Профiлактика гострих кишкових iнфекцiй

Літо – це не тільки найкраща пора для відпочинку, але й період підйому гострих кишкових інфекцій, до яких відносяться дизентерія, сальмонельоз, черевний тиф, гастроентероколіти та харчові токсикоінфекції. Збудниками цих хвороб є мікроби, які знаходяться в кишечнику хворої людини або бактерієносія, і виділяються з випорожненнями, та можуть потрапляти на різні об’єкти навколишнього середовища. Вони мають ряд загальних ознак: всі вони супроводжуються розладом шлунково-кишкового тракту, загальним нездужанням, підвищенням температури, проносами, блювотою та гемодинамічними розладами з розвитком дегідратації (обезводнення організму), демінералізації (виведенням неорганічних солей з організму).

Механізм передачі шлунково-кишкових інфекцій – фекально-оральний, тобто збудник може потрапити в організм людини із зараженими харчовими продуктами, з водою, а може потрапити контактним шляхом – через забруднені руки, іграшки тощо. Розповсюдженню таких захворювань сприяють мухи.

Найбільш загрозливим є захворювання під час масових заходів із перебуванням на них значної кількості людей (весілля, дні народження, проводи в армію, хрестини, поминальні обіди тощо). Одними із причин виникнення масових кишкових захворювань є порушення технології приготування страв, не витримування температурних режимів при зберіганні готових страв, швидкопсуючої продукції, не дотримання товарного сусідства при зберіганні готової та сирої продукції. Закупка та використання сировини для виготовлення страв проводиться без документів, які засвідчують їх безпечність та якість.

В поточному році в Україні зареєстровано 11 випадків групових захворювань на кишкові інфекції, пов’язані з проведенням масових заходів на підприємствах ресторанного господарства та в побуті, де постраждало 202 особи. В Хмельницькій області з початку 2013 року зареєстровано 2 випадки захворювань, постраждало 26 осіб. Зокрема в м. Хмельницький 20 осіб потрапило на лікарняне ліжко з діагнозом сальмонельоз, відсвяткувавши весілля в закладі ресторанного господарства.

З метою профілактики та не поширення харчових отруєнь та спалахів кишкових інфекцій, Славутське міськрайонне управління Головного управління Держсан­епід­служби України у Хмельницькій області рекомендує:

- утриматись від святкувань, приготування страв в домашніх умовах;

- в жодному разі не використовувати для харчування запрошених сировину та продукцію, виготовлену в домашніх умовах, особливо торти;

- категорично відмовитись від допомоги в приготуванні страв та обслуговуванні запрошених осіб без професійної підготовки, які не пройшли гігієнічного навчання, медичний огляд, з відповідними відмітками в особових медичних книжках;

- закупку та використання сировини для виготовлення страв, готових продуктів харчування проводити виключно при наявності на них  документів, що засвідчують їх безпечність та якість (висновки державно санітарно-епідеміологічної експертизи, сертифікати відповідності, ветеринарні свідоцтва, якісні посвідчення), які повинні надаватись в місцях продажу продукції;

- заборонити для виготовлення страв використання яєць домашньої птиці та сметани, які не пройшли відповідних лабораторних досліджень на наявність хвороботворних мікробів;

- утриматись від приготування м'ясних та рибних фаршированих страв, холодців, заливних, паштетів та інших страв, які заправлені майо­незом та сметаною;

- заборонити зберігання сировини та готової продукції без наявності достатньої  кількості холодильного обладнання;

- не допускати сумісне зберігання сировини та готової продукції в одному холодильнику.

Наталія Кравчук,

начальник Славутського міськрайонного управління Головного управління Держсанепідслужби

 у Хмельницькій області