Репетиція конкретних дій

Напередодні Дня енергетика на Хмельницькій АЕС відбулась нарада за участю голів місцевих органів державної влади та самоврядування із обговорення процесу проведення громадських слухань щодо продовження терміну експлуатації першого енергоблока.

До роботи Хмельницької АЕС прикута увага громадськості регіону, бо вона є не тільки най­більшим підприємством за обсягами виробництва, а й потенційно небезпечним об’єктом. Принаймні цього атомники не приховують і роблять все для того, щоб «небезпечність» звести до «нуля» за рахунок ретельного контролю за технологіч­ними процесами та постійними заходами підвищення надійності обладнання. Діяльність колективу електростанції є доступною для загалу, а також для численних делегацій, які відвідують страте­гічний об’єкт. Цього разу такою нагодою ско­ристались громадські активісти з Рівненської та Хме­льницької областей, що мешкають в зоні спостер­еження Хмельницької АЕС. 

Знайомство із роботою Хмельницької АЕС розпочалось із відвідин машзалу першого енергоблока. Тут зараз відсутній звичний шум, що супроводжує роботу безлічі механізмів, бо нещодавно розпочалася найтриваліша за всю історію роботи першого енергоблока ремонтна кампанія з продовження терміну його експлуатації. Гості стали свідками демонтажу циліндрів на турбоагрегаті, оцінили професійну зосередженість ремонтного персоналу під час виконання основних робіт. Для більшості відвідувачів це було першим знайомством із електростанцією, тому вони не скупилися на емоції.

Другим об’єктом відвідин став блочний щит управління першого енергоблока. Тут представників громадськості зустрів начальник зміни станції Михайло Кошкін. Він коротко розповів про значення контролю за роботою обладнання електро­станції і зазначив, що у кожного члена зміни є свої специфічні функції, проте відповідальність покладена на всю команду. Саме рівнем кваліфікації фахівців поцікавились гості. Михайло Євгенійович повідомив, що до управління роботою енергоблока на блочному щиті управління допускається тільки підготовлений ліцензований персонал, який має не тільки фахову освіту, а й досвід роботи за визначеним профілем. Для підготовки оперативного персоналу розроблені спеціальні програми, які реалізовуються у навчально-тренувальному центрі. Постійними є фахові іспити та тренування на повномасштабному тренажері.

Після завершення оглядин об’єктів проммайданчика, гості взяли участь у презентації діяльності електростанції, яку представив генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Панащенко. Увагу було сконцентровано на актуальній темі – продовженні терміну експлуатації першого енергоблока.

На  черзі – перспективи  першого  енергоблока

До відома членів делегації була донесена інформація, що продовження термінів експлуатації АЕС України здійснюється за результатами проведення періодичної переоцінки безпеки згідно з вимогами таких нормативних документів як «Загальні положення безпеки атомних електростанцій», «Загальні вимоги до продовження експлуатації енергоблоків АЕС у понадпроектний термін за результатами проведення періодичної переоцінки безпеки». Процес продовження терміну може здійснюватися за одним із двох варіантів: проведення необхідних для цього організаційно-технічних заходів протягом усього проектного періоду експлуатації, або ж при зупинці енергоблока після його завершення з подальшим відновленням експлуатації. Першочерговим завданням залишається­ забезпечення безпеки експлуатації енергоблоків у понадпроектний період на рівні національних норм і стандартів, а також між­народних рекомендацій.

Микола Панащенко повідомив, що  проектний термін екс­плуатації першого енергоблока Хмельницької АЕС закінчився. Саме це стало передумовою його зупинки на тривалий планово-попереджувальний ремонт, під час якого будуть виконані всі необхідні заходи, зокрема,  заміна обладнання, яке відпрацювало свій ресурс, комплекс робіт із  підвищення безпеки і надійності, постфукусімні заходи,  все те, що входить до Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки, затвердженої урядом. Їх виконання є обов’язковим для отримання ліцензії на продовження терміну експлуатації. Розповідаючи про основні вимоги та заходи щодо продовження терміну експлуатації, Микола Панащенко повідомив, що із 101 пункту заходів інжинірингового характеру, які увійшли до відповідної Програми підготовки, 72 вже виконано, а решта знаходяться у стадії виконання. Розроблено матеріали з чотирнадцяти факторів безпеки та Комплексний аналіз безпеки відповідно до Звіту з періодичної оцінки безпеки. Значна частина матеріалів уже погоджена Державною інспекцією ядерного регулювання.

 Генеральний директор також нагадав, що в українських енергетиків є великий досвід отримання ліцензій. Хмельницький енергоблок уже десятий за списком. Напрацювання з продовження терміну експлуатації попередніх вітчизняних дев’яти блоків потрібно максимально використати, щоб  успішно завершити усі намічені заходи. Микола Сергійович також розповів про певну специфіку реалізації заходів з продовження терміну експлуатації першого енергоблока Хмельницької АЕС.

 Співпраця  із  громадськістю

Згідно із прийнятими документами, процедура продовження терміну експлуатації першого енергоблока Хмельницької АЕС повинна відбуватись за безпосередньої участі представників громадськості, які мешкають у Рівненській та Хмельницькій областях зони спостереження електростанції. Генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Панащенко запропонував обговорити регламент проведення громадських слухань та пов’язаних із цим інформаційних матеріалів. Попередньо він зробив екскурс у минулі роки, коли була реалізована програма проведення громадських слухань з приводу завершення будівництва третього та четвертого енергоблоків. За словами Миколи Сергі­йовича, тоді було накопичено чималий досвід у роботі із громадськістю, коли спеціалістам та керів­ництву електростанції довелося побувати у ряді населених пунктів регіону і взяти участь у відкритих обговореннях необхідності введення нових енергетичних потужностей у нашій державі. Тепер формат консультацій дещо інший. Генеральний директор вказав, що принаймні не потрібно узгоджувати питання­, які стосуються відведення земельних ділянок,­ будівництва додаткових споруд, тощо.

У ході обговорення було вирішено громадські слухання провести протягом лютого-березня наступного року. Саме такі  терміни було зафіксовано у рішенні наради.

Візит представників громадськості на Хмельницьку АЕС не був формальним, бо у ході оглядин проммайданчика гості демонстрували неабиякий інтерес до основних напрямків діяльності електростанції. Представника Рівненської облдержадміні­страції Валерія Гуза цікавив стан будівельних конструкцій першого енергоблока. Микола Панащенко повідомив, що на сьогодні є документи, на основі яких термін придатності будівельних конструкцій регламентований десятками років.

У ході екскурсії працівники Острозької рай­держ­адміністрації пригадали, як у дев’яностих роках точились розмови про можливість прокладання від Хмельницької АЕС до Острога теплотраси, що б допомогло модернізувати міську систему­ опалення. Спеціалісти електростанції сказали­, що ця тема зараз не піднімається через неефективність такого проекту.

Представники владних структур регіону не оминули й питань значення діяльності Хмельницької АЕС у формуванні місцевих бюджетів. Було від­значено, що стабільна робота діючих енергобло­ків сприяє покращенню добробуту багатьох людей­, покращенню діяльності об’єктів соцкультпобуту.

Олександр Шустерук

Фото автора