Разом з «Пульсаром» до самовдосконалення

Півсотні нетішинських дітей під час літніх канікул оздоровилися у військово-спортивному наметовому таборі «Форпост - морські котики», який був організований під егі­дою спортивного клубу «Пульсар».

До проведення  табірних зборів працівники спортивного клубу «Пульсар» готувались ретельно. Не зайвим став у пригоді досвід, який був набутий протягом попередніх років. Для розміщення наметового табору обрали берег водосховища Хме­льницької АЕС. Тут неповторні краєвиди і, звичайно, чисте повітря,  настояне на ароматах сосен. Кожен учасник військово-спортивного наметового табору заздалегідь знав, що часу на байдикування не буде, бо ж за основу взята була саме військова підготовка з так званим морським ухилом.

Кожен день розпочинався із загального підйому о 7 годині 30 хвилин. А потім крос на два кілометри, який переходив у комплекс фізичних вправ. Вони можуть видатись дещо екстремальними, бо ж дітлахи в одязі заходили у воду і відпрацьовували принципи рукопашного бою у воді.

Після фізичних навантажень передбачався перепочинок за сніданком. Організатори подбали, щоб він був калорійним. Потім відбувалось підняття державного прапора та виконання Гімну України.

Заняття у військово-спортивному наметовому таборі були розписані по хвилинах. Щоб діти не відволі­кались від затвердженого графіка, було прийнято рішення про заборону протягом дня користування мобільними телефонами. Поспілкуватись з рідними та знайомими можна було лише після 21 години.

- Повноцінна вій­сь­кова­ підготовка неможлива без забезпе­чення елементарної дисципліни,-розповів голова спортивного клубу «Пульсар», ін­структор навчально-тренувального центру Хмельницької АЕС Михай­ло Ковальчук. - Спочатку діти відчували певний дискомфорт, бо ж звикли поводити себе без особливих обтяжень. Але згодом приходило усвідомлення, що табір має військово-виховний напрямок і тому кожен тут повинен відчути себе трохи воїном, який свідомо відмовляється від певних благ цивілізації. Мені приємно, що наші вихованці з честю пройшли випробування і засвідчили, що наша молодь може гартуватись фізично і морально. Це питання сьогодні є актуальним. Кожен з нас повинен вміти захищати себе, свою сім’ю, родину, рідну землю.

П’ятдесят учасників зборів базувались у чотирьох загонах, між якими панувала чимала конкуренція. Діти проявляли  неабияке бажання досягти перемог у різних спор­тивних змаганнях. Для них були запропоновані тренінги за різними нап­рям­ками. Інструктор Се­ргій Чужмаров навчав основам вогневої підготовки, майстерність рукопашного бою опановували під орудою Марини Чужмарової. Особливий інтерес викликали заняття дайвін­гом під контролем Сніжани Обезюк. Саме цей вид спорту став визначальним у ході організації табору, бо ж не дарма він одержав назву «Форпост - морські котики».

Коли організатори пересвідчились, що діти опанували основи безпеч­ного поводження на воді, то запропонували їм спробувати свої сили у такій військово-морській вправі, як висадка у воду з катера із легким водолазним спорядженням, який пересувається на швидкості. За словами Михайла Ковальчука, таким тактичним премудростям навчаються спеціальні підрозділи моряків, яких використовують у боротьбі із морськими диверсантами. З таким видом діяльності йому довелося займатись під час служби  на Військово-Морському флоті, коли неоднора­зово довелось у спеці­альному спорядженні опускатися на значні глибини. Не забував він про постійні фізичні навантаження під час навчання в МВТУ ім. Баумана. У вільний від навчання час  відточував майстерність з боксу, а на кросовому мотоциклі міг долати дистанції будь-якої складності. 

- На молодь Нетішина я дивлюся з оптимізмом, - продовжує розповідь Михайло Ковальчук, - тут не бракує прихильників фізкультури і спорту. Найактивніші поповнюють лави спортивного клубу «Пульсар», беруть участь у різних змаганнях. Ми не ставимо за мету готувати професійних спортсменів, просто даємо шанс  переконатися багатьом, що хороша фізична підготовка ніколи не буває зайвою, принаймні для хлопців, які повинні захищати свою рідну землю. У нас і дівчата не пасуть задніх. Про їх бажання не посту­патись перед хлоп­чаками, я переконався під час організації роботи військово-спортивного наме­тового табору. Тут з найкращої сторони проявили себе командир від­ділення Дар’я Жебель та її колега Галин­а Ніконова.  Найкраще смугу перешкод долала Уляна Клочай. Але у більшості номінацій переможцями ставали все ж таки хлопці – Владислав Кубик, Максим Гаврилюк, Денис Малюта, Вадим Мороз, Михайло Тарасюк.

Після проведення наметового табору на березі водосховища з’явилось багато охочих поповнити лави спортивного клубу «Пульсар», переконані, що атмосфера, яка постійно там панує, навчає хлопців та дівчат сповідувати принципи колективізму.  Найбільше це проявляється під час спортивних зборів, туристичних походів, проведення яких стало неписаним правилом. Михайло Ковальчук на конкретних прикладах довів: для досягнення  гарних спортивних  результатів одних лише тренувань замало. Велике значення має  змістовний відпочинок, він у «пульсарівців» різноплановий. Важко порахувати кілометри, пройдені  горами Карпат. До кожного турпо­ходу ретельно готуються, вчаться долати перешкоди, правильно розбивати намети, у польових умовах готувати страви і, звичайно, опановують  навички надання першої медич­ної допомоги та елементарного виживання в екстремальних умовах. До речі, саме таким­ навикам інструктори учили учасників «Форпост - морські котики».

У «Пульсарі» переконані, що  наступні літні канікули подарують багатьом нетішинцям не тільки добрі спогади від перебування просто неба у таборі, а й знову сприятимуть загартуванню фізично і морально.

Олександр Шустерук

Фото з архіву СК «Пульсар»

 

Спортивний клуб «Пульсар» оголошує набір в клуби (секції) - рукопашного бою (кікбоксінг, бокс, фрі-файт), самооборона зі броєю і без; альпінізму і скелелазіння; дай­вінг­у та підводного полювання. Є можливість дорослим проявити себе у групах степ-аеробіки, тай-бо, боді-пампу.

www.scpulsar.org, 

тел. 067-73-54-097