У Нетішині пройшов марш гідності

21 листопада Нетішином прокрокував Марш Гідності.

«Україна – територія Гідності та Свободи», – ці слова були сказані Президентом нашої держави Петром Порошенком під час підписання ним указу стосовно щорічного відзначення в Україні Дня Гідності та Свободи».

У  2004-му та в 2013-му роках українці виходили на Майдан з метою поборотися за гідне життя, захистити демократичні цінності, права і свободи, національні інтереси країни та її європейський вибір.

Нетішинці вирішили відзначити річниці тих подій, увічнених у новітній даті  маршем та флеш-мобом. Ініціатива їх проведення належить учням місцевого професійного ліцею.

Схвалену міською владою акцію підтримали учні загальноосвітніх шкіл міста.

Учнівська молодь прокрокувала на центральну площу міста двома вервечками: від краєзнавчого музею та від профліцею та з’єдналась в одну на розі проспекту Незалежності та проспекту Курчатова. Далі прибули на площу біля міськвиконкому. Тут до учнівської молоді під час віче звернулися знані постаті Нетішина.

Заступник міського голови Олена Хоменко зазначила: «То неправда, що не змінилася країна. Сьогодні велика надія на вас, молоде підростаюче покоління. Майбутнє України у ваших руках. Велика подяка вам, що ви у своїх серцях несете краплинки гідності, яка піднімає нашу країну».

До виступів долучилися Ольга Бобіна – начальник відділу освіти, Тетяна Максимчук – заступник директора Нетішинського технічного ліцею з виховної роботи та Лілія Крайчинська – голова ГО ТП «Край», громадський активіст.

Учні професійного ліцею  та БДТ виконали патріотичні пісні та продемонстрували флеш-моб.

Пом’янули заморених голодом

22 листопада неті­шинці разом з усією Україною пом’янули міль­йони померлих від Великого Голоду, який панував в Україні у 1932-1933 роках.

Штучно організоване фізичне винищення не оминуло майже 10 млн україн­ців, з них – майже близько­ 1 млн 607 тис. подолян, серед яких жителі сіл Нетішина та Солов’я.

Тематичний мітинг-реквієм традиційно відбувся біля міського краєзнавчого музею. Ведучі заходу Оксана Кононюк та Оксана­ Іванець – директор і науковий співробітник місцевого крає­знавчого музею, - озвучили моторошну статистику, документами підтвердили події великого мору людей голодом.

Від імені влади до нетіши­нців звернувся секретар міськ­ради Олександр Марчук: «На сьогодні тема Голодо­мору загальнолюдська, вічна, як конфлікт добра і зла, світла і мороку. Ми чуємо також голоси, які засуджують нас і викри­вляють політику нашої держави щодо Голодомору. Це голоси з темряви, яка живе за власними законами, виправдо­вуючи насильство, приниження і вбивство невинних людей, причому невинних людей будь-якої нації».

Аби страшні сторінки історії України не мали повторення, ми, за будь-яких обставин, маємо пам’ятати, скорбити, молитися за душі невинних...

У виконанні муніципального хору «Елегія» (керівник К. Пельванова-Геворкян) прозвучав твір «День гніву».

Після хвилини мовчання потік нетішинців із запаленими свічками рушив до споруди пам’ятника жерт­вам Голодомору, де духовними пастиря­ми був здійснений моле­бень.

Відділ з організаційних

питань, зв’язків з ГО та ЗМІ виконавчого комітету                           Нетішинської міської ради

Фото Віктора Гусарова

та Тетяни Онісімчук