УВЕРХ, ДО ПЕРЕМОГ

За останнє десятиліття Нетішин впевнено заявив про себе на спортивний арені нашої держави та за її межами. Наші земляки чудово проявили себе у фехтуванні, самбо, боксі, кікбоксингу, пауерліфтингу, а також ігрових видах – волейболі, футболі. Цьогоріч до цього переліку можна додати і скелелазіння.

Нещодавно в Одесі відбувся чемпіонат України зі скелелазіння серед юніорів (юнаки та дівчата), в якому взяли участь 120 учасників, які представляли відомі спортивні клуби Києва, Харкова, Кіровограда, Дніпропетровська, Одеси, Луцька, Чернігова, Донецька, Луганська, Чернівців, Херсона. Нетішинський клуб альпінізму та скелелазіння, який діє в структурі спортивного клубу «Пульсар», представляло шість учасників. 

- Клуб скелелазіння у нашому місті діє лише два роки, розповідає тренер Олександр Веремі­йчук, - повноцінно ми стали займатись після відкриття місцевого скеледрому. Цьогоріч взимку «ризикнули» вперше виступити на чемпіонаті України, який відбувся у Кам’янці-Подільському. Там вдало представив Нетішин Ярослав Максимчук, який виборов друге місце. Коли наді­йшла інформація, що найсильніших юніорів на змагання запрошує до себе Одеса, вирішили там представити місто енергетиків.

Підкорення висоти на березі Чорного моря для представників нетішинської команди було напруженим, бо ж суперниками стали неодноразові призери різних престижних турнірів. Змагання проходили за оцінкою двох показників – на складність та на швидкість виконання вправ. На першому етапі несподівано для нетішинського тренера у фінал вийшло аж п’ять наших земляків. Це вже можна було вважати великим досягненням вихованців молодого клубу, бо у фінал вийшли спортсмени Києва, Дніпропетровська, Чернігова, Одеси. Ніхто не хотів повертатись додому без вагомих досягнень. Два третіх місця здобула Анастасія Мурдакова. На другу сходинку п’єдесталу пошани ступила Катерина Петько. Варто відзначити, що вона поступилась лише Ніці Потаповій з Київської області, яка є неодноразовою призеркою європейських чемпіонатів.

Велика конкуренція розгорнулась на юніорському турнірі серед юнаків. Тут до десятки кращих увійшли Ярослав Максимчук та Ігор Ма­кєєв.

- Коли представники іменитих спортивних шкіл переглядали графі­ки виступів учасників турніру, - продовжує розповідь Олександр Веремійчук, - на нашу команду дивились дещо зверхньо, мовляв, з’явились представники маловідомої «периферії». Але коли п’ять учасників досягли фіналу, а потім здобули і призові місця, то ставлення кардинально змінилось. Принаймні вони дові­дались, що Хмельницька АЕС знаходиться не біля Хмельницького, а у Нетішині, який відомий спортивними та культурно-мистецькими досягненнями. Почали цікавитись «секретами» нашого успіху, бо ж ми два роки тому все розпочали практично з «нуля»...

Вважаю, що почивати на лаврах ще зарано, бо відчуваємо, що маємо потенціал для повноцінної конкуренції з клубами, які мають гарну спортивну базу і багаторічний досвід тренувань та виступів.

Захоплення горами та скелями до Олександра Веремійчука прийшло у дорослому віці. Коли почав працювати в енергоремонтному підрозділі ХАЕС, познайомився з прихильниками фізкультури та спорту. Разом з колегами став займатись футболом, хокеєм, легкою атлетикою, у складі команди захищав спортивну честь свого підрозділу на станційних Спартакіадах. Згодом відкрив для себе і такий екстремальний вид спорту, як скелелазіння. Відразу виникло бажання знайти у цьому однодумців. За якийсь час на базі Нетішинського спортивного клубу «Пульсар» було створено «Клуб альпінізму та скелелазіння». Постійні тренування на скелях на півдні Хмельниччини, в Карпатах, Криму, на нетішинському скеледромі, дали змогу Олександру Веремійчуку одержати кваліфікацію інструктора із скелелазіння. Він є учасником схо­дження на Ельбрус. Там здобув чималого альпіністського досвіду, який йому допомагає в роботі інструктора у підготовці команди юніорів.

Незабаром Олександр Веремійчук у складі команди альпіністів Дніпропетровська знову вирушить штурмувати Ельбрус, щоб здобути ще вищу сходинку майстерності.

Олександр Шустерук

На знімках: О.Веремійчук в горах; скелелази на трасі; є призери!