У 2014 році досягнуто найвищого показника виробництва електроенергії за десятиріччя

Фактичне розмороження проектів диверсифікації поставок ядерного палива та будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива, а також інтенсифікацію програми імпортозаміщення поставок обладнання на АЕС було названо на засіданні балансової комісії компанії головними досягненнями «НАЕК «Енергоатом» у 2014 році.

Президент Компанії Юрій Недашковський відзначив, що торік частка «Енергоатому» у загальному обсязі виробництва електроенергії в Україні становила 48,6%, що є найвищим показником за останні 10 років.  Є зрушення і в проведенні ремонтної кампанії 2014 року: всі планово-попереджувальні ремонти виконано із скороченням термінів на 86,75 доби, що дозволило додатково виробити 2,8 млрд кВт/год електроенергії. Особливо Ю. Недашков­ський відзначив роботу ремонтних підрозділів на Запорізькій та Южно-Українській АЕС, де «скорочення ремонтів відбулося не за рахунок виключення або перенесення частки заходів, а завдяки злагодженій роботі персоналу всіх цехів та служб, задіяних у ремонтах, організації тризмінного режиму роботи та роботи у вихідні дні».

Торік Компанія зробила все можливе, аби до кінця року набули чинності Кредитна та Гарантійна угоди з ЄБРР, за рахунок чого фінансуватиметься реалізація Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій. Водночас, Компанія не змогла виконати вчасно всі попередньо заплановані заходи. Причини – проблемні процедури закупівлі обладнання, тривалий термін проведення державної експертизи та технічна складність реалізації заходів. Крім того, не сприяли реалізації програми виділення коштів у тарифі із затримкою (квітень 2014р.) та зміщення терміну проведення планово-попереджувальних ремонтів з 2014 на 2015 рік.

Велику роботу проведено з посилення фізичного захисту АЕС, який здійснювався в умовах підвищеної готовності до реальної диверсійної загрози, загострення соціально-полі­тичної ситуації в державі. На атомних станціях забезпечено безперерв­ність функціонування систем фізичного захисту, охорону та оборону об’єктів, не допущено випадків краді­жок ядерного матеріалу, радіоактивних відходів та інших джерел іонізуючого випромінювання. На всіх станці­ях завершені роботи з оцінки вразливості, розроблено та введено в дію нові «Об’єктові плани взаємодії у разі вчинення диверсії щодо АЕС» та «Порядок дій учасників об'єктового плану взаємодії, які знаходяться на майданчику ВП АЕС, при виникненні кризових ситуацій». Проведено тренування учасників Об’єктового плану.

Як позитивні моменти та основні події в реалізації інвестиційних проектів у 2014 році президент відзначив затвердження  Кабінетом Міні­стрів України проектів з будівництва та реконструкції двох відкритих розподільчих пристроїв на ЗАЕС та РАЕС, комплексу з переробки радіоактивних відходів (КПРАВ) на ЗАЕС та корпусу «Г» Національного центру підготовки ремонтного та керівного персоналу «Енергоатому», що дозволило розпочати їх фінансування. Відтак у 2014 році виконані усі роботи для прийняття євродопомоги по об’є­ктах КПРАВ та «УТЦ. Корпус «Г» ЗАЕС» та проведено у повному обсязі пілотні навчальні курси.

Неоднозначними є фінансово-економічні показники роботи компанії. У 2014 році до Оптового ринку електроенергії відпущено товарної продукції на суму 27,8 млрд грн (з ПДВ), що на 7,2 млрд грн або на 35% більше ніж у 2013 році. Проте «Енергоринок» розрахувався за відпущену електроенергію лише на 89,8%,  надхо­дження склали  24,9 млрд грн. Таким чином, «Енергоринок» недоплатив 2,8 млрд грн, що складає більше 10% від загальної вартості відпущеної електроенергії. На 1 січня 2015 року загальна заборгованість «Енергоринку» перед  НАЕК «Енергоатом» становила 6, 972 млрд грн.

З приводу критичної ситуації, що склалась на енергоринку України в частині розрахунків з компаніями-виробниками та, як наслідок, безпрецедентним приростом у 2014 році заборгованості  перед НАЕК «Енергоатом», Компанією були направлені листи на адресу Міністерства палива та енергетики України та Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка.

В таких умовах для забезпечення виконання як виробничих, так й інвестиційних програм Компанія вимушена була брати кредити.

У 2014 році було отримано 11 963,2 млн грн кредитних коштів, у тому числі кредит ЄБРР на реалізацію Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій - 57,8 млн грн (еквівалент - 3,0 млн євро). Водночас торік погашено кредитів на 2 млрд грн більше.

У 2014 році поточна заборгованість за кредитами та кредитними лініями Компанії збільшилась відносно початку року на 813,9 млн грн виключно за рахунок суттєвого зростання курсу іноземної валюти до гривні. Загалом через зміни валютних курсів у 2014 році Компанія зазнала додаткових витрат на суму 3,081 млрд грн, що у порівнянні з минулим роком більше на 2,9 млрд грн. Водночас дебіторська заборгованість (включаючи довгострокову) в цілому по Компанії збільшилась на 2,38 млрд грн і на 1 січня 2015 року склала 11,436 млрд грн.

За 2014 рік в цілому по Компанії нараховано платежів до бюджетів усіх рівнів у розмірі 9 503,0 млн грн, сплачено -  4 071,0 млн грн. Загальна сума сплачених платежів до бюджетів усіх рівнів разом із розрахунками зі страхування склала 5 858,6 млн грн.

Збільшення кредиторської заборгованості обумовлене насамперед відображенням в бухгалтерському обліку нарахування частини чистого прибутку (доходу) за 2014 рік у сумі 4 759 млн грн. «Це якраз нарахування по дооцінці наших основних фондів, які ми зробили у 2012 році, аби запобігти тіньовій приватизації нашої Компанії за безцінь», - наголосив Юрій Недашковський. - Ми досягли того, що наша Компанія має реальну ціну. Тепер ця реальна ціна оцінена у вигляді додаткових фінансових податкових надходжень, які у нас не передбачені ні в тарифі, ні в фінансовому плані нашої Компанії. І ми, звичайно, працюємо, щоб якось вирішити це питання», - повідомив президент «Енергоатому».

Загалом за підсумками роботи балансової комісії після звітів кожного відокремленого підрозділу компанії, діяльність всіх ВП «Енергоатому» отримала позитивну оцінку. Хмельницька АЕС отримала одну оцінку «незадовільно», що не вплинуло на підсумкове оцінювання якості її роботи торік.