ВИЗНАННЯ

Нещодавно на Ленінградській АЕС Російської Федерації завершила роботу VІ Міжнародна науково-технічна конференція «Молодь АЕС: безпека, наука і виробництво», присвячена 40-літтю Ленін­градської атомної станції.  У конференції взяли участь 35 молодих працівників і фахівців атомних станцій Росії, російських галузевих науково-дослідних інститутів, представники АЕС України, серед яких оператор спецводоочищення хімічного цеху Хмельницької АЕС Володимир Гудзь. Саме йому вдалося випередити інших учасників під час захисту наукових робіт.

Учителі Нетішинської загальноосвітньої школи №1 традиційно дбають про імідж своєї навчальної установи і роблять все, щоб знання їх вихованців відповідали сучасним вимогам. Пошаною користуються старанні та цілеспрямовані учні. До когорти здібних та наполегливих був зарахований і Володимир Гудзь. Він постійно демонстрував гарні знання майже з усіх предметів, але схилявся в уподобаннях до так званих точних наук. Коли виникала необхідність захищати честь школи на міських, обласних олімпіадах з математики, фізики, то без участі Володимира не обходилось. Ще школярем він відчув радість перемог, які діставались завдяки великій юнацькій наполегливості.

Часто серед однолітків не в пошані так звані «зубрилки», які весь час проводять за підготовкою до уроків і обмежують себе у звичайному спілкуванні, активному відпочинку поза школою. Володимир, перебуваючи у ранзі відмінників,  мав багато друзів. Хлопець знаходив вільний час, щоб влаштувати футбольні баталії на міських спортивних майданчиках. Захоплення футболом згодом допомогло йому знайти багато прихильників серед студентів Національного університету «Київський політехнічний інститут», який він закінчив за спеціальністю «Атомна енергетика». Володимир був незмінним капітаном футбольної команди теплоенергетичного факультету, яка постійно перебувала в числі фаворитів.

Трудову біографію Володимир Гудзь розпочав оператором спецводоочищення хімічного цеху Хмельницької АЕС. Тут він позна­йомився з прекрасними фахівцями, які допомогли успішно поєднати теорію з практикою.

Торік до Володимира звернувся заступник начальника хімічного цеху з реконструкції та модернізації Дмитро Корсун.

- Рада Організації молоді первинної профспілкової організації ВП ХАЕС запланувала черговий конкурс наукових доповідей серед молодих працівників електростанції. Переконаний, що ти можеш гідно представити наш підрозділ, – зауважив Дмитро Борисович.

Відтак розпочалась робота з вибору теми наукової роботи. Заступник начальника запропонував попрацювати над проблематикою модернізації центрифуги, яка була поставлена на Хмельницьку АЕС по лінії TACIS і сьогодні перебуває в експлуатації.

Дмитро Корсун окреслив своє бачення вирішення проблеми зменшення кількості радіонуклідів у радіоактивних відходах під час їх переробки за допомогою центрифугування з використанням ультразвукової кавітації, окислення та селективної сорбції на нано-структурованому сорбенті. Якщо сказати простішою мовою: застосувати технологію з використанням звичайної будівельної глини.

Цьогоріч Володимир Гудзь перед станційною суддівською колегією конкурсу наукових доповідей озвучив роботу за темою: “Впровадження комплексної технології наносорбції, кавітації та окислення в переробці рідких радіоактивних відходів з використанням установки центрифугування”. Його виступ був не тільки переконливим і аргументованим, а й актуаль­ним, бо зменшення кіль­­кос­ті радіоактивних від­ходів є однією­ з важливих напрям­ків діяльності АЕС та інших ядерних об’єктів в світі. Робота була відзначена першим місцем. Станційне досягнення дало право взяти участь у захисті наукових робіт на всеукраїнському рівні. Знову гідно була відстояна честь колективу Хмельницької АЕС – її представник, оператор спецводоочищення шостої групи Володимир Гудзь посів призове місце.

Колеги зрозуміли, що на Володимира Віталійовича практично звалилась ще відповідальніша місія – представлення України на міжнародному конкурсі наукових робіт, який вже шість років поспіль відбувається на діючих АЕС Росій­ської Федерації. Підготовка до його проведення проходила за підтримки заступника головного інженера із загальностанційних об’єктів Геннадія Панасенка, начальника хімічного цеху Миколи Замфіракі, його заступників Анатолія Сахневича, Дмитра Корсуна, Руслана Шпинова, а також інженерно-тех­нічного персоналу ХЦ і ЦДПРВ. Допомога досвідчених фахівців дала можливість конкурсанту досконало розібратись у аспектах модер­нізації центрифуги, він звернув увагу на перспективність практичного використання цього напрямку.

Незважаючи на внутрішнє хвилювання, яке, зазвичай, притаманне кожній людині, що виступає з відповідальною місією, Володимир Гудзь зумів отримати прихильність міжнародних експертів і був відзначений за обраним напрямком пер­шим­ місцем VІ-ої Міжнародної на­у­ко­во-технічної конференції «Молодь­ АЕС: безпека, наука і виробництво». Запропонована технологія очищення радіоактивних від­ходів за допомогою модернізованої центрифуги ще потребує низки експериментів. Немає сумніву, що спеці­алісти Хмельницької АЕС обрали вірний і перспективний шлях.

Візит на Ленінградську АЕС Володимиру Гудзю приніс багато пізнавального. Він мав можливість ближче познайомитись з принципами роботи реакторів РБМК-1000 (урано-графітові ядерні реактори канального типу на теплових ней­тронах).

Організатори подбали, щоб конкурсанти мали можливість відвідати місто російських атомників Сосновий Бір та колишню столицю Російської імперії Санкт-Петербург.

У місті над Невою Володимир вперше. Сподобалась архітектура, яка поєднала в собі різні стилі епохи класицизму.

Володимир належить до когорти прихильників пізнання всього нового. Коло інтересів не обмежується вивченням технологій, потрібних для підвищення безпеки рідної для нього Хмельницької АЕС. Він є активним учасником туристичних поїздок, які організовує профком електростанції. Неабияким натхненником Володимира Гудзя є його дружина Тетяна, прихильниця подорожей і здорового відпочинку. Але кілька місяців тому в сім’ї з’явилась донечка Діана, яка і встановлює нині «розпорядок дня».

- Коли подейкують, що число «тринадцять» не щасливе, - каже Володимир Віталійович, - я до цього ставлюсь скептично. Тринадцятого я народився, а цьогоріч,  у 2013-му, мені вдалося переконати міжнародних експертів, що за допомогою будівельної глини та певної технології можна зменшити кількість шкідливих речовин у радіо­активних відходах. В цьому ж році прийшла найбільша радість в родину - народження Діаночки.