ПІДТВЕРДИЛИ ВИСОКУ КВАЛІФІКАЦІЮ

На Хмельницькій АЕС відбувся конкурс професійної майстерності між відокремленими підрозділами ДП «НАЕК «Енергоатом». Для участі в ньому надійшли заявки від представників Рівненської, Південноукраїнської, Запорізької АЕС, ВП «Атомремонтсервіс» та «Атоменергомаш». Конкурс складався з теоретичної і практичної частин. Спочатку  учасники демонстрували знання у таких напрямках, як охорона праці, техніка безпеки, пожежна безпека, спеціальна професійна підготовка тощо. Наступним етапом була демонстрація практичних навиків. Оці­нка професійної майстерності проводилась за такими спеціальностями, як електрозварювальник ручного зварювання, слюсар аварійно-відновлювальних робіт 4-го розряду, слюсар з ремонту автомобілів, інженер-дефектоскопіст, електромонтер з ремонту релейного захисту і автоматики, машиніст-обхідник турбінного відділення основної турбіни, електрослюсар з ремонту та обслуговування автоматики і засобів вимірювань електростанцій, слюсар з ремонту насосного обладнання, інженер-дефектоскопіст.

Для демонстрації професійної майстерності учасників конкурсу були задіяні навчально-виробничі бази навчально-тренувального центру та інших підрозділів електростанції.

 Під час оцінки практичних навиків електрозварювальників ручного зварювання заступник начальника по роботі з персоналом енергоремонтного підрозділу Дмитро Міщенко розповів про традиції участі електрозварювальників у галузевих конкурсах.

-У нас з’явилась унікальна можливість одночасно оцінити роботу електрозварювальників не тільки ремонтних підрозділів АЕС, а й від­окремлених підрозділів «Атомремонтсервіс», «Атоменергомаш»,- засвідчив Дмитро. - Раніше в аналогічних конкурсах якість зварних з’єднань, які робили конкурсанти, представники відділу технічного контролю оцінювали візуально. Цього разу залучено фахівців відділу контролю металу. Вони проводили раді­ографію контрольних зразків. Це дало можливість наблизити умови конкурсу до виробничого рівня. Немає сумніву, професія електрозварювальника залишатиметься актуальною для атомної енергетики, особливо під час ремонтних кампаній. Чотирнадцять років тому на технічній базі Чорнобильської АЕС вперше у нашій державі було започатковано конкурс електрозварювальників серед спеціалістів енергетичної галузі. Хочу відзначити хороший рівень підготовки всіх учасників. Нашу електростанцію представляв електрозварювальник четвертого розряду Віктор Апончук.

Ретельною була підготовка до конкурсу у транспортному цеху, де нещодавно професійну майстерність перевіряли молоді слюсарі з ремонту автомобілів. Конкурс проходив на основі галузевих положень енергокомпанії та електростанції. Четвірці учасників спочатку  було запропоновано пройти етап теоретичних знань , а потім  продемонструвати практичні навички заміни гальмівних колодок на автомобілі ВАЗ – 2109.

- Багато виробничих процедур для слюсарів  звичні, бо з ними стикаються доволі часто, - розпові­дає заступник начальника по роботі з персоналом транспортного цеху Ігор Дмитришин,- зазвичай, кожна з них має велике значення для безаварі­йної експлуатації автомобілів. Велика увага спрямована  на своєчасну заміну гальмівних колодок. Кожному слюсарю потрібно досконало знати не тільки будову транспортного засобу, а й принципи його експлуатації та ремонту.

За виконанням конкурсного завдання ретельно слідкували керівники транспортного цеху ХАЕС та представники аналогічних підроз­ділів із міст-супутників АЕС.

У практичній частині конкурсу професійної майстерності серед інженерів-дефектоскопістів  необхі­дно було виконати практичні  завдання за допомогою системи контролю  ZOK-IRIS 02 якісно та  в часовому обмеженні. Завдання полягало у виконанні вихорострумового контролю теплообмінних труб парогенераторів, які встановлені на стенді–імітаторі колектора парогенератора.

- Напрям контролю теплообмінних труб є порівняно молодим, - коментує начальник лабораторії автоматизованих систем контролю відділу контролю металу АЕС Костянтин Кривоконь,- реальна можливість ним займатись з’явилась у 2008 році, коли на нашу електростанцію було поставлено відповідне обладнання. Попередньо ми провели конкурс професійної майстерності серед наших інженерів-дефектоскопістів. Переможцем став Ярослав Пилипчук. Тепер він відстоює виробничу честь на цих змаганнях.

Під час підготовки документації для проведення теоретичної частини конкурсів професійної майстерності до екзаменаційних білетів було введено низку питань з охорони праці. За словами заступника начальника відділу охорони праці Петра Ваника, культура виробництва в енергетичній сфері базується на чіткому дотриманні основних вимог не тільки протипожежної, радіаційної безпеки, а й охорони праці. Це не тільки знання теоретичної частини, важливим є дотримання основних вимог безпечного виробництва у ході виконання практичних завдань. Не випадково до складу конкурсних комісій залучені досвідчені працівники від різних підрозділів діючих АЕС.

Після ретельного аналізу результатів теоретичного і практичного конкурсів було оголошено результати. Серед слюсарів з ремонту автомобілів перше місце виборов Сергій Тверітін. Друге дісталось представнику ЮУ АЕС, третє – РАЕС. Найвищі результати засвідчено також у інших представників Хмельницької АЕС, зокрема електрозварювальника  Віктора Апончука, інженера-дефектоскопіста Ярослава Пилипчука, машиніста-обхідника Олександра Ковальчука, слюсаря з ремонту насосного обладнання  Владислава Веремійчука.

Другі місця у конкурсі професійної майстерності вибороли інші представники нашої електростанції - слюсар аварійно-відновлювальних робіт Артем Андрейцев, електромонтер з ремонту апаратури релейного захисту і автоматики Дмитро Прилуцький, електрослюсар з ремонту і обслуговування автоматики і засобів вимірювань електростанцій Віктор Кордан. Це великий успіх молодих спеціалістів Хмельницької АЕС.

Олександр Шустерук

Фото  автора

Від редакції: детальніше зна­йомство із переможцями галузевого конкурсу професійної майстерності від нашої електростанції буде представлено у наступному номері  часопису