Перше  знайомство – гарні  враження

Тетяна Павлюк презентувала у галереї Арт-Пласт першу персональну виставку. Для молодої художниці це презентація власного світо­бачення, спроба художньо-композиційними засобами передати переживання і настрої, філософські погляди, зрештою це щире розкриття душі, що шукає у світі своє місце. Художниця напрочуд молода, за плечима не надто обтяжливий багаж літ та здобутків: три роки, як закінчила Рівненський державний університет, незначний педагогічний стаж гурткової роботи у таборі відпочинку «Корчагінець», початкова педагогічна нива у дитячій художній школі, де опікується дітьми художньо-графічного відділення. Але, як свідчать колеги, хист викладацької роботи у неї є, а слова вдячності від учнів, які були присутні на виставці, засвідчили, що молодий педагог знайшла стежку до юних сердець.

Виставка перша і не перенасичена полотнами, але красномовна. Кидається в очі, що психологічний портрет – серед улюблених її жанрів. І зауважимо, що у цій непростій сфері відображен­ня дійсності Тетяна Володимирівна має гарні надбання. Портрети різні за характером і техні­кою виконання, манерою передачі тих чи інших відтінків психології. Безпосередній хлопчина з кішкою у руках, святкова, по-дитячому яскрава дівчинка, печальна юнка із заглибленими у свої думи очима, колоритний чо­ловік з далеко не глянцевим облич­чям­ і, напевно, не простим характером.

Не оминула художниця колориту­ українського села, природних особливостей краю. Зау­важимо, Тетяна актив­но шукає акценти у рельєфному живописі, коли графіка поєднується із напівоб’ємними формами зображуваних об’єктів. Власне, приходячи у зал лікувальної фізкультури СМСЧ-4, кожен відвідувач не може оминути оком розпис стіни із яскравими квітами та  рельєфними бедриками, що «повзають» по живописній фантазії. Напевно це найбільше «полотно», написане художницею у Нетішині. Хоча знаю, що домашня оселя Тетяни Володимирівни оздоблена подібними пошуками. Загалом, поштовхом для творчості їй служили роботи батька. Мама багато вечорів присвятила вишивці. У добрий грунт лягло зерно творчості.

Про це говорила під час презентації директор­ художньої школи Інна Степаненко, заслужений вчитель України Марія Моцик, директор міського­ краєзнавчого музею Оксана Кононюк, заступник­ генерального директора Хмельницької АЕС Віктор Демидюк, інші промовці. Віктор Андрійович­ зазначив, що не тільки сам отримав насолоду від виставки, а приведе онуків, аби разом  розділити радість спілкування з мистецтвом.

Виставка засвідчила, що творчий потенціал викладачів художньої школи багатогранний і гідний доброго слова. Тож у путь, молода поросль!

Віктор Гусаров

Фото Лесі Ліщенко