Підписано Колективний договір на 2015 рік

17 березня президент «НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський і голова первинної профспілкової організації Компанії Олексій Лич підписали Колективний договір між адміністрацією та трудовим колективом «Енергоатома» на 2015 рік. Контроль за виконанням колдоговору покладено на профком та адміністрацію Компанії.

Підписанню колдоговору передувала конференція трудового колективу «НАЕК «Енергоатом», яка відбулась 12 березня. В ході конференції був погоджений текст Колективного договору, до якого внесені зміни і доповнення, напрацьо­вані на підставі постанов конференцій трудових колективів відокремлених підрозділів.

У постанові конференції зазначається, що першочерговими завданнями Компанії на 2015 рік є без­печне виробництво електричної та теплової енергії на АЕС України та виконання планових показників з товарної продукції пото­чного року.

Під час конференції були обговорені проблеми і перспективи розвитку «НАЕК «Енергоатом».

Виступаючи на конференції з доповіддю, Ю.Недашковський зазначив, що «НАЕК «Енергоатом» достатньо успішно пройшла складний 2014 рік. «В цілому нам вдалося зберегти всі основні пільги та соці­альні гарантії, які передбачались в Колективному договорі, докладемо максимальних зусиль для того, щоб утримати їх і надалі. Зважаючи на те, що забезпечення високих соціальних гарантій можливе лише завдяки нашій ефективній праці та стабільній фінансовій ситуації в Компанії, я хотів би коротко окреслити наші здобутки та проблеми.

У 2014 році на АЕС України зафіксована найменша кількість порушень за всю історію існування атомної енергетики України. Ми довели всім скептикам, що атомна генерація може забезпечити високі стандарти безпеки навіть в умовах рекордного збільшення навантаження - частка АЕС в загальному обсязі виробництва електроенергії в Україні досягала у вересні 2014 року майже 60 відсотків. Саме завдяки атомній генерації держава відносно успішно пройшла надскладний опалювальний сезон 2014-2015 років. Серед стратегічних проектів, реалізацію яких «НАЕК «Енергоатом»  інтенсифікував минулого року, а в окремих випадках відновив, є початок будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива. На новий рівень вийшла робота з диверсифікації поставок ядерного палива в Україну - 30 січня 2014 року «Енергоатом» та «Westing­house» підписали додаткову угоду щодо розширення співробітництва в області постачання ядерного палива на атомні станції України до 2020 року. У 2014 році виконані основні річні завдання Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки експлуатації АЕС. 19 грудня минулого року «Енерго­атом» отримав повідомлення від ЄБРР про набуття чинності Кредитної угоди, укладеної 25 березня 2013 року. Кредит ЄБРР становить 300 млн євро, які будуть спрямовані на реалізацію КзППБ.

Минулого року ми створили Академію керівників атомної енергетики, яка дозволить суттєво підвищити рівень підготовки керівників вищої ланки Компанії. В Дирекції «НАЕК «Енергоатом»  з’явився Центр запобігання та протидії корупції. Минулого року «НАЕК «Енергоатом» відкрила власне представництво у Брюсселі (Бельгія) – це представництво є демонстрацією нашого вектору розвитку у європейському напрямку. Наше завдання - максимальна інтеграція до всіх європейських структур. З огляду на події на сході країни, ми працюємо над підвищенням фізичного захисту наших об’єктів – суттєво збільшена чисельність та підвищена якість особового складу підрозділів Нацгвардії, які забезпечують охорону АЕС», - зазначив президент Компанії.

Серед основних проблем, з якими стикається останнім часом «Енергоатом», Ю.Недашковський назвав зростання неплатежів за відпущену електроенергію.

«Минулого року АЕС України відпустили у енергоринок електроенергії на суму 27,8 млрд грн, що на 7,2 млрд грн або на 35% більше ніж у 2013 році, але енергоринок розрахувався за відпущену продукцію лише на 89,8% - надходження склали 24,9 млрд грн, таким чином 2,8 млрд грн ми просто недоотримали», - підкреслив президент «НАЕК «Енергоатом». Він повідомив, що на 1 січня 2015 року загальна заборгованість енергоринку перед Компанією склала майже 7 млрд грн. «Тобто ми знову опинились в ситуації початку 2000-х років. Динаміка платежів за відпущену електроенергію лишається негативною і ми маємо зараз розробляти антикризові заходи для забезпечення нормального функціонування компанії», - сказав Ю.Недашковський.

На його думку, ще одним, вкрай болючим питанням виявилось штучне збільшення податковими органами бази для обчислення чистого прибутку Компанії. За 2014 рік  розмір чистого прибутку «НАЕК «Енергоатом» було збільшено на суму дооцінки необоротних активів, яка підлягала перенесенню до нерозподіленого прибутку у звітні періоди 2010-2013 років. «Треба відверто казати, що держава з повітря нарахувала нам 4,8 млрд грн додаткових виплат, це відбулось через те, що у нас нібито збільшилась база амортизації, але це зростання відбулось лише на папері, тоді як податкові виплати нам нарахували справжні. Прибуткова компанія, завдяки якій держава змогла пройти опалювальний сезон, яка весь рік через занижений тариф для атомної генерації дотувала теплову енергетику, одним розчерком пера перетворилась на збиткову», - констатував керівник «Енергоатому».

Ю.Недашковський переконаний, що підписуючи новий, більш прогресивний  Колективний договір, співробітники «НАЕК «Енергоатом»  мають враховувати реалії, в яких доводиться працювати.

З свого боку голова первинної профспілкової організації «НАЕК «Енергоатом»  Олексій Лич зазначив, що підсумки виконання колдоговору  2014 року довели: «Енергоатом» лишається соціально орі­єнтованою компанією. «Адміністрацією «НАЕК «Енергоатом»  було зроблено все можливе для виконання колдоговору у повному обсязі. Але сьогодні мене дуже турбує питання пролонгації мораторію на банкрутство підприємств паливно-енергетичного комплексу, який передбачений законом №2711 «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підпри­ємств паливно-енергетичного комплексу». У Верховній Раді зараз розглядається можливість зняття заборони на банкрутство підпри­ємств ТЕК, враховуючи велику кредиторську заборгованість «НАЕК «Енергоатом»  за попередні роки, Компанії загрожують судові позови та арешт банківських рахунків. Нам зараз треба прикласти зусилля, для того щоб не допустити призупинення дії закону №2711», - додав О.Лич.

Він також повідомив, що хвиля негативу прокотилась по трудових колективах відокремлених підроз­ділів «Енергоатому» після публікації у ЗМІ інтерв’ю міністра енергетики та вугільної промисловості України Володимира Демчишина, в якому посадовець висловився стосовно необхідності скорочення 20 тисяч співробітників Компанії. Конференція трудового колективу «НАЕК «Енергоатом»  прийняла рішення звернутись до голови енергетичного відомства з проханням про проведення зустрічі, під час якої співробітники Компанії могли б ознайомитись з позицією міністра стосовно питань функціонування атомної енергетики.

Крім того Конференція прийняла рішення направити звернення до Президента України, прем’єр-міністра України та голови Верховної Ради щодо створення окремого державного органу з управління ядерною галуззю з прямим підпорядкуванням Кабінету міністрів України.