли про незручності та нічні «тарифи». Каже, що вже мав з цього приводу розмову з перевізником і таксистами. Деякі зрушення є, відновлено нічний рейс в 00.40 хв., але цього недостатньо і робота з налагодження курсування транспорту за маршрутом Нетішин-Кривин триває.

Хоче розібратися міський голова з намаганням внести зміни у Генеральний план забудови міста і з`ясувати, хто за цим стоїть. У планах також продовжити роботу з надання допомоги військовим, які задіяні в АТО і тим, хто охороняє повітряний простір довкола ХАЕС. Пожертвування, за його словами, мають бути добровільними, а не з примусу.

Гостро стоїть в Нетішині житлова проблема, надії на будівництво соціального житла нуль, а людям потрібен дах над головою. Послугами чарі­вної палички, за помахом якої вмить виростуть нові будинки, тут не скористаєшся, і великих обіцянок міський голова не роздає. Все ж виношує плани звільнення бодай невеликої кількості місць в гуртожитках за рахунок переселення в інші приміщення соціальних служб, які там знаходяться. Він також звертається до громадських організацій та інших структур, які користуються гуртожитськими приміщеннями, завчасно шукати інше місце прихистку. Не виключено, що нещодавно помпезно відкритий Центр надання адміністративних послуг може змінити свою дислокацію, міський голова вважає, що можна потіснитися в виконкомі, вивільнивши 5-7 приміщень. За невеликої і малозатратної реконструкції тут можна знайти місце для ЦНАПу.

Не оминула Нетішин проблема переселенців з регіонів, де точаться бої. Офіційно зареєстрованих маємо 40 осіб, загалом майже півсотні. Максимум, що може запропонувати місто цим людям, кілька ліжко-місць у гуртожитках. Тимчасово розмістили в готелях, доводиться за погодженням зі Славутською РДА пропонувати поселитися в сільській місцевості, де є порожні і цілком придатні для проживання будинки. Не всі, правда, погоджуються на таку пропозицію, але інших варіантів нема. В той же час є люди, які вже працевлаштувалися в Нетішині, нехай і на низькооплачувану роботу. Після першої зарплати готові винаймати житло. Але, звісно, всі надіються, що з часом наступить спокій на малій батьківщині, відновиться житло і промислове виробництво та буде змога повернутися додому.

Зі своєї ініціативи Олександр Супрунюк звернувся до підприємців Сходу Уураїни за пропозицією продовжити, розвивати свій бізнес у Нетішині. Є такі, що згодилися, але за умови надати готові промислові площі. Розглядаються варіанти щодо функціонування цеху з виготовлення меблів, цеху з металообробки. Зараз вивчають, що можуть місцеві підприємці запропонувати своїм колегам зі Сходу для успішної роботи в Нетішині.

Кардинальні зміни в місті, на переконання Олександра Супрунюка, можуть відбутися в разі залучення до реалізації конкретних проектів інвесторів. Тут є над чим працювати.

Багато речей під під силу волонтерам і вони готові докласти рук аби Нетішин був охайним і любим кожному мешканцю. Тут ідей хоч відбавляй, вистачило б снаги їх зробити реальністю. Є люди, які готові привести до пуття обвідний канал, що перетворився на смітник, і організувати тут своєрідну зону відпочинку. Виношуються плани щодо облаштування парку закоханих біля фонтану і музею під відкритим небом в пам`ять про Майдан біля флагштоку. Час покаже, наскільки успішними будуть такі задуми. Як і намір про створення паркової зони за адмінбудинком виконкому, де будуть стаці­онарні атракціони, літні кафе. І зникнуть незручності в центрі міста, де облаштовані батути та інші розважально-ігрові споруди.

Триває налагодження стосунків з обласною владою, йде робота над освоєнням коштів від субвенцій. Обіцяє міський голова облаштувати в місті намет, де кожен може залишити свої пропозиції, запитання, поскаржитися на чиновників і дати оцінку діям влади.

Ольга Сокол