По живу і цілющу воду

Їхати за п’ятсот кілометрів від дому, аби покупатись у солоній теплій воді – це не для людей з буденною психологією і врівновиваженими поглядами на життя.  Але трохи «повернутих» на подорожах і жадних до переміни місць у нас немало. Принаймні майже тридцять чоловік з дітьми заходились їхати у Закарпаття, аби на собі відчути благодатну силу термальних вод Берегова та "Косино". Наше сімейство вже мало досвід купання у у термальних басейнах, але, наш гід Володимир Хотюк запевнив, що «багато води» спливло за цей час і Берегово та "Косино" змінились кардинально. Треба зауважити, що це насправді так.

Оповідати перипетії дорожнього побуту під час нашої подорожі у Закарпаття немає сенсу. Дорога довга, для нервової людини важка і не надто приваблива. Ночували у готелі за містом Лева, далі діставались передмістя Берегово і серед дня таки приїхали до омріяного місця. Якщо раніше ми набирались здоров’я у  басейні з термальною мінеральною водою на території  учбово-спортивної бази «Закарпаття»,   відкритої ще в далекому 1967 році, то цього разу вирішили «почастувати» себе водами нового комплексу, що відкрився на новому місці. І він справив на нас добре враження. Чисто, критий басейн та велика площа з відкритими басейнами благотворно поді­яли на втомлений дорогою організм. Наявні басейни заповнюються з гейзера глибиною 1080 м, кремнієво-азото-вуглекисло-хлоридно-натрієвими водами високої мінералізації, що сприяє знищенню більшості хвороботворних мікробів. Вода не фільтрується,  тому  каламутна, брудно-коричневого кольору, з температурою близько + 400С. Дані термальні води вважаються дуже корисними для покращення загального самопочуття людини,  подібні за хімічним  складом водні  джерела знаходяться в  Ісландії та на Сахаліні.

Ми себе відчули молодими божками після прийняття водних процедур. А вже після відвідин дегустації вин відомого виноградаря і винороба, лицаря Винного ордену ім.Св.Венцела, голови спілки виноградарів Закарпаття Карла Карловича Шоша, що у селі Кідьош, здоров’я  прямо таки фонтанувало з кожного.

Вранці наступного дня за півгодини ми дістались села Косонь, де з глибини понад кілометр б’ють унікальні термальні води "Косино". З часу останньої нашої подорожі, коли ми  в наметах роз­ташовувались на території бази, справді відбулись кардинальні зміни. На території 200-літнього дубового гаю з’явився сучасний лікувально-оздоровчий комплекс з будівлями і рекреаційною структурою. На охайній території розташовано великий термальний басейн та 2 басейни з термальною водою "близнюки", дитячий басейн і прісний басейн з аква-баром. До комплексу також входять: "королівська зала"  з бюветом з мінеральною водою. Тут можна отримати консультацію лікаря та відпочити на лавах з підігрівом; фінська сауна; кімната відпочинку - рекреаційна зона з шезлонгами, чайна кімната.

Гарячий гейзер термальної води прямує із самого серця з глибини 1190 метрів під землею. На поверхню вода потрапляє з температурою близько +550С, охолоджується до +410С і подається у басейни.

Медичними показаннями для лікування мінеральною водою, з термального джерела при зовнішньому застосуванні у вигляді ванн є:  захворювання опорно-рухового апарату, наслідки травм кісток та м’язів; серцево-судинні захворювання; захворювання нервової  системи; шкірні захворювання. За допомогою своїх унікальних властивостей вода також допомагає виводити солі з  нирок. На території комплексу  можна відвідати "Ванну Кнайпа" (Ванна Кнайпа для ніг відноситься до процедур, що активізує кровообіг. Чергування гарячої та холодної води спричинює розширення судин, поліпшення кровопостачання, зміцнює імунну і вегетативну нервову системи, зменшує наслідки стресу і біль у стопах.)

Додамо, що фінська сауна входить у вартість двогодинного відвідування і кожен може розслабитись в запашній парі на свій лад. Стверджують, що вже невдовзі на території басейну будуть знаходитися готельні номери, отож гості зможуть дозволити собі гарно відпочити й залишитися переночувати, а вже наступного дня продовжити купальські процедури. А ще тут проводяться вечори відпочинку. І хоч за парканом комплексу знаходиться кордон із Угорщиною, ніхто не побіжить  звідси, бо в "Косино" справді класно.

Додамо, що на Закарпатті в селі Велятино Хустського району є також санаторій профілакторій “Теплі води”, який пропонує лікувальні ванни з термальної, борної, бромно-хлоридно-натрієвої води з підвищеним вмістом йоду з Велятинського джерела. Тут в останні роки побудовані три басейни з термальною водою, які користуються неабиякою популярністю.

Погода сприяла нашій подорожі. Якби ще хоч пару днів на додачу!

Віктор Гусаров

Фото автора