Сертифікована стабільність атомного енерговелета

Інформація про виробничу діяльність ВП ХАЕС завжди відкрита для представників політичних та громадських організацій, мас-медіа. Крім цього, є  добра традиція приймати на електростанції різні делегації та екскурсії. Кожен такий візит супроводжується оприлюдненням достовірної інформації, яка звучить з уст компетентних спеці­алістів. Приводом для нещодавньо­го візиту журналістів регіональних ЗМІ на Хмельницьку АЕС стала важлива подія в її історії – отримання відповідно до  міжнародних стандартів сертифікатів на систему менеджменту.

Під час зустрічі із журналістами заступник начальника відділу забезпечення якості Віктор Капустинський зазначив, що в умовах жорсткої конкуренції і високих вимог до забезпечення безпеки АЕС,  гарантії якості і безпеки стають вирішальними при виборі споживачем продукції або послуги тієї або іншої компанії.  Одним із показників гарантій якості є сертифікат на відповідність інтегрованої системи управління (ІСУ) вимогам міжнародних стандартів ISO 9001 і ISO 14000, що видається авторитетним міжнародним органом з сертифікації (ОС). Необхідність сертифікації інтегрованої системи управління (ІСУ) ДП НАЕК «Енергоатом» визначається рядом причин. Інтеграція України в Європейське співтовариство зобов'язала застосовувати загальноприйняті в світовій практиці підходи, зокрема - сертифікацію ІСУ. Крім цього, розвиток ядерної енергетики України потребує пошук варіантів виходу на європейський ринок постачань електроенергії.

За словами Віктора Капустинського, Хмельницька АЕС зацікавлена у проведені компетентних міжнародних перевірок, зокрема і сертикафікаційного аудиту. Зокрема, у рамках реалізації такої програми аудитори ВАТ «ТЮФ Норд Україна» ознайомились із відповідною документацією основних цехів та підрозділів електростанції та здійснили аналіз запровадження стандартів на робочих місцях. За результатами перевірки Хмельницька АЕС одержала два міжнародних сертифікати, в яких засвідчено вимоги до систем управління якістю та до системи екологічного менеджменту. Сертифікованість накладає на персонал електростанції велику відповідальність за результати виробничої діяльності.

Доповненням до теми міжнародної сертифікації став коментар начальника відділу охорони навколишнього середовища ХАЕС Олександра Левицького. Він, зокрема, зазначив, що на електростанції тривала ретельна робота з підготовки до міжнародного аудиту, було вироблено відповідну політику з охорони довкілля, яка передбачала здійснення низки заходів, важливих з точки зору представників аудиту.

Інформацію про підготовку до ремонтної кампанії 2013 року на другому енергоблоці оприлюднив  заступник головного інженера станції з ремонту Валерій Лисенко. За його словами, середній планово-попереджувальний ремонт на другому енергоблоці Хмельницької атомної електростанції планується розпочати 9 серпня 2013 ро­ку. Він триватиме 60 діб. Серед основних робіт заплановано здійснити роботи із продовження ресурсу обладнання, ремонт реакторної установки, турбогенератора, парогенераторів,  каналів систем безпеки,  основного та допоміжного устаткування. Згідно із комплексною програмою підвищення безпеки буде здійснено низку заходів із реконструкції і модернізації.

Серед тем, на які часто звертають увагу журналісти під час розповідей про виробничу діяльність ХАЕС, - надійність гідротехнічних споруд. Про їх технічний стан розповів начальник цеху гідротехнічних споруд Віктор Турицький. Він запевнив, що водосховище електростанції перебуває під постійним наглядом спеціалістів, тому не повинно виникати сумнів у надійності гідротехнічних споруд, зокрема і дамби. Зараз наповнення ставка-охолоджувача відповідає встановленим вимогам експлуатації і  немає потреби здійснювати додатковий відбір води з річки Горинь. Водосховище має статус технологічної водойми, бо його вода використовується для охолодження важливого для безпеки електростанції обладнання. Відтак існують жорсткі вимоги до її якості. За словами Віктора Турицького, покращенню фізичних та хімічних показників води сприяє розведення риб-біомеліораторів. Їх розведення  здійснюється двома шляхами – природним і технологічним. Щорічне зариблення водойми проходить згідно із затвердженими планами. Такі види риб, як білий амур, товстолоб, короп допомагають забезпечувати належний гід­ро­технічний баланс водосховища. Кілька років тому у надійні помічники у боротьбі з молюском дрейсеною було взято і чорного амура, розведенням якого займаються працівники дільниці біомеліорації.

