У структурних підрозділах ВП ХАЕС тривають збори трудових колективів і профспілкових осередків зі звітом про виконану роботу в 2009 році, які передують аналогічним загальностанційним форумам. У середу вони пройшли, зокрема, в цеху радіаційної безпеки.

З поставленими перед колективом у минулому році завданнями персонал справився достойно, незважаючи на зменшення лімітів фінансування, пов’язаних з кризовою ситуацією в країні. З огляду на це, напруженим, за словами начальника цеху Валентина Костенка, буде і рік поточний. Він закликав колег попри все спрацювати не гірше, як торік. А оскільки детально свою діяльність аналізували на зборах у грудні, до повторень цього разу вдаватися не стали. Натомість більше часу відвели для відповіді на запитання, які виникали в ході підготовки і проведення зборів. Багато з них стосувалися виконання тих пунктів Колдоговору, в яких ідеться про рівень зарплат персоналу та поточного преміювання. Роз’яснення з цього приводу дала начальник відділу організації праці і заробітної плати Марія Журук. Стосовно відповідних виплат при виході на пенсію вона повідомила, що в поточному році ця норма залишається в силі. Надалі все залежатиме від того, чи буде таке положення прописане в Колективному договорі.

На блок запитань соціального характеру відповідав провідний інженер відділу соціального розвитку Василь Шевчук, а виробничого – заступник головного інженера з ядерної і радіаційної безпеки Костянтин Щербінін, включався в розмову по ходу зборів голова профкому ВП ХАЕС Михайло Гук. Свою думку з приводу поданих персоналом зауважень і пропозицій щодо більшої поінформованості персоналу про щоденне меню станційної їдальні, формування ціни на пропоновані страви та інші чинники, пов’язані з організацією лікувально-профілактичного харчування працівників ХАЕС висловив Валентин Костенко. Не оминув він у своєму виступі теми здоров’я людей, нарікаючи на розбіжності медичних висновків з реальним станом речей. Як так, що після проходження медогляду, результати якого не викликають підстав для тривоги, той чи інший працівник протягом року перебуває в сумі по 40-50 днів на лікарняному (догляд за хворими дітьми в даному випадку нікому у вину не ставиться – ред.). Або ж навпаки, після місячного лікування не має жодних зауважень до стану здоров’я під час медогляду. Тут, як резюмував Валентин Володимирович, або з медичним обстеженням щось не так, або спрацьовують якісь інші важелі.

На профспілковій конференції звітував перед колегами голова цехкому Михайло Савич. Він, зокрема, доповів про проведені в минулому році засідання цехового комітету, чотири з яких проходили спільно з адміністрацією підрозділу. З-поміж іншого було розглянуто вісім заяв на виділення матеріальної допомоги і направлено відповідні клопотання для вирішення по суті. Поточна робота цехкому спрямовувалася на інформування персоналу про справи в трудовому колективі і профспілковій організації станції, дотримання належної дисципліни, участь у спортивних і культурно-масових заходах. Відрадно, що представники ЦРБ беруть участь не тільки в загальностанційній спартакіаді, а й інших змаганнях. Так, вони були третіми у змаганнях з футзалу на приз газети «Перспектива», друге місце вибороли в поєдинках з пейнтболу і більярду. Велика заслуга в цьому не тільки представників команд, а й тих, хто відповідально вирішував всі організаційні моменти – Вадима Власова та Віталія Шпарука.

Свою позицію висловили учасники зборів щодо доці­льності обрання заступника голови профкому на місце вибулого в зв’язку з виходом на пенсію Сергія Ростовцева. Станом на середу, за словами Михайла Гука, думки з цього приводу розділилися, але значна частина голів цехкомів  сказали «так» виборам заступника. За обрання і три цехи, де обговорювали це питання, в ході зборів у структурних підрозділах з’явилися і перші кандидатури претендентів на вакантну посаду. Організація молоді запропонувала свого керманича Віталія Пятковського, а у відділі охорони навколишнього середовища достойним згадуваної посади вважають головного спеціаліста відділу правової роботи ЦК «Атомпрофспілки» Василя Кучинського.Цілком ймовірно, що в решті структурних підрозділів та й на самій конференції делегати назвуть деякі інші імена з числа своїх колег. Колектив ЦРБ на боці тих, хто вважає за необхідне заповнити вакансію і доручив делегатам від цеху голосувати на профспілковій конференції за Віталія Пятковського.

Ольга Сокол