Учасники міждержавної наради цікавились досвідом ВП ХАЕС

Нещодавно представники відокремлених підрозділів ДП НАЕК «Енергоато­м» разом з представниками ВАТ «Концерну Росенергоатом» взяли участь у нараді з питань ліцензування в області використання атомної енергетики та реалізації програм нового будівництва енерго­блоків в Україні та Росії, яка відбулась на базі «Дирекції Балтійської АЕС, що будується» в місті Калінінграді Російської Федерації. На цьому заході Хмельницьку АЕС представляв начальник відділу супроводу нових блоків Геннадій Самосєй. З ним зустрівся кореспондент нашої газети.

- Геннадію Михайловичу,  в ядерній галузі обмін досвідом завжди вважається ефективним методом для вдосконалення її діяльності, створення передумов сприяння підвищення безпеки діючих АЕС. Яку мету переслідували організатори наради за участю спеціалістів України та Росії?

- Насамперед, це обмін досвідом з питань ліцензування в області використання атомної енергетики та реалізації програм нового будівництва енергоблоків в Україні та Росії, особливо під час зміни проектних рішень. Тут інтерес двосторонній. У кожного з учасників наради було чому повчитися.

- Що було запропоновано з вашого боку?

- Моя доповідь мала назву «Інформація про хід виконання підготовчих робіт на енергоблоках №3 та 4 ВП ХАЕС». Це своєрідне узагальнення всіх напрацювань, які вдалося реалізувати перед прийняттям закону України «Про розмі­щення, проектування та  будівництво енергоблоків                           № 3 і 4 Хмельницької атомної електричної станції».

Варто нагадати, що два роки тому експлуатуюча організація АЕС України державне підприємство „Національна атомна енергогенеруюча компанія „Енергоатом” (ДП НАЕК „Енергоатом”) завершила активну фазу консультацій з громадськістю щодо будівництва двох нових енергоблоків №3 і №4 Хмельницької АЕС. Консультації мали на меті подальше втілення політики прозорості та відкритості рішень у сфері використання ядерної енергії, більш широкого забезпечення участі громадян та їх об’єднань у формуванні цієї полі­тики та обговоренні питань, пов’язаних з розмі­щенням, проектуванням та спорудженням ядерних об’єктів.

Необхідність таких обговорень стала вимогою як чинного українського законодавства (зокрема, ЗУ «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» - Ст.11, ЗУ «Про поводження з радіоактивними відходами» - Ст.8, Постанова КМУ «Порядок проведення громадських слухань з питань використання ядерної енергії та радіаційної безпеки» від 18.07.1998р. №1122, «Державні будівельні норми України. ДБН А.2.2-1-2003»), так і ряду ратифікованих Україною міжнародних угод („Конвенція про доступ до інформації, участь громадськості в процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля”, „Конвенція про оцінку впливу на навколишнє середовище у транскордонному контексті”).

Приводом для початку процесу консультацій з громадськістю було завершення розробки техніко-економічного обґрунтування (ТЕО) спорудження енергоблоків № 3 і 4 ХАЕС та у його складі оцінки впливів на навколишнє середовище (ОВНС) при будівництві та експлуатації нових енергоблоків. ТЕО виконано на замовлення ДП НАЕК „Енергоатом” проектною організацією ПАТ „Київський науково-дослідний і проектно-конструкторський інститут „Енергопроект”. На підставі висновків ОВНС 05 березня 2011 року була опублікована „Заява про екологічні наслідки діяльності при будівництві та експлуатації енергоблоків №3 і №4 Хмельницької АЕС”.

Організаційно-технічний супровід консультацій з громадськістю здійснювало ДП «Державний науково-інженерний центр систем контролю та аварійного реагування» (ДНІЦ СКАР, м.Київ).

Активна фаза процесу консультацій з громадськістю розпочалась з проведення 15 квітня 2011 року у м. Київ та 18 квітня у м. Нетішин брифінгів для представників ЗМІ.

