Про встановлення нових тарифів  на житлово-комунальні послуги

Згідно з вимогами чинного законодавства, повноваження щодо встановлення тарифів на комунальні послуги (теплова енергія, послуги з централізованого водопостачання та водовідведення) розподілено між Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг (далі – Комісією) та органами місцевого самоврядування.

Відповідно до Закону України «Про державне регулювання у сфері комунальних послуг» Комісія встановлює тарифи на комунальні послуги лише тим суб’єктам природних монополій та суб’єктам господарювання на суміжних ринках, ліцензування діяльності яких вона здійснює. Через зростання вартості електроенергії та валютних кредитів низка водоканалів з 1 травня 2015 року підвищує тарифи на водопостачання та водовідведення для населення.

Підвищення тарифів на воду становитиме від 3% до 100% залежно від конкретного водопостачального підприємства. На даний час Нацкомісія оприлюднила рішення про підвищення тарифів для МКП «Хмельницькводоканал», КП «Водоканал» м. Старокостянтинів та Славутського УВКГ. Тарифи на послуги водопостачання для цих підприємств з 1 травня зростуть на 10,1% - 48%; на послуги водовідведення - на 10,4% - 59%.

З 1 травня 2015 року тариф на опалення для населення зросте на 44% -87,2% від 107,79 грн/Гкал (у м.Нетішин) до 747,7 грн/Гкал (м.Шепетівка). Тарифи на централізоване постачання гарячою водою для населення з 1 травня 2015 року зростуть на 50,5% - 70,1%.

Оприлюднені рішення про підвищення тарифів на теплову енергію для населення з 1 травня 2015 року для ліцензіатів Національної комісії: НАЕК «Енергоатом» (м.Нетішин), МКП «Хмель­ницьк­теплокомуненерго» та КП «Пів­денно-Західні тепломережі» (м.Хмельницький), КП «Міськтепловоденергія» (м.Кам`янець-Поді­льський), КП «Тепловик» (м.Старокостянтинів), Славутське «ЖКО», ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» та КПТМ «Тепловик» (м.Волочиськ).

У свою чергу, органи місцевого самоврядування встановлюють тарифи на комунальні послуги для решти підприємств, які не підпадають під регулювання комісії.

Органами місцевого самоврядування у 2015 році на послуги водопостачання та водовідведення тарифи підвищені для КП «Ізяславводоканал», Тефіпольського ВУ ЖКГ, Чемеровецького КП «Комунсервіс» та Волочиського підприємства «Джерело». Тарифи на послуги водопостачання для цих підприємств зросли на 3% - 62%; на послуги водовідведення - на 18% - 60%.

Нові тарифи на послуги теплопостачання органами місцевого самоврядування на даний час не встановлені.

У структурі тарифів на водопостачання та водовідведення з 1 травня 2015 року 30% складають витрати на електроенергію, 34,5% - витрати на оплату праці, 35,5% - витрати на паливно-мастильні матеріали, ремонт і т.і.

У структурі тарифу на теплову енергію з 1 травня 2015 року 75,9% - витрати на паливо (газ та ін.), 12,4% - витрати на заробітну плату, 11,7% - утримання абонслужби, ремонти та повірка лічильників.

Прес-служба обкради