Хмельницька АЕС – надійний тил, міцне плече

Численний колектив містоутворюючого підприємства Хмельницької АЕС ніколи не стояв­ осторонь процесів, що відбуваються в Україні.  Наша держава переживає складні часи – полі­тичні події кінця 2013 року спровокували збройний конфлікт, який потягнув за собою економіч­ну кризу, що провокує нині протистояння різних сил, як в середині України так і за її межами. Місто Нетішин, на перший погляд, ніби островок спокою, стабільності і добробуту у вирі цих подій. Однак люди, що мешкають у місті, працівники ХАЕС прямо чи опосередковано задіяні в усіх процесах, що відбуваються в нашій країні. Полі­тичні негаразди, АТО, економічна криза боляче б’ють по них,  відбиваються на побуті працівників підприємства, основним завданням яких у будь-який час і за будь-яких обставин є безпечна генерація електроенергії для господарських потреб суспільства.

Праця на режимному підпри­ємстві є такою, що потребує максимальної віддачі і сконцентрованості. А що говорити про нестабільні часи, емоційно важкі періоди, коли персонал окрім основної роботи свідомо бере на себе суспільний тягар - вільний час використовує не для відпочинку, а для формування ініціатив та участі в різноманітних акціях як в місті, так і за його межами.

Колектив Хмельницької АЕС є ініціатором і  впроваджувачем багатьох благодійних акцій, спрямованих на підтримку військовослужбовців Збройних сил України  і  постраждалих внаслідок терористичних дій на сході нашої держави. Члени нашого колективу  періодично проводять збір коштів і матеріальних засобів для потреб армії. Повністю укомплектована необхідним комплектом група взводу спецпризначення в/ч 3043, що базується на Хмельницькій АЕС та яку відрядили в зону АТО, постійно допомагаємо матеріалами та харчами частині по забезпеченню протиповітряної оборони ХАЕС. Колектив підприємства завжди займав патріотичну позицію, заходи, акції які відбуваються в місті, постійно отримують підтримку  адміністрації ХАЕС, ППО ХАЕС та працівників станції.

В державі проводиться антитерористична операція (АТО), гинуть люди, що прикро, неприпустимо і ганебно для тих, хто допустив подібну ситуацію, нестримно боляче для тих, хто по­страждав від цього. Більше чотирьох місяців триває АТО в двох східних областях України, однак держава продовжує повноцінно функціонувати.

Багато працівників ХАЕС виявляють готов­ність активно включитися в процеси по обороні країни. Однак для держави важлива ста­більна робота стратегічних підприємств країни, адже саме в такий час необхідна злагоджена робота всього державницького організму.

У важкі часи, в хвилини скорботи громада завжди гуртувалася задля підтримки загального духу. Сьогодні нам, як ніколи, потрібна єдність, усвідомлення того, що кожна робота, кожен напрям є необхідним елементом загального успіху в подоланні проблем. Саме протиставлянням «сходу» і «заходу» Україну хотіли знищити як цілісне утворення. Тому сьогодні є конче необхідним усвідомленням попередніх помилок. Формування єдиного фронту задля досягнення спільної мети – формування цілісної економічно розвиненої самодостатньої держави. Всі ми задіяні в одному процесі ТВОРЕННЯ!

Варто зважати, що люди різні, з різним вихованням, культурними цінностями. Великою помилкою є нівелювання прагнень і думок людей. Із власного досвіду констатую, що в Росії, як і в Польщі, Німеччині чи Франції живуть люди з докорінно різними поглядами. Помилково було б всіх росіян вважати «пропутінськими», як помилково всіх поляків чи німців прихильниками сильної України. Має бути усвідомлення того, що ми самі мусимо будувати власну державу і ніхто, ніколи і ні за які гроші  крім нас самих цього не зробить. А з Росією ми приречені бути сусідами і тому приречені на знаходження компромісного співіснування. Відгородження «великим муром неприязні» не є правильним способом вирішення конфлікту. В таких умовах відбувається накопичення ненависті і ворожнечі один до одного і рано чи пізно концентрація цих негативних емоцій може спровокувати нові конфлікти. Тому вкрай важливим є формування дружніх і добросусідських відносин. Адже історія показує, що в Європі теж не завжди було так добре і затишно. Відома взаємна неприязнь англійців і шотландців, французів і німців, поляків і чехів. Якщо нас хтось сприймає як поганих, то наше завдання довести протилежне, показати, що ми відкриті для спілкування, демонструвати наше бажання жити в мирі і злагоді. Ми не можемо змінити сусідів. проте можемо змінитися самі – стати сильними, заможними і, таким чином, примусити нас поважати, з нами рахуватися.

Ядерна галузь є гарним прикладом спільної узгодженої роботи фахівців різних спеціальностей різних країн. За роки української державності, при всіх політичних і економічних потря­сіннях підприємства галузі стабільно і надійно працювали задля забезпечення громадян і підприємств електричним струмом. Українці та росіяни, американці та китайці, індійці та англійці - незалежно від громадянства - злагоджено і впевнено працюють над забезпеченням безаварійної роботи атомних електростанцій в цілому світі. Місто Нетішин також є прикладом інтернаціональності – адже, як комсомольське будівництво, за часів СРСР з усього союзу та країн Варшавського договору сюди прибули молоді фахівці задля спільної мети - будівництва «світлого» (електрифікованого) майбутнього.

Часи змінилися, однак люди, як у той час, так і сьогодні, прагнуть миру, спокою і комфортного життя для себе і свої нащадків. Лише спільними зусиллями вчителів, медиків, службовців, праців­ників ХАЕС ми зможемо збудувати добробут в місті і державі. Тому сьогодні вкрай важливим є формування розширеного діалогу між органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями, адміністрацією і працівниками Хмельницької АЕС та ППО ХАЕС. Необхідно проведення круглих столів за участю представників місцевого самоврядування, громадських організацій, ВП Хмельницька АЕС, ППО ХАЕС. Таким чином ми  убезпечимося від дій, як з однієї, так і з іншої сторін, що шкодять іміджу національно-патріотичних організацій, міста та держави в цілому.

Хмельницька АЕС, її колектив завжди відкриті для суспільства, готові до конструктивного діалогу та співпраці в найрізноманітніших напрямах задля спільного блага громади, підприємства, України.

Олександр Третяк