Незважаючи на те, що виконана ОВНС не виявила транскордонних впливів нових енергоблоків на інші країни, оповіщення про заплановану діяльність, інформаційні матеріали щодо проекту та план заходів ПКГ було надіслано всім суміжним з Україною державам.

31 травня 2011 року о 12.00 у м. Київ був проведений „круглий стіл” для представників громадських організацій, окремих зацікавлених громадян та ЗМІ за участю представників Мінпаливенерго, ДП НАЕК „Енергоатом”, ВП „Атомпроектінжиніринг” та ВП „Хмельницька АЕС” ДП НАЕК „Енергоатом”, ВАТ „КІЕП” та ДНІЦ СКАР щодо будівництва енергоблоків №3,4 Хмельницької АЕС.

На всіх громадських заходах (брифінгах, ГС, „круглому столі”) здійснювались їх аудіозаписи для подальшого відтворення стенограм диску­сійних частин, з метою збору та опрацювання висловлених запитань, зауважень та пропозицій громадськості.

Це великий досвід для спеціалістів, які причетні до формування завершальної стадії будівництва нових енергоблоків. Про основні напрямки нашої діяльності я розповів учасникам міжнародної наради.

- Які ще аспекти цікавили закордонних колег?

- Насамперед стан конструкцій на недобудованих енергоблоках, технологічні заходи з їх консервування. Принаймні учасники наради були приємно здивовані, що нам вдалося зберегти у хорошому стані більшість конструкцій та обладнання на недобудованих енергоблоках. Для цього було представлено фотозвіт.

- Що корисного можна запозичити у фахівців, які лише розпочинають спорудження нових енергоблоків?

- Один із аспектів криється саме в темі наради. Тут мова йде про ліцензування, тобто про узгодження нормативно-правової бази в процесі будівництва та введення в експлуатацію нових енергоблоків. Нас також цікавило створення інфрастукрури підрядних та субпідрядних організацій, які будуть залучені під час будівельно-монтажних робіт.

- Які враження від відвідин «Дирекції Бал­тійс­ької АЕС, що буду­ється»?

- Спочатку виникли асоціац­ії з нашою електростанцією, яка у кінці сімдесятих на початку вісім­десятих років також мала подібну назву. Бал­тійська атомна електростанція будуєть­ся в Ні­ман­ському районі Калінінградської област­і. Планується, що після будівництва ця область з енергодефіцитного регіону перетвориться в експорте­ра електроенергії. Сама АЕС буде складатися з двох енергоблоків загальною потужністю 2300 МВт.

25 лютого 2010 року відбулася урочиста церемонія закладання першого каменя на будівництві Балтійської АЕС. (До речі, тут ми зробили на згадку знімок зі всіма учасниками наради). У церемонії брали участь глава «Росатому» Сергій Кирієнко, віце-прем’єр уряду Росії Сергій Іванов і губернатор Калінінградської області Георгій Боос.

У місті Німані для будівельників та енергетиків будується мікрорайон, розрахований на 10 тисяч осіб. Передбачено будівництво житлових будинків, дитячих садів та інших соціально-господарських споруд. Правда, зараз тут відчувається брак фінансування, тому основні будівельні роботи тимчасово призупинені.

-У своїй розповіді ви сказали, що закордонні колеги цікавились багатьма етапами підготовки до завершення будівництва третього та четвертого енергоблоків ХАЕС, зокрема, і ходом проведення громадських слухань. Напевно, їм також довелось консультуватись із громадськіс­тю?

- Тут є певна відмінність. Зона спостереження Хмельницької АЕС складає тридцять кілометрів. Вона розташована на території двох областей, де мешкає велика кількість населення. Натомість зона спостереження Балтійської АЕС обмежується колом у п’ятнадцять кілометрів. Але будь-який досвід завжди має велику користь.

Олександр Шустерук