СЛЮСАРі МОЛОДІ  І ЗАВЗЯТІ

Днями професійну майстерність перевіряли молоді слюсарі з ремонту автомобілів транспортного цеху Хмельницької АЕС. Конкурс проходив на основі галузевих положень енергокомпанії та електростанції.

Четвірці учасників спочатку  було запропоновано пройти етап теоретичних знань з таких напрямків, як пожежна безпека, охорона праці, культура виробництва. Усі учасники конкурсу із поставленими завданнями справились успішно. Це дало їм право взяти участь у другій частині змагань, де потрібно було продемонструвати практичні навички заміни гальмівних колодок на автомобілі ВАЗ – 2109.

Багато виробничих процедур для слюсарів є звичними, бо з ними стикаються доволі часто. Зазвичай, кожна з них має велике значення для безаварійної експлуатації автомобілів. Велика увага спрямована й на своєчасну заміну гальмівних колодок. За словами одного з учасників конкурсу -  Сергія Тверітіна, -  кожному слюсарю потрібно досконало знати не тільки будову кожного транспортного засобу, а й принципи його експлуатації.

За виконанням конкурсного завдання ретельно слідкували керівники транспортного цеху. Учасники прагнули якнайкраще продемонструвати професійні здібності. Але, як мовиться, переможцями стають найкращі.

За підсумками двох етапів суддівською колегією третє місце присуджено слюсарю Дмитру Святюку. Другий результат продемонстрував Михайло Войтко. До речі, кілька років тому йому вдалося перемогти у цеховому конкурсі і здобути право представляти Хмельницьку АЕС на конкурсі слюсарів транспортних цехів діючих вітчизняних АЕС, де він став призером.

Накращий результат було зафіксовано  Сергієм Тверітіним (на знімку), якого судійська колегія визнала переможцем. Після оголошення результатів конкурсу випала нагода для спілкування.

-Сергію, так склалось, що до молодих працівників ставля­ться з недовірою, мовляв, молоко на губах не обсохло і т.п.

-У роботі з технікою вік не завжди є визначальним. Насамперед її треба любити і пості­йно професійно вдосконалюватись. Для ко­жного молодого праці­вника важливо мати хороших наставників та порадників. Принаймні мені в цьому поталанило. Не вистачить пальців  двох рук, щоб згадати всіх, хто допомагав у професійному зростанні. Багато завдячую своєму братові Вадимові, який також трудиться в транспортному цеху. Тут існує благодатна атмосфера для професійного росту кожного працівника.

- Після перемоги у рідному підрозділі вам надається право захищати виробничу честь підрозділу на більш престижнішому конкурсі. А чи мрієте свою долю й надалі присвятити обслуговуванню автомобілів.

- Сьогодні важко щось планувати наперед. Але вважаю, що  ніколи не варто зупинятись на досягнутому. Принаймні у мене є бажання здобути другу вищу освіту в одному з вишів Хмельницького. Я вдруге став студентом.

- Сергію, зрозуміло, що сьогодні ви з технікою, як мовиться, на «ти». Що ще захоплює у житті?

- Цікавлюсь історією та археологією. Таке захоплення забирає багато вільного часу. Але тільки так можна зрозуміти минуле, від якого багато в чому залежить сьогодення. Я не завжди можу зрозуміти тих людей, які кажуть, що самовдосконалення є зайвою тратою часу. Сьогоднішні реалії  вимагають інтелектуальної та фізичної адаптації до життя в глобальному світі. Про це потрібно пам’ятати молодим людям.

Після закінчення конкурсу професійної майстерності, який проходив під егідою Ради молоді транспортного цеху, заступник начальника цього підрозділу Ігор Дмитришин повідомив, що наступний міжгалузевий конкурс професійної майстерності буде проходити в Нетішині. Отож відповідальність переможця Сергія Тверітіна за відстоювання професійної честі подвоюється.

Олександр Шустерук

Фото Вадима Мацюка