Передремонтнi клопоти i проблеми

Готовність енергоблока №2 до проведення планово-попереджувального ремонту в поточному році обговорили учасники штабу ремонту НАЕК «Енергоатом», засідання якого відбулося у понеділок на Хмельницькій АЕС під головуванням віце-президента енергокомпанії Володимира Пишного.

У серпні на нашому другому енергоблоці розпочнеться капітальний ремонт, який, за словами генерального директора станції Миколи Панащенка, буде досить тривалим через запланований великий обсяг робіт. Адже належить виконати всю програму контролю корпуса реактора, роботи з модернізації, пов’язані з підвищенням безпеки енергоблока та багато інших ремонтних операцій. Персонал ХАЕС, який безпосередньо буде задіяний у ППР-2014, пройшов необхідну підготовку  і готовий до проведення запланованих робіт. Усього в них братимуть участь понад 1700 осіб, з яких працівники станції становлять левову частку. Від «Атомремонтсервісу»  долучаться до ремонтної кампанії 207 чоловік, від підрядних організацій – 149.

Як завжди, на засіданні штабу його учасники акцентували увагу на вчасних поставках обладнання, запасних частин і матеріалів. На жаль, тендерні процедури завадять оперативності, доволі часто доводиться працювати, що називається, з коліс. Врегулювати ситуацію наразі не вдається, але це не може зупинити процес і замовники та постачальники шукають оптимальні рішення проблеми.

В контексті розмови про забезпечення необхідними матеріалами і запасними частинами Володимир Пишний наголосив, що перед Україною постало питання організації виробництва продукції, яка б заміняла імпортну. За його словами, цілком реально на наших заводах виготовляти запасні частини до імпортного обладнання.

З обговорюваних на засіданні штабу з ремонту питань виступили заступники головного інженера станції Валерій Лисенко та Олег Хатьомкін, заступники генерального директора Вадим Виноград та Альвіна Шестак, брали слово представники «Атомкомплекту» та «Атомремонтсервісу», керівники структурних підрозділів Хмельницької АЕС. Начальник ЦДПРВ Сергій Коротов, зокрема, порушив питання забезпечення персоналу засобами індивідуального захисту. Альвіна Петрівна зупинилася на проблемі кредитної заборгованості перед підрядними організаціями за раніше виконані роботи та деяких моментах, які потребують законодавчого врегулювання. Загалом готовність до проведення ППР, який розпочнеться 5 серпня і триватиме 80 діб, задовільна. Але розхоло­джуватися ніколи, попереду копітка і напружена робота над вчасним виконанням заявлених поставок, орга­ні­зацією і про­веденням ремонтних робіт. Володимир Пи­ш­ний висловив впевненість, що попри усі складнощі колектив успішно справиться з поставленими завданнями і ремонтна кампанія пройде ефективно і якісно, у встановлені строки.

Ольга Сокол

 

Основнi роботи пiд час ППР

Капітальний ремонт реакторної установки, з проведенням ультразвукового контролю корпусу реактора.

Капітальний ремонт турбогенератора.

Роботи з паливом.

Ремонт каналів системи безпеки­.

Контрольно-профілактичні роботи на системі попереднього напруження захисної оболонки.

Ремонт електротехнічного обладнання та обладнання засобів теплової автоматики і вимірювань.

Ремонт вентиляційних систем.

Ремонт тепломеханічного обладнання, на якому будуть виконані капітальні ремонти наступного устаткування: парогенератора №3; головного циркуляційного насоса №3;

гідроємності САОЗ №3; циліндра низького тиску №4; циліндра високого тиску; СПП-1;

циркуляційного насоса № 2; турбоживильного насоса №1.

Капітальний ремонт арматури: реакторне відділення - 455 шт.; турбінне відділення - 302 шт.;  РДЕС - 84 шт.

Підготовка і проведення експлуатаційного контролю металу обладнання і трубопроводів.

Роботи з проведення технічного огляду обладнання та трубопроводів.

Роботи з продовження ресурсу обладнання.