У лiсi краще тренуватись…

Природа підносить різні несподіванки. Буревій, що пройшовся нашою місцевістю, поламав багато дерев, позносив дахи, наніс чимало шкоди господарським будівлям. Крім цього у Полонському районі Хмельниччини через необережне поводження з вогнем згоріло десять гектарів лісу. Аби бути готовим до подібних природних катаклізмів, вогнеборці 3-го Державного пожежно-рятувального загону вчилися гасити умовну пожежу біля відкритого розподільчого пристрою 330-750 кВ Хмельницької АЕС у ра­йоні 28 кварталу.

…Земля, звільнившись від паморозі, під ласкавими променями сонця поволі оживає. Деінде повилазили з землі перші квіти. Але свіжого трав’яного покриву в лісі ще недостатньо, тому висохлими острівцями повсюди   сіріють минулорічні листя та хвоя. Не дивно, що мешканцям міста стало нестерпно перебувати у розпечених сонцем квартирах та  прийшло бажання шукати прохолоду на природі. Дехто знайшов затінок біля водойм, але найбільше відпочивальників у лісових масивах. Якраз біля відкритого розпо­дільчого пристрою  ХАЕС чимало привабливих місць, куди відпочивальники приходять посмажити шашлики, сардельки, сало, картоплю, зварити юшку. Добре, якщо, зібравшись додому, розслаблені нарзаном і чистим повітрям, відпочивальники не забувають загасити багаття і пильнують, щоб не залишилось підступного вогню…­

…Лісничий Нетішинського лісництва ДП «Славутське лісове господарство» Андрій Ткачук­ помітив у лісовому масиві займання вогню, яке швидко поширювалась у бік території, де сконцентроване важливе для роботи­ та безпеки Хмельницької АЕС обладнання. Телефоном про це було терміново повідомлено місцевих вогне­борців. За сигналом «Тривога» вони оперативно прибули на місце пожежі.

Під час бойового розгортання рятувальники  чітко і  впевнено рухаються за визначеним маршрутом. За лічені хвилини свою діяльність активізував оперативний штаб, звідки керівник групи почав  координувати дії вогнеборців. Прибула  потужна пожежна техніка, від якої рятівники прокладають пожежні рукави та за їх допомогою  налагоджують водопостачання. Члени караулу запевняють, що у випадку екстремальних ситуацій вони спроможні  розтягнути рукави до десятка кілометрів.

Згодом між деревами заструменіли фонтани, що засвідчило про початок ліквідації пожежі. Для її локалізації було використано трактор із спеціальним пристроєм, що створював на землі захисну смугу.

Для молодшого сержанта служби цивільного захисту 8-ої ДПРЧ з охорони міста Нетішин Євгенія Новікова, який забезпечував прокладання магістральної лінії пожежогасіння, навчання з ліквідації лісової пожежі є першими, але він сприймає ситуацію спокійно, адже вже неодноразово залучався до подібних видів тренувань, які у вогнеборців є постійними.

- Що надихнуло на вибір такої нелегкої та відповідальної професії? – запитую у співрозмовника.

- Можливість довести собі, що здатний вправно діяти у екстремальних ситуаціях.

- А вони у вас траплялись?

- Так, брав участь у ліквідації пожеж у міських квартирах і радію, що ніхто з мешканців не постраждав.

...Вогнеборці вже успішно задіяли п’ять одиниць техніки. З рапортів пожежних стає зрозуміло, що умовне займання вогню ліквідовано. Заступник начальника 3-го ДПРЗ з оперативного реагування Тарас Скоробагатько та представник лісництва констатують, що лісові угіддя під надійним захистом.

- Не раз підтверджено істину, що пожежу легше попередити, ніж її ліквідовувати, - розповідає лісничий Андрій Ткачук. - У нас налагоджена хороша співпраця з нетішинськими вогнеборцями. Спільні тренування є постійними. Ми тісно співпрацюємо у сфері роз’яснювальної роботи серед населення з метою недопущення пожеж у лісових масивах. Користуючись нагодою хочу звернутись до всіх любителів відпочинку: будьте обачними. Займання  лісу можуть спричинити звичайна іскра із вихлопної труби автомобіля, недбало викинутий недопалок цигарки чи непогашене багаття.

За словами підполковника МНС Тараса Скоробатька, бувають навчання і за значно складнішим сценарієм, коли на території проммайданчика ХАЕС доводиться залучати велику кількість спеціальної техніки та рятівників, діяти у надскладних умовах.

На ХАЕС успішно експлуатуються два енергоблоки. Вони працюють надійно, продуктивно. В цьому заслуга не тільки спеціалістів електростанції, а й багатьох працівників 3-го Державного пожежно-рятувального загону. Цілодобово несуть службу фахівці відділення запобігання надзвичайних ситуацій на електростанції. Вони контролюють територію проммайданчика на основі розроблених маршрутів, які узгоджені з адміністрацією енергетичного об’єкта. Під час їх проходження фіксуються факти порушення протипожежного стану, про що оперативно повідомляється у відповідні інстанції.  Під пильним наглядом пожежних проходить кожна ремонтна кампанія на першому та другому енергоблоках.

Рятувальна служба в системі МНС порівняно молода. Під час її створення було враховано досвід економічно розвинутих країн. Після набуття нашою державою незалежності було розпочато законодавче оформлення цивільного захисту України, як державної системи органів управлі­ння, сил та засобів, що створюються для організації і забезпечення захисту населення від наслідків надзвичайних ситуацій техногенного, екологічного та природного характеру. Кардинальним кроком на шляху розбудови нової системи стало створення 28 жовтня 1996 року Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи. 27 січня 2003 року до його складу увійшла державна пожежна охорона. З цього часу саме на базі підрозділів пожежної охорони розпочалось створення потужної оперативно-рятувальної служби. Професія рятівника важка і небезпечна, проте має достатньо високий авторитет в суспільстві, здобутий конкретними й вагомими справами в Україні та за її межами. Це робота для мужніх, сильних, витривалих, готових ризикувати власним життям людей, які цілодобово готові прийти на допомогу.

Про великий потенціал рятівників З-го Державного пожежно-рятувальної загону свідчить загальний стан фізичної підготовки вогнеборців. Кілька років поспіль на обласних змаганнях з пожежно-прикладного спорту наші земляки здобували першість.

Олександр Шустерук

Фото автора