Покликав дзвоник у країну знань

У тому, що свято першого шкільного дзвоника припало на неділю, є свої мінуси і плюси. У «програші» опинилися школярі, котрим так кортіло ще хоча б один літній день використати для відпочинку і досхочу відіспатися. А от батьки мали нагоду, не відпрошуючись з роботи, без поспіху зібрати своїх чад, особливо першокласників, у школу.

З кожним роком урочисті лінійки з нагоди початку нового навчального року стають все барвистішими не тільки від маєва осінніх квітів, а й вишуканих вишиванок. Їм надають перевагу не тільки першокласники чи випускники, а й батьки і вчителі. У школі №1, наприклад, це відразу впадало у вічі. Нинішньої осені цей навчальний заклад міста приймає у свою сім`ю аж чотири перших класи. Їх та увесь учнівський і педагогічний колектив прийшло привітати багато гостей. Першою взяла слово директор школи Таміла Соболик. Вона подякувала владі та громаді міста за розуміння проблем освіти і конкретну підтримку для організації навчального процесу в оновлених класах, придбання сучасного обладнання: спортивного, навчального, кухонного. Безумовно, це додасть комфортності, полегшить роботу і навчання, сприятиме якіснішому запровадженню новацій в освіті. Вони стосуватимуться, зокрема, певних змін і доповнень у навчальних програмах другого і п’ятого класів. Другокласники почнуть проходити ази інформатики, а вже з п’ятого класу цей предмет стане обов’язковим. Як і друга іноземна мова. Педагоги розуміють всю повноту завдань, які постануть перед колективом у зв’язку з навчанням за новими стандартами, і готові своєю натхненною та величною працею втілити їх у життя. Готові і надалі працювати так, щоб успіхи учнів радували не тільки школу, батьків, а й приносили плідні результати на олімпіадах і конкурсах різного рівня. За минулий навчальний рік школярі зібрали чималий врожай нагород у такому суперництві здібностей, знань і талантів. Їх директор вручила на святковій лінійці, окремі старшокласники отримали цілий букет грамот за досягнуті результати у вивченні багатьох дисциплін, що дозволило зайняти гідну нішу в когорті кращих школи, міста, регіону та всієї України.

Дякувала за такі здобутки колективу школи представник відділу освіти Євгенія Мичківська, відзначивши, що в минулому навчальному році нетішинські школярі зуміли посісти 42 призові місця у Всеукраїнських олімпіадах і конкурсах. Є, безумовно, у цьому достойний внесок представників ЗОШ №1, яка займає друге місце у рейтингу загальноосвітніх закладів міста.

Щирі слова вітання виголосив виконуючий обов’язки заступника міського голови Іван Михасик, зазначивши, що депутатський корпус, виконавчий комітет міської ради з розумінням підходять до проблем освіти, знають стан справ у навчальних закладах і надалі сприятимуть їх належному розвитку.

Відповідально підходити до навчання закликав учнів генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Панащенко. Адже знання здобуті в школі – це перепустка у широкий світ професій, необхідних країні. Тим, хто обиратиме професію, пов’язану з атомною енергетикою, слід особливо заповзято вивчати фізику в усіх її розділах, хімію, біологію. Зрештою, не може бути в сучасному світі в чистому вигляді фізика, хіміка тощо. Аби йти врівень з життям, кожен з нас має знати свою історію, мову, культуру…

Як до майбутньої зміни будівничих суверенної і квітучої України звертався до школярів від імені ветеранів Великої Вітчизняної вій­ни та учасників бойових дій Дмитро Мельник і закликав бути гідними своїх батьків і дідів.

Сонячна погода сприяла врочистостям, на яких, звісно, іменинниками були першокласники. І нехай трохи дивно звучать із їх вуст сьогодні віршовані рядки на кшталт «Я - майбутній депутат, а чи, може, дипломат…», вже у недалекому майбутньому ці малюки і справді займуть кожен свою нішу в дорослому житті. Цілком можливо, що виростуть з них хороші депутати, дипломати, бізнесмени, педагоги, інженери… А поки що – в добру путь у Країну знань.

Ольга Сокол