І в дорогу далеку…

Перед кожним рейсом водії транспортного цеху Хмельницької АЕС зустрічаються з медичними працівниками, щоб одержати підтвердження їх самопочуття. Медичними оглядами у цьому підрозділі займається чотири чергові фельдшери  Ганна Ковба, Олександр Колежнюк, Лариса Білокур та  Інна Лановенко. Їх робота  відповідальна, бо пов’язана з безпекою руху. Принаймні, коли вони констатують відхилення у фізіологічному стані водія, чи машиніста тепловоза, то в жодному разі не дадуть дозвіл на виконання основних професійних обов’язків.

Персонал транспортного цеху ХАЕС можна зустріти на різних автошляхах нашої держави. Інтенсивність транспортних перевезень зростає під час підготовок до ремонтних кампаній на енергоблоках. Вихід в подібний рейс дозволяється лише досвідченим водіям, які мають відповідні документи на перевезення небезпечних та негабаритних вантажів. Працівники цеху залучаються до пасажирських перевезень персоналу електростанції, делегацій та екскурсій.

Коли автор цих рядків завітав до фельдшерського пункту з проведення передрейсового та післярейсового медичного огляду водіїв транспортного цеху, до виїзду готувався водій  Сергій Роженюк. Ганна Ковба розпитала його про самопочуття, перевірила артеріальний тиск, а згодом завірила відповідний документ.

-У нас є водії, які займаються доставкою на електростанцію шкільних екскурсій, - розповідає Ганна Дмитрі­вна, - серед них Сергій Роженюк. Він хороший і дисциплінований працівник,  відповідальний і завбачливий.

Процедура медичного огляду працівників транспортного цеху включає не лише фіксування показників артеріального тиску. Чергові фельдшери за потреби проводять заміри температури тіла, тестування на вміст у крові алкоголю, наркотичних речовин. Організація роботи фельдшерського пункту регулюється низкою дозвільних документів, серед яких «Ліцензія Міністерства охорони здоров’я України», «Свідоцтво на право проведення передрейсових та післярейсових медичних оглядів водіїв транспортних засобів», яке видається терміном на п’ять років. Чергові фельдшери мають  кожні три роки проходити фахову атестацію. Медичні працівники транспортного цеху єдині в нашій окрузі мають право засвідчувати фізіологічний стан водіїв, які відбувають або повертаються з рейсу.

Олександр Шустерук

На знімку: черговий фельдшер Ганна Ковба проводить медичний огляд водія Сергія Роженюка

Фото автора