Сприяння технічному оновленню

Нещодавно заступника начальника реакторного цеху з реконструкції та модернізації Олега Несміянова відзначено Дипломом НАЕК «Енергоатом» за досягнення у  сприянні практичному розвитку культури безпеки, яка є запорукою безпечної експлуатації ядерних установок.

 У колективі реакторного цеху Хмельницької АЕС Олег Несміянов  працює з квітня 2000 року. Трудову діяльність розпочав з посади оператора реакторного відділення, через рік став  провідним інженером реакторного цеху з експлуатації. Протягом 2001 - 2004 років брав безпосередню активну участь у добудові та пуску енергоблока №2 ВП ХАЕС. Вже п’ять років обіймає посаду заступника начальника  з  реконструкції та модернізації реакторного цеху.

Напередодні Нового року наш кореспондент зустрівся із Олегом Несміяновим і попросив прокоментувати віхи в діяльності підрозділу за такими важливими напрямками, як реконструкція і модернізація.

- Олеже Валерійовичу, тема реконструкції та модернізації діючих енергоблоків  завжди актуальна в атомній енергетиці. Ви вже не один рік опікуєтесь саме таким напрямком. Якими досягненнями можете поділитись?

- Кожен відповідальний працівник нашої електростанції свідомий того, що підвищення безпеки в атомній енергетиці є безперервним процесом. Я керую групою, на яку покладені обов’язки щодо впровадження реконструкцій та модернізацій на обладнанні, що належить реакторному цеху. Основна частина робіт пов’язана з підвищенням безпеки експлуатації технологічних систем та обладнання, зокрема, і  реакторної установки. До складу групи входять провідні інженери Ігор Довгий, Сергій Даниленко та інженер В’ячеслав Осинський. Зараз Ігор Довгий проходить підготовку в резерв на посаду заступника начальника реакторного цеху з реконструкції та модернізації. Безпосередня робота групи полягає у втіленні в життя заходів з підвищення безпеки АЕС, починаючи з розробки концепції, обґрунтування безпеки, проектування, комплектації,  введення в дослідну та промислову експлуатацію. Особливо це стосується так званих «пілотних» впроваджень модифікацій, коли попередньо задана тільки тема, що спонукає до творчих пошуків персоналу. Найважливішим є усвідомлення та до­трима­ння принципів культури безпеки­ на кожному етапі впровадження модифікації. Варто нагадати, що схвалена до впровадження Держатомрегулювання України Комплексна (зведена) програма підвищення рівня безпеки енерго­блоків атомних електростанцій (КзПБ). На ХАЕС-1,2 вже виконано захід №13506, звіти з виконання заходів №13403 та №13508 перебувають на розгляді та погодженні в Державній інспекції ядерного регулювання України. До кінця 2017 року реакторним цехом на першому та другому енергоблоках заплановані до виконання ще 18 заходів, серед яких і ті, які були розроблені на підставі «стрес-тестів» для ВП ХАЕС за результатами подій на АЕС «Фукусіма-Даїчі» (Японія).

- У технологічній сфері ніколи не на заваді досвід.

- Саме так. Знання та досвід, що набуваються ядерною галуззю, в тому числі і за рахунок міжнародних досягнень, постійно перебувають у стані аналізу та оцінювання. Є таке поняття, як «досягнутий рівень благополуччя», в нашому контексті - безпеки. Стосовно атомної енергетики це є віха, відштовхуючись від якої встановлюються нові більш жорсткі та консервативні вимоги, стандарти і шляхи підвищення безпеки. Це є процес. Ми постійно працюємо над питаннями, реалізація яких дає можливість суттєво сприяти підвищенню безпеки ядерних установок, допоміжних систем та системи управління. Необхідно відзначити вагому роль у цьому процесі Держатомрегулювання і, зокрема, Державної інспекції з ядерної безпеки на ХАЕС.

- Про впровадження кращих традицій з культури безпеки, реконструкції та модернізації часто можна почути схвальні відгуки як вітчизняних, так і міжнародних експертів.

- Це підстави для гордості. Але не привід спочивати на лаврах. Хочу відзначити, що на Хмельницькій АЕС під головуванням технічного керівника підібрана команда високопрофесійних управлінців, завдяки яким оперативно та якісно ви­рішуються виробничі питання, левова доля яких так чи інакше пов’язана з модифікаційними роботами. У ході вирішення виробничих питань ми постійно співпрацю­ємо з багатьма структурними підрозділами станції, у яких також вистачає професіоналів. Вони націлені на головний результат – безпечна та ефективна робота діючих енергоблоків.

У колективі реакторного цеху уродженця міста Волгодонськ Ростовської області, заступника начальника реакторного цеху з реконструкції та модернізації Олега Несміянова характеризують як ерудованого фахівця. За його плечима освіта у двох вузах. Коли він не був ще  завантажений керівною роботою, то брав активну участь у органі­зації дозвілля молоді міста енергетиків, виступав за команду КВВ «Активна зона».

Зараз Олег Валерійович значну увагу приділяє роботі з молодими спеціалістами, які претендують на відповідальні посади у реакторному цеху.

Олександр Шустерук

На знімку: Сергій Даниленко, Олег Несміянов, Ігор Довгий.

Фото автора