15 лютого 1989 року зупинилась радянсько-афганська війна, яку тоді називали в пресі афганським конфліктом.  Офіційне введення регулярних частин Радянської Армії почалось 25 грудня 1979 року, а їх виведення завершилось за десять років по-тому. За цей час в бойових діях взяли участь 620 тисяч військовослужбовців, в тому числі понад 160 тисяч українських воїнів.  Афганська війна забрала 14453 людських життя­. Для багатьох українців Афган – спогад про молодість, обпалену війною. Леонід Володимирович Холод у 1982-1984 роках ризикував юним життям, виконуючи наказ. Гератська операція, супровід військових  колон, охорона мостів – це з його біографії. В с. Довжки Славутського району від сумних думок сивіли мати і батько. І надзвичайною радістю було його поверненя. Тепер він міг розповісти рідним про Шиндант, де стояла частина, і неспокійні афганські ночі.

Нині Леонід Володимирович працює на Хмельницькій АЕС налагоджувальником зварювального обладнання ЕРПу. Його поважають за професіоналізм, чуйність і людяність. До бойових відзнак – «Грамоти Президії Верховної Ради СРСР воїну інтернаціоналісту за мужність і воїнську звитягу» доєднався знак Почесного працівника ХАЕС.

Найбільша радість в житті – родина. Дружина Жанна подарувала йому трьох донечок – Сніжану та Анну, які вже здобувають освіту на студентській лаві, і школярку Даринку. В нього є для кого жити.

Петро Шелепало