У начальника цеху гідротехнічних споруд журналісти поцікавились наявністю бобрів на прилеглій до ХАЕС території. Віктор Іванович сказав, що їх присутність свідчить про  гарну екологічну обстановку довкілля. Хоча є певні проблеми від їх життєдіяльності, але спеціалісти цеху гідротехнічних споруд навчилися їх вирішувати.

Багато компетентної інформації про виробничу діяльність Хмельницької АЕС гості почули з вуст генерального директора станції М. Панащенка. Микола Сергійович констатував, що за 7 місяців поточного року ВП ХАЕС  виконала план із виробництва електроенергії на 100,2%. За коефіцієнтом використання встановленої потужності, який становить 84,9%, наша електростанція займає лідируючу позицію серед АЕС України. Крім цього, зріс обсяг відрахувань ВП ХАЕС в бюджети всіх рівнів та фонди соці­ального страхування - за 7 місяців цього року вони складають майже 200 мільйонів гривень, за аналогічний період 2012 року – 170,8 млн. грн. Микола Сергійович на основі статистичних даних проаналізував різні напрямки виробничо-господарської діяльності енергетичного об’єкта від початку експлуатації першого та другого енергоблоків. Кері­вник електростанції нагадав про значиме досягнення всього колективу підприємства – одержання міжнародних сертифікатів. Але такі показники додають і великої відповідальності персоналу ХАЕС, бо потрібно буде постійно підтвер­джувати високий статус.

У ході зустрічі з Миколою Панащенком журналісти мали можливість поставити запитання. Головний редактор газети «Нетішинський вісник» Ольга Мороз поцікавилась станом справ у процесі завершення будівництва третього та четвертого енергоблоків. Микола Сергійович сказав, що у цьому напрямку було виконано великий об’єм підготовчих робіт, серед яких проведення громадських слухань, участь у допрацюванні техніко-економічного обґрунтування. Це сприяло прийнятю депутатами Верховної Ради України Закону «Про спорудження третього та четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС».

Після аварії на японській АЕС Фукусіма-1 зросли  вимоги до спорудження нових ядерних енерго­блоків та оцінки  діючих. Рада Національної безпеки та оборони України, Держатомрегулювання поставили  завдання провести позачергову цільову переоцінку безпеки. Цю роботу на Хмельницькій АЕС, як і на інших атомних електростанціях України, виконали в листопаді 2011 року. Були розглянуті ймовірні природні впливи на атомну станцію. За результатами аналі­зу було з'ясовано, що необхідно додатково оснастити енергоблоки мобільними дизельними електростанціями з метою відновлення живлення на важливих системах і обладнанні, мобі­льними насосними установками для того, щоб виконувати підживлення парогенераторів, охолоджувати перший контур і підживлювати системи охолодження басейну витримки з відпрацьованим ядерним паливом. Зараз настав етап впровадження заходів, які випливають із результатів аналізу. Вони увійшли у Комплексну (зведену) програму підвищення безпеки атомних електростанцій, схвалену Кабінетом Міні­стрів України. Уже затверджено відповідні графіки її виконання. Весь комплекс заходів планується завершити до 2017 року. Щодо завершення будівництва третього та четвертого енергоблоків, Микола Сергійович сказав, що на даний час продовжуються консультації щодо підвищення вимог безпеки, тощо.

Під час розмови із генеральним директором ВП ХАЕС Миколою Панащенком представники мас-медіа цікавились механізмом формування комунальних тарифів, заходами підвищення безпеки діючих енергоблоків.

Олександр Шустерук

Фото автора