Цікавились станом недобудованих енергоблоків

Хмельницьку АЕС відвідали представники чеської фірми «Skoda», які цікавились станом будівельних конструкцій третьо­го та четвертого енерго­блоків, наявністю обладнання, що знаходиться на складах.

Знайомство з Хмельницькою АЕС розпочалось із інформації про перспективи завершення будівництва третього та четвертого енергоблоків, яку іноземним представникам надав заступник головного інженера по нових блоках Олександр Корлиханов. В ході презентації було узгоджено маршрути огляду приміщень недобудованих енергоблоків.

На третьому енергоблоці Хмельницької АЕС на будівельних конструкціях протягом кількох років поспіль виконувались ремонтно-відновлювальні роботи. Здійснювалось очищення, ґрунтування та фарбування металоконструкцій. Змонтовано трубопроводи відкачування води, насоси, виконана консервація різного устаткування.  Здійснено роботи з монтажу тимчасового трубопроводу стиснутого повітря у фундаментній частині реакторного відділення. Виконані роботи з монтажу металоконструкцій у приміщеннях під вантажопідйомні механізми.

Для захисту залізобетонних конструкцій використовувався матеріал «Cerinol». Роботи виконували генпідрядник ПАТ УБ ХАЕС та підрядники, зокрема, ПрАТ УкрЕХІ, ТОВ БМУ-1 УБ ХАЕС, ТОВ БМУ-7 УБ ХАЕС, ТОВ «Техноальп», ТОВ БМУ-4 УБ ХАЕС. Робітники цих підпри­ємств працювали у реакторному відділенні, машзалі, четвертій резервній дизельній електростанції, перехідних мостах між головними корпусами, кабельних  каналах, камерах тре­тьої берегової насосної станції, зовнішніх мережах.

Перед ремонтно-відновлювальними роботами було проведене багатоступеневе обстеження залізобетонних та металоконструкцій, вивчено виконавчу документацію, проведено експертизу звітів «Київенер- го­проекту» з обстеження реакторного відділення, машзалу, стану ставка-охолоджувача, видано експертні висновки.

Для проведення інших ета­пів ремонтно-відновлювальних робіт попередньо була підготовлена тендерна документація на від­кри­ті торги. Відповідний договір пройшов реєстрацію у ДП «НАЕК  «Енергоатом».

Під час огляду представниками чеської фірми «Skoda» території проммайданчика третього енерго­блока начальник відділу супроводу нових блоків Геннадій Самосєй охарактеризував стан збе­­реження наявних систем. Так, у приміщенні систем безпеки він звернув увагу на баки, виготовлені із нержавіючої сталі. На ін­ших системах та конструкціях було проведено консерваційні роботи.

Щоб мати більше уявлення про стан збереження металевих конструкцій, на дев’ятнадцятій відмітці був організований огляд шахти реактора. Як запевнили представники делегації, їх цікавлять саме такі системи, бо фірма «Skoda» ймовірно стане постачальником реакторної установки під час завершення будівництва третього енергоблока. У  спеці­алістів фір­ми є значний до- с­від адаптації своєї про­дукції до конструкцій, які були змон­товані ще у вісімдесятих роках. Показовим прикладом може стати словацька АЕС «Моховце», на третьому та четвертому енергоблоках якої будуть експлуатуватись реакторні установки саме чеської фірми.

За словами Яна Умпрехта, менеджера фірми «Skoda» з продажу у Центральній та Східній Європі, для того, щоб зробити остаточні висновки перед реалізацією проекту на проммайданчику Хмельницької АЕС, потрібно ретельно вивчити всі стадії будівництва, виконані в гермозоні, оцінити ступінь збереження конструкцій та обладнання, яке знаходиться на складах електростанції.

Детальну інформацію про обстеження технічного стану будівельних конструкцій будівель і споруд енергоблоків №3 і №4 Хмельницької АЕС, яке виконувалося ВАТ КІЕП, із залученням «Київської науково-дослідної лабораторії  будміст» ЗАТ «Ін­ститут Оргенергобуд», представники фірми «Skoda» одержали під час робочої наради за участю заступника директора з нових ядерних установок – начальника управління ДП «НАЕК «Енергоатом» Юрія Черепанова, заступника генерального директора ХАЕС з капітального будівництва Олега Рахлінського, заступника головного інженера по нових блоках Олександра Корлиханова та представників підрозділів електростанції.

Було зазначено, що протягом певного періоду проводилось обстеження всіх доступних будівель, споруд і конструкцій. Міцність бетону відповідає або перевищує проектні показники, глибина карбонізації бетону в нормі. Товщина металевого облицювання  герметичної зони в проектних межах. За результатами обстеження отримано звіти, в яких зазначено всі висновки.

У ході наради Юрій Черепанов акцентував у вагу на тому, що при виборі реакторної установки суттєво збільшились вимоги щодо безпеки її експлуатації. Саме це повинні врахувати чеські партнери.

Про позитивні моменти у подальшій співпраці фахівців «Skoda» та українських енергетиків йшлося у виступі Олександра Корлиханова. Він охарактеризував вітчизняну ядерну енергетику як прогресивну галузь нашої економіки, завдяки якій вдалося не допустити розвалу енергетичної системи під час осінньо-зимового періоду.

Представники «Skoda» зауважили,  що це  не останній візит на проммайданчик Хмельницької АЕС, бо потрібно узгодити низку технологічних та правових аспектів.

Олександр Шустерук