Ядерним паливом забезпеченi

На збіглому тижні з журналістами зустрічався начальник відділу ядерної безпеки В.О.Литус. Він, зокрема, розповів, що зараз підрозділ працює над виконанням поставленого «Енергоатомом» завдання щодо проведення добового регулювання потужності на енергоблоці №2. Суть його в циклічному режимі навантажень енергоблока, коли в нічний час його теплова потужність зменшується на 20%, а під ранок відновлюється. Це пов`язано з добовим навантаженням на енергосистему.

Заплановано зробити 21 цикл, для цього уже розроблено концептуально-технічне рішення і робочу документацію, які знаходяться на погодженні в ДІЯРУ. У разі відсутності зауважень такі випробування будуть виконані.

Варто відзначити, що експериментальні випробування на другому енергоблоці були проведені ще в 2006 році (зараз прийшли до етапу дослідної експлуатації), пройшли вони досить успішно. Але подальша робота була призупинена через розгерметизацію ТВЗ, відновили роботи у минулому році. Зараз вони в активній фазі, завершити випробування сподіваються в кінці квітня – на початку травня.

Щодо ситуації з ядерним паливом Віталій Олександрович зазначив, що зараз Хмельницька АЕС ним забезпечена, очікують ще на 2 поставки. Підстав для хвилювань на предмет затримок чи зривів поставок немає, такого не було за всі роки співпраці з російським ТВЕЛом. Хитка політична ситуація і напруженість у міждержавних стосунках, на щастя, не зруйнувала багаторічних напрацювань у сфері ядерної енергетики.

Хмельницька АЕС і надалі використовуватиме російське ядерне паливо, його аналоги виробництва фірми «Вестінгауз» наразі експлуатуються лиш на Південно-Українській АЕС, заплановано його завантаження на енергоблоці №6 Запорізької АЕС.

З метою недопущення розгерметизації застосовується зараз паливо з антидебризними фільтрами, які ставляться на паливні касети і не пропускають сторонніх предметів, що можуть завдати пошкоджень. На 2 енергоблоці такими касетами завантажена вже вся активна зона, на 1-му завершити процес можна буде за одну-дві паливні кампанії.

За всіма роботами, пов`язаними з ядерним паливом пильно стежать інспектори МАГАТЕ. Контроль відбувається як при безпосередньому візиті на станцію під час ППР, так і за допомогою технічних засобів. Співрозмовник запевнив, що питання підвищення безпеки завжди залишається пріоритетним, у фахівців достатньо знань і досвіду аби забезпечити надійну роботу ядерного об`єкта.

Ольга Сокол

Фото Олександра Шустерука