Традиції святкування Різдва Христового та Нового року в країнах Європи

При всьому розмаїтті, новорічно-різдвяні свята в різних країнах мають спільні риси: це прощання зі старим роком, сподівання, що неприємності залишаться в минулому, а в новому році все зміниться на краще. Але, незважаючи на це, кожна країна дотримується своїх традицій.

А як зустрічали й зустрічають Новий рік і Різдво Христове в різних країнах?

Австрійці традиційно відзначають Різдво в колі сім’ї. Тут прийнято прикрашати ялинку не іграшками, а шоколадом і мармеладом. Під час урочистої вечері всі одягаються розкішно - у свої найкращі сукні та костюми. Цього вечора прийнято не замикати вхідні двері - будь-якої миті на вечерю можуть прийти друзі або знайомі.

В Австрії в Новорічну ніч прийнято ворожити. Усі купують олов’яні фігурки, які розплавляють на свічі й виливають у спеціальний посуд. По тому, що вилилося, визначають, яка доля чекає в наступаючому році. Їдять ощадливі австрійці мало, зате гарячого глінтвейну споживають неміряну кількість.

У Бельгії та Нідерландах – поширена «магія першого дня», за пове­дінкою людини в перший день судять­ про те, що для неї має бути в році новому. Намагалися нічого не позичати в цей день, надіти щось нове. Вірять: щоб увесь рік був доста­ток у домі, необхідно, щоб на столі було багато страв на Новий рік.

Готуватися до Різдва в Болгарії починають заздалегідь. Жінки печуть хліб і готують, чоловіки ріжуть порося. Господар будинку готує товсте поліно для святкового вогнища, яке уособлює «Молодого Бога». Коли він приносить його в дім, то запитує домочадців: «Чи славите ви Молодого Бога?», на що вони обов’язково відповідають: «Славимо, славимо, ласкаво просимо!»

Коли запалюють вогнище, це поліно кладуть посередині. Після урочистої вечері починаються колядки. Болгари, зібравшись на Новорічне торжество, на кілька хвилин гасять світло. Ці хвилини називають хвилинами новорічних поцілунків, таємницю яких зберігає темрява.

У Великій Британії, де понад усе цінують традиції, неодмінним атрибутом Різдва є коротка промова королеви, яку вона вимовляє відразу після різдвяного обіду. Перед тим, як зібратися за святковим столом, вся сім’я йде в церкву. Діти тут замовляють подарунки Father Christmas (буквально Отець Різдво). Йому треба написати докладний лист з перерахуванням бажаного і кинути його в камін. Дим з труби доставить список бажань прямо за призначенням. У Великобританії в другий день Різдва наголошується день Святого Стефана, коли розкривають спеціальні ящики для пожертвувань і роздають їх вміст тим, що мають потребу. На Новий рік в Британії дотримуються звичаю «Впускання Нового року». Коли годинник починає бити 12 – відкривають задні двері будинку, щоб випустити старий рік, а з останнім ударом годинника відкривають передні две­рі, запускаючи Новий рік.

У переддень Різдва в Греції малі діти ходять від хати до хати, щоб привітати з Різдвом, та співають «kallanda» (традиційні різдвяні пісні), за що отримують взамін солодке та сухі фрукти. Старші заховують сорокаденний передріздвяний піст. Типовою різдвяною стравою є «vasilopita» - солодка страва. Жителі Греції, йдучи в гості святкувати Новий рік, беруть із собою камінь, який залишають біля порога будинку, куди прийшли. Якщо камінь важкий, говорять: “Нехай багатство хазяїна буде важким, як цей камінь”. А якщо камінь маленький, то бажають: “Нехай негаразди в домі господаря будуть такими ж незначними, як цей камінь”.

Традиція святкування Різдва в Данії також базується на християнстві. Святкування розпочинаються з початком різдвяного посту, за чотири тижні перед Різдвом. Для кожної неділі посту в церкві ставиться окрема свічка, червона або біла. Перед самим Різдвом прикрашають кожну хату. Привілегією голови сім’ї є вбирати різдвяне дерево. На світанку в кожен кут хати ставиться зернинка рису для гнома Julnisse, що, за традицією, мешкає в домі під час різдвяного періоду. Маленьким жителям Данії дарують дерев’яну або плюшеву ялиночку з тролем, що виглядає з-під зелених гілочок. Данці вірять, що лісовий пустун – це втілення душі дерева. Опівночі господиня подає на святковий стіл величезну миску солодкої рисової каші з секретом. Особливість цієї каші в тому, що на дно миски захований горішок або мигдаль. Ця традиція особливо подобається незаміжнім дівчатам: якщо попадеться горішок - наступного року весілля не минути. Усім іншим обіцяється просто щасливий новий рік.