Покращить рівень навчання ліцензійного персоналу

На Хмельницькій АЕС відбулася зустріч з обговорення питань щодо виконання реалізації проекту Єврокомісії із вдосконалення підготовки ліцензійного персоналу, в якій взяли участь керівник проекту Ерік Ле Гуез (компанія ONET Technologies), представники ПРОАТОМ та навчально-тренувального центру ХАЕС.

Робота над вдосконаленням підготовки ліцензійного персоналу розпочалась три роки тому. Сама реалізація проекту включає такі на­прямки, як розробка компюторних систем для навчання операторів-обхідників енергоблока, розробка систем контролю та аналізу проведення занять на повномасштабному тренажері.

За словами заступника головного інженера­ ХАЕС з підготовки персоналу Володимира Ісупова­, такі системи дадуть можливість операто­рам-обхідникам бачити у тривимірному зо­бра­же­ні  реальну картину стану при­міщень, обладнання енерго­блока поза межами гермозони.

Під час навчання на повномасштабному тренажері записуються його технологічні параметри, а в аудіо та відео режимах всі переговори та дії, які здійснює оператор у ході проведення тренувань. Всі данні архівуються. Це дасть можливість проводити ана­ліз­ будь-яких моментів в ході тренування. Наша електростанція­ в реалізації міжнародного проекту є пілотною­.

Під час робочої наради  Ерік Ле Гуез зазначив, що для його компанії важливо познайомитись з процесами апробації проекту, врахувати всі зауваження та пропозиції. Його остаточна реалізація на базі навчально-тренувального центру ХАЕС намічена на початку наступного року.

Олександр Шустерук

Фото  автора