Аж раптом 25!

Як ми повідомляли  у попередньому номері, Нетішинська міська художня школа відзначила 25-річчя від дня свого заснування. На урочистості у галерею Арт-ПЛАС, що є постійним партнером митців, зійшлись винуватці свята – викладачі та інший персонал закладу, численні поціновувачі творчих здобутків учнів та педагогів школи.

Від імені колективу Хмельницької АЕС привітав ювілярів заступник генерального директора ХАЕС з кадрів та соціальних питань Віктор Демидюк. Він зазначив великий вплив мистецтва на душі підростаючого покоління, засвідчив високу повагу до того доробку, який представили до свого­ ювілею педагоги школи.

Вітали з ювілеєм народний депутат України І.Сабій, міський голова  О.Супрунюк, секретар місь­кої ради О.Ма­р­чук, начальник міського відді­лу культури І. Михасик, кандидат у народні депутати О.Буханевич, інші гості.  А ще – учні школи. Вони були щирими, зрілими у розповідях про заклад і його господарів. Звучали пісні, демонструвались вироби, що виготовлені дитячими руками.

Директор школи Інна Степаненко представила колектив, відзначивши його поступ уперед на кожному етапі існування школи. Саме тому ми коротко переглянемо деякі віхи з чвертьвікової історії закладу, зважаючи на розповідь у попередньому номері нашого часопису.

У 2004 році заклад приймає під своє крило Валерій Походонько. Він прикладає зусиль, аби зміцнити матеріальну базу школи. Здійснено ремонтні  роботи частини приміщень. На початок  жовтня школа отримала у розпорядження дві  аудиторії–майстерні для відді­лення „Дизайн одягу”. Класи ткацтва  отримали у користування май­стерню.

Того року в школі навчалось  220  дітей  у  27  групах.  З нагоди 15-річчя  від  дня  відкриття  школи в  рамках  святкування  ювілею  представлено  на  суд  глядачів,  жителів  та  гостей  м. Нетішина  творчий  доробок  учнів  школи за останні 2 роки. Рік,  виявився напрочуд багатим на  участь учнів у різноманітних виставках,  конкурсах  та  фестивалях, на  яких  дітям вдалося зібрати рясний  врожай перемог. Найрезультативнішою виявилася учениця  4-А  класу Олена  Воробей.

У квітні 2005 року приймали  велику  делегацію  із  15  учнів  шкіл  та  ліцеїв французьких  міст – побратимів Авуан, Шенон та Бургей.  Школа набуває власний гімн, герб,  газету­.

Викладач художньо-гра­фічного  відділу    А. Макарик підготувала виставку  власних етюдів та зама­льовок.

Наступного року у дитя­чій художній школі проводи­вся другий етап обласно­го семінару-курсів підвищення рівня кваліфікації викладачів образотворчого мистецтва  ПСМНЗ. Заслужені майстри народної  творчості України Н. Коса­рєва (художня шкіра) та М.Кравчук (художня соломка) полони­ли неперевершеною майстер­ні­с­­тю­. Знаний майстер традицій укра­їнського килимарства, член Національної спілки майст­рів народного мистецтва України Б. Шнайдер дав уроки з творення гобелену. 

У 2006-2007 навчальному році в школі навчалось  306  дітей у 36  групах. 

На базі Нетішинської місь­кої художньої школи та місь­кої школи мистецтв відбувся міжрегіональний Форум дитячої та юнацької творчості „Схід-Захід”, у якому взяли   участь 30 учнів і 4 педагоги з Маріу­польської дитячої школи мистецтв  та у повних складах колективи Нетішинських ПСМНЗ. Презентовано спільну персональну виставку випускників  Нетішинської  ДХШ – студентів  ІІІ курсу  Одеського  державного  Художнього  Училища ім. М.Б. Грекова, К. Садовщук та О. Зінчука у міській мисте­цькій галереї „Арт-ПЛАСТ”, продемонстровано діяльності кла­сів ткацтва та бісерування декоративно-ужиткового  відділу  Нетішин­ської ДХШ (викладачі О.Сахарук, А. Блі­нова). 

У  2006-2007 навчальному році започаткована пре­красна традиція  пред­ставляти  творче  обличчя  викладачів  школи  на  огляд  колег, учнів та  гостей в стінах самої школи. Першим презентантом власної творчості  виявився М. Максимчук – викладач рисунку  і  живопису декоративно-ужиткового  відділу. 

Після невеличкого періоду відсутності керманича школи, у 2009 році школу приймає під своє крило Інна Володими­рівна Степаненко.

В школі навчалось  323 учні у 33 групах. Отримали атестати про освіту 44 учні. Переможцем огляду-конкурсу «Таланти багатодітної родини» став  Микита Борцов. Всеукраїнський  конкурс  учнівської  творчості  «Об’єд­наймося ж, брати  мої» м. Хмельницький назвав дипломантів О. Кудряшову, А. Лобка та А-М. Макарик.

Т.П.Поліщук  взяв участь у Всеукраїнському  молодіжному  мистецькому  пленері  «Мальовнича  Україна» (АР  Крим,  МДЦ «Артек»).

З нагоди наближення 20-річчя школи твори на міській виставці презентували  А.В.Блінова, О.М.Данилицька, М.Ю.Вихованець, С.П.Во­­ротняк, К.В.Тарарук, В.Д.Пі­сем­ська, Т.В.Погуральська, В.Е.Ровін­ська, Ю.В.Степанишена, Т.В.Забара­.

За 2010-2011 навчальний рік проведено 8 виставок викладачів та шість дитячих.

Міжнародний  конкурс  „Ми  діти  Атомограда” (Санкт-Петербург)  приніс диплом лауреата П.Пе­лещак.

У 2011-2012 навчальному році з повною вищою освітою працює 11 викладачів з 14, один навчається у вузі. А-М. Макарик отримує 2 місце у міжнародному  конкурсі  „Політ  в  тиші” м. Феодосія. О.Кудряшова та Д.Тутова презентували спільну  персональну  виставку „І  краса, і  моло­дість,  і  талант”.  На виставці  робіт  учнів 7 класу  художньо-гра­фічного  відділення „Барвистий  світ  дитинства” вистав­ляються роботи Р.Корнє­єва, В.Борилюка, Є.Веселовської, Т.Рибальченко, Л.Квят­ко­в­ської, А.Тимофеєвої, Н.Ли­шень, А.Усара, Т.Степанюк, А.Паканич,  К.Коротової,  А.Попової.

Спільна персональна виставка робіт учнів класу  „Ткацтво” декоративно-ужиткового відділення ПСМНЗ  „Нетішинська  міська  художня школа” „Вернісаж мрій”  була  відкрита   1  червня  2012  року у міській виставковій  галер­еї  „Арт-ПЛАСТ”.

Останні два роки – виставка за виставкою, як учнів, так і викладачів закладу. І нехай цей творчій вернісаж квітне наступні чверть століття.

 Віктор Гусаров

Фото автора