У КОГОРТi ДОСВiДЧЕНИХ

Начальника цеху з ремонту теп­ломеханічного устаткування тур­бінного цеху енергоремонтного підроз­­ділу Хмельницької АЕС Во­лодимира Харченка важко застати у робочому кабінеті. Проведення ремонтної кампанії вимагає про­ве­дення нарад, консультацій з керівн­и­ками, які відповідають за проведення планово-попереджувального ремонту, а їх відвідування Володимиром Миколайовичем є обов’язковим. Крім цього потрібно особисто контролювати перебіг ремонтн­их робіт на виробничих ділянках, які закріплені за спеці­алістами його цеху.

- Кожна ремонтна кампанія на  наших енергоблоках, - розповідає Володимир Харченко, - для нас є своєрідним іспитом, під час якого потрібно не тільки нормальне психологічне налаштування, а й самодисципліна, демонстрація фахових навичок. Якщо проаналізувати попередні планово-попереджувальні ремонти, то можу з впевненістю  сказати, що роботою своїх підлеглих завжди задоволений. Ми не виходимо за межі затверджених графіків та й якість проведення ремонтних робіт постійно позитивно оцінюється службами, які нас контролюють.

- Які важливі роботи заплановано провести на другому енерго­блоці?

- Цьогоріч ремонт має визначення – «капітальний». Це відображається на напрямках проведення різних видів лагодження. Так, зокрема, заплановано проведення капітальних ремонтів циліндра високого тиску (ЦВТ), циліндра низького тиску (ЦНТ) №4 , генератора турбоагрегату, підігрівників висо­кого тиску (ПВТ) групи «Б», СПП, ПНТ, насосного устаткування та арматури. Крім цього заплановано зачищення металу для проведення експлуатаційного контролю металу устаткування та трубопроводів. Низку ремонтних робіт заплановано в машзалі на агрегатах, які за­кріплені за персоналом дільниці з ремонту турбінних установок та їх допоміжних систем, яку очолює  Роман Мельник. Частину робіт виконують підрядні організації та АРС. На сьогодні вже розібраний четвертий циліндр низького тиску, триває його дефектація. Для проведення капітального ремонту підготовлений до виводу ротор генератора. Розбирається ЦВТ, валопровід ТГ, приводна турбіна  ТЖН1. Під особливим контролем перебувають інші важливі роботи. Тривалість нинішнього планово-попереджув­ального ремонту по ТЦ розрахована на 64 доби, при плановій зупинці блока на 80 діб. Зважаючи на обстановку в галузі та країні, ми вважаємо, що зможемо дещо випередити графіки ремонтів в машзалі і це не позначиться на якості виконання основних робіт.

Коли мова за­ходить про характеристику роботи дільниць цеху, то тут Володимир Харченко любить повторювати, що у нього всі най­кращі. В ході розмови все ж таки порадив побувати на діль­ниці з ремонту та технічного обслуговування дизельних та компресорних установок, якою керує досвідчений фа­хівець Сергій Осіпов.

Сергій Гнатович також добрим словом відгукнувся про роботу своїх колег, попросив розповісти про слюсаря шостого розряду Олега Кондратьєва.

Знайомлюся, цікавлюся звідкіля родом.

- Та я майже місцевий. Виріс у Старокостянтинові, який славиться князівською минувшиною.

У цьому старовинному місті вже багато років дислокуються військові авіатори, але це не вплинуло на вибір майбутньої професії Олегом Кондратьєвим. Він вступив до Ле­нінградського вищого військово-морського училища. Правда, потім дещо розчарувався у такому виборі. Після служби в армії продовжив навчання у профтехучилищі Сєверо­морська, яке закінчив з відзнакою, здобувши фах слюсаря контрольно-вимірювальних приладів та автоматики. Трудову біографію розпочав у підрядній організації, а в 1996 році разом зі своїм батьком пере­йшов до штату цеху централізованого ремонту Хмельницької АЕС.

- Олег Кондратьєв, - каже нача­льник дільниці Сергій Осіпов, - нале­жить до когорти найдосвідченіших працівників. Таким довіряють відповідальні ділянки роботи. А в нас, як відомо, другорядних не має. Не випадково нещодавно ми Олегу Сергі­йовичу присвоїли шостий розряд слюсаря. Багатьом колегам імпонує його поміркованість, щирість, весела вдача. Такі риси потрібні у колективі, де пліч-о-пліч трудиться більше двох десятків чоловік.

Олександр Шустерук

На знімку: О.С.Кондратьєв і С.Г.Осіпов.

Фото  автора